Υπό κατάρρευση τα συνταξιοδοτικά ταμεία
Το αδιέξοδο των ελληνικών συνταξιοδοτικών ταμείων, η μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ και η συνέντευξη του επόμενου ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είναι τα θέματα της επισκόπησης Τύπου.
Με τίτλο «Η Ελλάδα απειλείται από του χρόνου κιόλας με κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος» η εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung φιλοξενεί ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία σημειώνεται: «Υπό την πίεση της κρίσης η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε βαθιές τομές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67, οι συντάξεις περικόπηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο, ταμεία συγχωνεύθηκαν. Όμως όλα αυτά δεν αρκούν. Τα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων διογκώνονται συνεχώς.
Το χρηματοδοτικό κενό των ταμείων οφείλεται εν μέρει σε διαρθρωτικά και εν μέρει σε οικονομικά προβλήματα. Μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία η Ελλάδα έχει την χειρότερη δημογραφική εξέλιξη στην Ευρώπη. Ολοένα λιγότεροι εργαζόμενοι πληρώνουν για ολοένα περισσότερους συνταξιούχους. Η κρίση συμπίεσε ακόμα περισσότερο τον αριθμό των γεννήσεων. Από το 2008 ο αριθμός των γεννήσεων μειώθηκε κατά 15%. Στο δημογραφικό έρχονται να προστεθούν η υψηλή ανεργία, η πτωτική τάση των μισθών, η μερική απασχόληση, αλλά και η παράνομη εργασία. Ήδη φέτος τα δύο μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας θα καταγράφουν έλλειμμα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πώς θα καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων; Το Ινστιτούτο Εργασίας ΙΝΕ προτείνει υψηλότερη φορολόγηση τυχερών παιχνιδιών και τραπεζικών κερδών καθώς και επιπλέον εισφορές στην μελλοντική εκμετάλλευση του ελληνικού ορυκτού πλούτου.
«Όλο το ρίσκο στην ΕΚΤ»
Σε σχόλιο με τίτλο «Όλο το ρίσκο στην ΕΚΤ» ηFrankfurter Allgemeine Zeitungαναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στην απόφαση της Φρανκφούρτης να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,05%: «Ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να είναι απελπισμένος. Παρά την πρόθεση του προέδρου της ΕΚΤ να κάνει τα πάντα (whatever it takes) για να σώσει το ευρώ, η σωτηρία αργεί. Γεγονός που οφείλεται κυρίως σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες δεν αξιοποίησαν για μια ακόμα φορά το χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους και περιμένουν και πάλι βοήθεια από την ΕΚΤ. Πώς μπορεί η κεντρική τράπεζα να επιστρέψει στην καθημερινότητα; Σε περίπτωση που αυξήσει το επιτόκια, απειλείται η ίδια με ζημιές».
«Ο Μάριο Ντράγκι παραδέχεται πλέον ότι είναι όλο και δυσκολότερο για την ΕΚΤ να εγγυηθεί μόνο με τη βοήθεια της νομισματικής πολιτικής σταθερές τιμές, επισημαίνει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι ανάπτυξη, η οποία βρίσκεται στην ευθύνη των κυβερνήσεων. Δυστυχώς όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν εισακούγεται όταν λέει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές συνδέονται μεν με υψηλό κόστος, αλλά η απουσία ανάπτυξης έχει ακόμα μεγαλύτερο τίμημα».
Προτεραιότητα απασχόληση και ανάπτυξη
Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt o, όπως όλα δείχνουν, επόμενος ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας στο ερώτημα ανάπτυξη ή μείωση ελλειμμάτων απαντά: «Μα δεν πρόκειται για αντίθετες έννοιες. Χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατή μια μείωση των ελλειμμάτων. Και χωρίς απομείωση ελλειμμάτων δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει για την επόμενη τριετία να θέσει σε εφαρμογή ένα επενδυτικό πρόγραμμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Στέφανος Γεωργακόπουλος DW DE
No comments:
Post a Comment