Tuesday, 18 February 2014

Λευκός καπνός από την… καμινάδα του Eurogroup

Λευκός καπνός από την… καμινάδα του Eurogroup
18/02/2014
Λευκός καπνός βγήκε από το χθεσινό Eurogroup όσον αφορά στην επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση.
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το κλιμάκιο της τρόικας πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο την Κυριακή, με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επί της αξιολόγησης του προγράμματος πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου.
Ερωτηθείς σχετικά για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι στόχος είναι να υπάρξει απόφαση «για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014» ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες που υπάρχουν στα μέσα Μαΐου για την αποπληρωμή ομολόγων που ανέρχονται σε περίπου 8,8 δισ. ευρώ. 
Ανέφερε επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα, προσθέτοντας ωστόσο ότι κατά την επανάληψη του ελέγχου υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει και προβλέποντας ότι είναι «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε».
Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεων της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς. 
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιμένει ότι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αρχίσει μετά τις ανακοινώσεις της Γιούροστατ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Τέλος, σχετικά με το ύψος του πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να το προσδιορίσει, τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια «ευχάριστη αναμονή».
Σημειώνεται ότι η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου και εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων, της τάξεως των 9 δις ευρώ.
Την αναγγελία επιστροφής της τρόικας είχε προηγουμένως κάνει ο Επίτροπος Ρεν, που υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ικανοποιηθούν οι στόχοι για το 2014 και το 2015.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας για το 2013 υπερέβησαν τις προσδοκίες, ωστόσο, σαφής εικόνα θα υπάρξει με την ανακοίνωση της Eurostat στις 23 Απριλίου.
Σχετικά με τις αποφάσεις για μια ενδεχόμενη νέα βοήθεια για την Ελλάδα, και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι θα ληφθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Όσον αφορά στην αλλαγή στάσης εκ μέρους του Ντάισελμπλουμ, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κατά τη συμμετοχή του σε σεμινάριο του ΟΟΣΑ με θέμα «Η ευρωζώνη σε σταυροδρόμι».
Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του ευρώ ανέφερε ότι στη χώρα «έχει υπάρξει αυξημένος ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο, (σ.σ. κλάδος) ο οποίος κατέστη πιο ανταγωνιστικός, εξέλιξη που οδήγησε μεταξύ άλλων σε μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού». 
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε, εξάλλου, την ανησυχία του για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς στον κοινοτικό Βορρά και Νότο. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται συχνά σε ορισμένες βόρειες χώρες σε σχέση με το ενδεχόμενο χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στην κόπωση που παρατηρείται σε χώρες του Νότου αναφορικά με τις συνταγές λιτότητας που τους επιβάλλονται.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη τόνωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, υποχρέωση που όμως, όπως είπε, δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε αυτές. Τόνισε ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές.
Πλεονασματικός προϋπολογισμός

Στο μεταξύ, στα 603 εκ. ευρώ ανήλθε το πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση τον Ιανουάριο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης κατέγραψε, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2013, αύξηση κατά 54%.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 4,46 δις ευρώ από 4,3 δις ευρώ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες παρόλο που περιλαμβάνουν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 5 εκ. ευρώ, μειώθηκαν στα 3,6 δις ευρώ από 3,8 δις ευρώ πέρυσι.
Αν συμπεριληφθεί και η πληρωμή τόκων (216 εκ. ευρώ) ο κρατικός προϋπολογισμός (σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης) εμφάνισε πλεόνασμα 603 εκ. ευρώ, έναντι 392 εκ. ευρώ πέρυσι.
Έξοδος στις αγορές
Στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας στις αγορές αναφέρθηκε χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Εκεί θα γίνει όλη η προσπάθεια, για το β' εξάμηνο και είμαστε αισιόδοξοι γι’ αυτό».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής της οικονομικής πολιτικής λόγω ευρωεκλογών απάντησε:
«Δεν θα χαλάσουμε το σωστό της πορείας ούτε λόγω ευρωεκλογών, ούτε λόγω ΝΔ, ούτε λόγω ΣΥΡΙΖΑ ούτε για κανέναν άλλο λόγο. Εμάς μας ενδιαφέρει το συμφέρον της χώρας».
Διαψεύδει το Βερολίνο

Ως εσφαλμένο απέρριψε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει σε θετικά μηνύματα για νέα βοήθεια πριν από τις ευρωεκλογές.
«Τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται περαιτέρω εταιρική βοήθεια για την Ελλάδα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και σημείωσε ότι το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα ισχύει έως το τέλος του 2014.
«Τo εάν εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης θα είναι ξεκάθαρο μόλις στα μέσα του 2014», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να δώσει ένα θετικό μήνυμα πριν από τις εκλογές, φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει το γερμανικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ενόψει των ευρωεκλογών.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment