Saturday 13 December 2014

Σύγκρουση και σκηνικό διάσπασης

Σύγκρουση και σκηνικό διάσπασης

Σε ασύμβατες τροχιές κινούνται και επισήμως ο νυν και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα στελέχη και οι βουλευτές μιλούν πλέον ανοιχτά για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος μετά την προεδρική εκλογή.

Σε ασύμβατες τροχιές κινούνται ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπανδρέου
Σε ασύμβατες τροχιές κινούνται ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπανδρέου
Τα σενάρια είναι αρκετά και διαφορετικά, ωστόσο, όλα πυροδοτούν την πολιτική αστάθεια και προμηνύουν καταιγίδα, εντός και εκτός των τειχών του ΠΑΣΟΚ.
Η πασιφανής προαναγγελία ίδρυσης κόμματος την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου συνόδευσε με προϋποθέσεις, δείχνει καθαρά ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει βάλει ήδη την «υπογραφή» του στο οριστικό «διαζύγιο» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος όμως δεν αποφασίζει τη διαγραφή του.
Εμπειρα στελέχη που παρακολουθούν στενά το συνεχές πινγκ πονγκ μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι μπορεί ο κ. Βενιζέλος να «μην ασχολείται τώρα με το θέμα», αλλά η χειμαρρώδης ροή των πραγμάτων στο άλλοτε κραταιό κόμμα δείχνει ότι δεν ανακόπτεται εύκολα η πορεία της τελικής σύγκρουσης.
Εκτός ΠΑΣΟΚ
Είναι ενδεικτική η δήλωση που έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα «εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ». Σε χρόνο d/t ο κ. Βενιζέλος έδωσε την εξής χαρακτηριστική απάντηση: «Δεν υπάρχουν εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ με τα οποία δεν ασχολούμαστε».
Μάλιστα όταν δέχθηκε δεύτερη ερώτηση ειδικά για τον Γ. Παπανδρέου εξήγησε: «Σας απάντησα». Δηλαδή, χωρίς περιστροφές ο Ε. Βενιζέλος έδειξε αποφασισμένος να «διαγράψει» (χωρίς την τυπική πράξη) τον Γ. Παπανδρέου, θεωρώντας ότι ήδη κινείται εκτός του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, βέβαια, παπανδρεϊκοί βουλευτές επανήλθαν χθες στο «τρίπτυχο»: προεδρική εκλογή, κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή ηγεσίας τώρα. Ακολούθησε σφοδρή επίθεση της Χαριλάου Τρικούπη που με ανακοίνωσή της έβαλε κατά των συγκεκριμένων βουλευτών: «Τα ίδια πάντα δύο-τρια στελέχη που έχουν προφανώς κάνει την επιλογή τους και εκφράζουν μια πολύ συγκεκριμένη αμετανόητη αντίληψη, επιδιώκουν να υπονομεύσουν, με αυτά που λένε κάθε λίγο και λιγάκι, τις προσπάθειες της χώρας και της παράταξης. Ασεβούν σε βάρος των συντρόφων και συναδέλφων τους στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως σε βάρος του ελληνικού λαού, τις αγωνίες και τις προτεραιότητες του οποίου αγνοούν στο όνομα των δικών τους μικρών προσωπικών στρατηγικών».
«Δεν μπορεί ένα κόμμα με μεγάλη ιστορία το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα προσωπικών επιδιώξεων και στρατηγικών, στελεχών και παραγόντων να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού. Εστω και την τελευταία στιγμή θα δίνω τη μάχη. Συνέδριο τώρα για να σωθεί το κόμμα», υποστήριξε στον Αντέννα ο Θάνος Μωραΐτης αποφεύγοντας να απαντήσει για το αν ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει νέο κόμμα.
Ευθύνες διάσπασης απέδωσε στα παπανδρεϊκά στελέχη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Mega και σχολιάζοντας τη σκληρή κριτική των συναδέλφων του εναντίον του κ. Βενιζέλου τόνισε επίσης: «Πρόθεση διαγραφών δεν υπάρχει, όμως ο κάθε πολιτικός αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και ασφαλώς έχει το δικαίωμα της αποχώρησης».
«Οποιος θέλει να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ, είναι δική του επιλογή και ευθύνη», επεσήμανε ο Χρήστος Πρωτόπαπας απορρίπτοντας την πρόταση για νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Είναι μια πρόταση που δεν πρέπει να απορριφθεί αν δεν συζητηθεί» είπε ο Τάκης Ρήγας σχετικά με το σενάριο της συμφωνίας Σαμαρά - Τσίπρα για εκλογή Προέδρου τώρα και εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Υπέρ συμφωνίας
Να καλέσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα για να συζητήσουν για την προεδρική εκλογή, την Αναθεώρηση του Συντάγματος και να ορίσουν ημερομηνία εκλογών, εισηγήθηκε μέσω Σκάι χθες ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ ζητεί «Συνέδριο και όλα από την αρχή».
«Ο Παπανδρέου εμμένει σε αυτά που λέει, πολλοί από πολλές πλευρές έχουν λόγο να ανησυχούν», διαπίστωσε ο παπανδρεϊκός Γιώργος Πεταλωτής μιλώντας με σκληρά λόγια για τον Ευ. Βενιζέλο: «Το να ταπεινώνεις τον δικό σου χώρο απλά γιατί χρειάζεται να συμπληρώσεις έναν άλλο χώρο είναι απαράδεκτο και αυτό γινόταν επί 2 χρόνια με τη ΝΔ».
«Ο πολιτικός μας χώρος χρειάζεται ενότητα και όχι διάσπαση», υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος -όπως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης- τάσσονται υπέρ του σεναρίου της συμφωνίας για την προεδρική εκλογή και μετά τον ορισμό των εκλογών.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πάντως η σημερινή ανοιχτή ομιλία του Ευ. Βενιζέλου στην Καστοριά και στελεχών της Δημοκρατικής Παράταξης ανά την Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει την επομένη της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή, την Πέμπτη στην Κοζάνη με αφορμή την έκθεση-αφιέρωμα στον «Ανδρέα Παπανδρέου».
Φώφη Γιωτάκη  ethnos

No comments:

Post a Comment