ΒΕΤΟ ΣΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Οι Γερμανοί «πυροβολούν» τον Ντράγκι
Ακρως δυσαρεστημένη από την «ένταξη» του Μάριο Ντράγκι στο «στρατόπεδο» που επιδιώκει την τόνωση της ανάπτυξης και την απομάκρυνση από την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία φέρεται να είναι η Ανγκελα Μέρκελ, που βάζει τον πρόεδρο της ΕΚΤ στο στόχαστρο, συνεπικουρούμενη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η κόντρα για τη χαλάρωση της λιτότητας μαίνεται με αμείωτη ένταση στην Ευρώπη, με το Βερολίνο να αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις που ασκούν Γαλλία και Ιταλία για να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους προς τις πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης και να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στα κράτη σε ό,τι αφορά τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Παρίσι και Ρώμη βρήκαν έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του Ντράγκι, ο οποίος σε μια διάσκεψη κεντρικών τραπεζιτών δήλωσε ότι θα ήταν «επιβοηθητικό για τη συνολική άποψη της πολιτικής» που ασκείται στο πεδίο της οικονομίας εάν η δημοσιονομική πολιτική μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel», η Μέρκελ τηλεφώνησε στον Ντράγκι και απαίτησε να μάθει εάν ο πρόεδρος της ΕΚΤ με αυτή του την τοποθέτηση ήθελε να σηματοδοτήσει πως αλλάζει στάση και δεν επικροτεί πλέον τη λιτότητα στην Ευρωζώνη.
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, ο Ντράγκι υπεραμύνθηκε των δηλώσεών του, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη πως η ΕΚΤ πλέον προσβλέπει σε δημόσια πακέτα μέτρων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη και να διευκολυνθεί η προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα ο Ντράγκι επαίνεσε και δημοσίως το πρόγραμμα επενδύσεων, ύψους 300 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ουσιαστικά έστειλε στη γερμανική κυβέρνηση το μήνυμα ότι θα πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας που μαστίζεται από ύφεση.
Το Βερολίνο, όμως, προφανώς ενοχλήθηκε από αυτή την αλλαγή πλεύσης του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ, στη στήριξη του οποίου πόνταρε πολλά μέχρι πρότινος, και έσπευσε να ζητήσει διευκρινίσεις. Λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα, εξάλλου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε σχολιάσει ότι οι δηλώσεις Ντράγκι «παρερμηνεύθηκαν», θέλοντας να υποβαθμίσει το ζήτημα. «Η ΕΚΤ έχει τη σαφή εντολή να εγγυάται τη νομισματική σταθερότητα. Δεν έχει εντολή να χρηματοδοτεί κράτη», είχε πει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στον Ντράγκι.
«Ολοι όσοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα εντός των ορίων του προϋπολογισμού τους, θέλουν να ξεπεραστεί αυτή η γραμμή. Θα ήθελαν να λάβουν (χρηματοδότηση) από την ΕΚΤ», προσέθεσε, αφήνοντας αιχμές εναντίον του Φρανσουά Ολάντ και του Ματέο Ρέντσι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, στο μπλοκ των οποίων ανήκει και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προωθούν την ατζέντα τους, εκμεταλλευόμενοι την ιταλική προεδρία αλλά και την ενισχυμένη κινητικότητα από πλευράς Γαλλίας, ενώ η ασθενική ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη φέρνουν και άλλες χώρες στο στρατόπεδό τους. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρεις ευρωπαϊκές σύνοδοι, που θα είναι αφιερωμένες στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην απασχόληση.
Η πρώτη θα γίνει στην Ιταλία στις 7 Οκτωβρίου με θέμα την ανάπτυξη και την απασχόληση, στα τέλη του μήνα θα ακολουθήσει σύνοδος αφιερωμένη στην Ευρωζώνη και τον Νοέμβριο θα υπάρξει τρίτη συνάντηση κορυφής, αφού αναλάβει καθήκοντα η νέα Κομισιόν, όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις του Γιούνκερ για την τόνωση των επενδύσεων.
Δέχονται τον Μοσκοβισί, αλλά υπό «επιτήρηση»
Στο επίκεντρο της κόντρας για τη λιτότητα βρίσκεται και το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Ο πανίσχυρος επίτροπος μπορεί είτε να εξαντλήσει την αυστηρότητα των ευρωπαϊκών κανονισμών -όπως έκανε μέχρι πρότινος ο Ολι Ρεν- είτε να επιτρέψει την ελαστικότερη ερμηνεία των κανόνων.
Οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη δίνουν μάχη για να πάρουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο με την τοποθέτηση του Πιερ Μοσκοβισί, κάτι το οποίο αρνιόταν πεισματικά το Βερολίνο, καθώς θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών πόστων στην ΕΕ για να μην υπάρξει απόκλιση από τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά εναντίον της υποψηφιότητας του Γάλλου, δεν θέλουν να αφήσουν στο «μπλοκ της ανάπτυξης» αυτό το «παραθυράκι», μέσω του οποίου θα μπορούσαν να προωθήσουν τη χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα του «Spiegel», η Μέρκελ φέρεται διατεθειμένη να... υποστεί τον Μοσκοβισί στον συγκεκριμένο ρόλο, με τον όρο ότι θα τεθεί υπό επιτήρηση. Οπως αναφέρει το περιοδικό, εάν επιλεγεί ο Γάλλος πολιτικός στο συγκεκριμένο αξίωμα, η Μέρκελ θα πιέσει να αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της Κομισιόν ο στενός της σύμμαχος, ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν, στον οποίο θα λογοδοτεί ο Μοσκοβισί, περιορίζοντας, έτσι, την ελευθερία κινήσεων του επιτρόπου.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΕΘΝΟΣ
No comments:
Post a Comment