Tuesday 30 December 2014

Κάλπες στις 25 Ιανουαρίου- Σύγκληση Βουλής στις 5 Φεβρουαρίου

Σόιμπλε: Η Ελλάδα να μην παρεκκλίνει από τις μεταρρυθμίσειςΚάλπες στις 25 Ιανουαρίου- Σύγκληση Βουλής στις 5 Φεβρουαρίου
30/12/2014
Με τις αναμενόμενες 168 ψήφους υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα ολοκληρώθηκε η χθεσινή ψηφοφορία, στην οποία δεν επιτεύχθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Όπως ανακοίνωσε μετά τη ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στον Κάρολο Παπούλια οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, η πιθανότερη ημερομηνία για την σύγκληση της Βουλής μετά τις εκλογές είναι η Πέμπτη, 5η Φεβρουαρίου, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.
Τι είπε ο Σταύρος Δήμας
«Το περίμενα το αποτέλεσμα, δεν απογοητεύομαι ποτέ, παραμένω ψύχραιμος» δήλωσε ο Σταύρος Δήμας, λίγο μετά την τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που απέβη άκαρπη.
«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή θα ήταν η ορθή επιλογή. Ωστόσο, η απόφαση της Βουλής είναι σεβαστή» είπε ο κ. Δήμας.
Ο Σταύρος Δήμας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή «παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
«Τώρα σημασία έχει το συμφέρον του λαού και της χώρας. Οι εβδομάδες που έρχονται είναι κρίσιμες» υπογράμμισε ο κ. Δήμας.
Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι 13 ανεξάρτητοι της δεύτερης ψηφοφορίας: Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Νταβρής, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Συντάγματος, μετά τις εκλογές η Βουλή «αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών» (δηλαδή 180 ψήφοι).
«Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών» (δηλαδή 151 ψήφοι).
Οι αντιδράσεις από την Ευρώπη
Στην προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων προέβη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε πως η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η παρούσα.
 «Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε έπειτα από την τρίτη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν επιλέξει άλλο δρόμο θα είναι δύσκολο. Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες που έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει η προκάτοχός της» κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.
Στον ίδιο τόνο, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην Ευρώπη και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις.
«Μέσα από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για άλλη μία φορά για το μέλλον του» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και μια ευρεία στήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων και των πολιτικών αρχηγών για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα είναι ουσιώδεις ώστε η Ελλάδα να ευημερήσει ξανά εντός της Ευρωζώνης».
Η ΕΚΤ από την πλευρά της σημειώνει ότι «επαφίεται τώρα στο ελληνικό εκλογικό σώμα να αποφασίσει για τη μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης». «Δεν θα επέμβουμε ούτε θα σχολιάσουμε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμη πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο στη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και στην αναμόρφωση της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια», καθώς και ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε ανάπτυξη το 2015. elzoni.gr

No comments:

Post a Comment