Wednesday 31 December 2014

Με υποβάθμιση προειδοποιεί η Fitch λόγω των πολιτικών εξελίξεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Με υποβάθμιση προειδοποιεί η Fitch λόγω των πολιτικών εξελίξεων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Νέο αρνητικό υψηλό κατέγραψαν χθες οι αποδόσεις των 3ετών και 5ετών ομολόγων, με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch να προειδοποιεί ότι πιθανόν να αλλάξει τη βαθμολογία της χώρας λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Χθες, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε στο 13,5% από 12,3% προχθές και 10,4% την Παρασκευή. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ανήλθε στο 11,1% από 10,6% προχθές και των 10ετών τίτλων στο 9,5% από 9,4%. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί.

Μάλιστα, η Fitch δήλωσε χθες ότι οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν το ρίσκο αλλαγής της αξιολόγησης της Ελλάδας, ενώ εκτίμησε ότι η πολιτική αβεβαιότητα πιθανότατα θα παραμείνει υψηλή για «ορισμένους μήνες». Υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τρόικας και νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πιθανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα θα είναι πιο δύσκολες, καθώς μπορεί ο κ. Τσίπρας να έχει δεσμευτεί στην επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος και στην αποπληρωμή του ΔΝΤ και των ιδιωτών δανειστών, αλλά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πιθανότατα θα σταματήσει και θα υπάρξει πίεση στο μισθολογικό κονδύλι του Δημοσίου.

Αστάθεια

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Barclays ανέφεραν σε χθεσινή τους έκθεση ότι το 2015 μπορεί να εξελιχθεί σε χρονιά με πολιτικούς κινδύνους για τους επενδυτές στην Ευρωζώνη. «Θεωρούμε ότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα πιθανότατα θα προκαλέσει κάποια αστάθεια σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ειδικότερα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια», όπως σημείωναν. Επίσης, εκτιμούσαν ότι μία πιθανή στάση πληρωμών δεν μπορεί να αποκλειστεί από την Ελλάδα, ενώ υποστήριζαν πως αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδείξει σημάδια ότι μετριάζει την πολιτική του, θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να επιτύχει μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους ώστε η τρόικα να ξεκλειδώσει την απαραίτητη χρηματοδοτική υποστήριξη.

Η Deutsche Bank σε δική της έκθεση υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μόλις λίγες εβδομάδες να διαπραγματευτεί με τους εταίρους τη νέα πιστωτική γραμμή και εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές με 140 έδρες και θα συγκυβερνήσει με το «Ποτάμι». Αλλες λιγότερο πιθανές επιλογές είναι μια συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs υποστηρίζει πως στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση παγώσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς την ελληνική οικονομία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον δείκτη διάσπασης της Ευρωζώνης (break up index) της Sentix, οι αγορές βλέπουν τριπλάσια πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ (18,8%) σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2014 (5,9%). Η Washington Post υποστηρίζει πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι μεγαλύτερες από ποτέ, ενώ ο κ. Ντ. Γκόρντον της International Capital Strategies δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC πως οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν καταδικάσει την Ελλάδα σε πολυετή λιτότητα και υποστήριξε πως «αν υπήρχε η δραχμή θα γινόταν μία δραστική υποτίμηση εξαρχής». 

Παράλληλα, η εταιρεία CMA που εκτιμά τον κίνδυνο χρεοκοπίας των χωρών δίνει πιθανότητες 61,74% στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Επίσης, αναφέρει ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρησή της.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment