Saturday 15 February 2014

«Αγκάθια» για τη ΝΔ οι διπλές υποψηφιότητες

«Αγκάθια» για τη ΝΔ οι διπλές υποψηφιότητες

Δεν είναι λίγα τα «αγκάθια» που καλείται να προσπεράσει η ΝΔ, στην αφετηρία μιας δύσκολης προεκλογικής περιόδου που αφορά την αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση.

«Αγκάθια» για τη ΝΔ οι διπλές υποψηφιότητες
Ξαφνικά, πέραν του περίεργου για την κυβέρνηση πολιτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του Μνημονίου και της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά από εσωκομματικά ζητήματα που αποτελούν εμπόδιο στην εκλογική του στόχευση.
Τα εντονότερα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι τα εξής δύο: ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η διπλή υποψηφιότητα των κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου και Ν. Κακλαμάνη δημιουργεί σύγχυση στους ψηφοφόρους που αυτο-προσδιορίζονται ως «δεξιοί - κεντροδεξιοί» και αυτό που τρομάζει τους επιτελείς της ΝΔ είναι το ενδεχόμενο στον δεύτερο γύρο να βρεθούν μόνο πρόσωπα που προέρχονται από την Κεντροαριστερά.
«Αγκάθια» για τη ΝΔ οι διπλές υποψηφιότητες
Αλλωστε και η δημοσκόπηση της Metron Analysis (για την ιστοσελίδα ΤheΤOC) ανέδειξε πλήρως το πρόβλημα, με τους δύο «γαλάζιους» υποψηφίους να μοιράζονται ένα ποσοστό περίπου 27% και ο κ. Γ. Καμίνης να αποκτά -και εξαιτίας αυτού του λόγου- ένα άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα στην αφετηρία της εκλογικής μάχης.
Στην Κεντρική Μακεδονία η ΝΔ θεωρεί ότι θα ξεπεράσει τελικά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα.
Μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν από τον γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος Κ. Ζωντανό, πολλά τοπικά στελέχη της ΝΔ απέσυραν τη στήριξή τους στον νυν περιφερειάρχη.
«Αγκάθια» για τη ΝΔ οι διπλές υποψηφιότητες
Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, βουλευτές του κόμματος που γνωρίζουν καλά την περιφέρεια θεωρούν ότι στο τέλος ο κ. Γ. Ιωαννίδης θα είναι ο νικητής της αναμέτρησης, καθώς θα «περάσει» στον δεύτερο γύρο και το όποιο ποσοστό συγκεντρώσει ο συνδυασμός του κ. Τζιτζικώστα θα προστεθεί σε εκείνο του κ. Ιωαννίδη.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί για τη ΝΔ η Περιφέρεια Αττικής.
Το θρίλερ με την υποψηφιότητα του κ. Ανδρ. Παχατουρίδη προκαλεί ακόμη έναν «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του κόμματος, παρά το ότι υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της ΝΔ επιμένουν ότι τελικώς ο νυν δήμαρχος Περιστερίου θα «κατέβει» στην κούρσα και θα κερδίσει την αναμέτρηση.
«Αγκάθια» για τη ΝΔ οι διπλές υποψηφιότητες
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παχατουρίδης θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις το αργότερο μέχρι την Τρίτη, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η παράταση της εκκρεμότητας δεν βοηθά ούτε τον ίδιο, ούτε τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να τον υποστηρίξουν.
Ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του καλούνται να δώσουν λύση και για την Πελοπόννησο.
Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να στηρίξει αυτήν τη φορά την υποψηφιότητα του κ. Π. Τατούλη και να εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους για την επιλογή αυτή, όπως και το «γιατί» δεν τον υποστήριξε στην αναμέτρηση του '10. Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν και εκείνοι που επιμένουν ότι η ΝΔ πρέπει να είναι συνεπής με τις θέσεις της και να «κατεβάσει» υποψήφιο τον κ. Μαραβέλια, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει ατύπως τις επαφές του με στελέχη της ΝΔ στους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η ΝΔ έχει ακόμη μία «διπλή» υποψηφιότητα, καθώς το αξίωμα του περιφερειάρχη θα διεκδικήσουν οι κ. Κ. Μπακογιάννης και Θ. Γιαννόπουλος.
Ο νυν δήμαρχος Καρπενησίου έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του, ενώ ο πρώην υπουργός έχει εκδηλώσει κατ' αρχήν την πρόθεσή του. Σε κάθε περίπτωση η στάση του κ. Θ. Γιαννόπουλου αποτελεί ακόμη ένα «αγκάθι» για τη ΝΔ, καθώς ο πρώην υπουργός έχει δυνάμεις, ειδικά στη Φθιώτιδα όπου εκλεγόταν βουλευτής επί σειρά ετών...
Γιάννης Σαραντάκος

No comments:

Post a Comment