Wednesday 31 December 2014

Οταν ο Γκορμπατσόφ γοήτευσε τη Θάτσερ

Οταν ο Γκορμπατσόφ γοήτευσε τη Θάτσερ

Α.Ρ.
Η «σιδηρά κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στις 16 Δεκεμβρίου 1984.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αγνωστες πτυχές της Σιδηράς Κυρίας της Βρετανίας, της Μάργκαρετ Θάτσερ, αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας μετά τον αποχαρακτηρισμό τους. Μέσα από τα έγγραφα εκείνης της εποχής η Θάτσερ εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερη εκτίμηση για τον ηγέτη της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος φαίνεται ότι την είχε γοητεύσει ήδη από την πρώτη επίσκεψή του στο Λονδίνο, το 1984, τέσσερις μήνες προτού αναλάβει τα ηνία της ΕΣΣΔ, οπότε η Θάτσερ σχολίαζε τη γοητεία του και το χιούμορ του.

Μάλιστα, τις απόψεις της μοιράζεται με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν, καθώς του γράφει σε επιστολή της: «Είναι σχετικά ευπροσήγορος και έξυπνος. Είναι φιλικός, γοητευτικός και έχει χιούμορ. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο θα μπορούσα να δουλέψω. Η αλήθεια είναι ότι μάλλον τον συμπάθησα».

Λίγα χρόνια νωρίτερα, ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η κυβέρνηση της Θάτσερ εξέταζε το ενδεχόμενο επαναδημιουργίας του χημικού οπλοστασίου προκειμένου να αντιμετωπίσει τη σοβιετική απειλή. Στα έγγραφα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η Θάτσερ αναφέρει ότι θα ήταν «αμέλεια» της κυβέρνησης να μην αναπτύξει μία «πειστική απάντηση» στην ενδεχόμενη επίθεση με χημικά όπλα από τη Σοβιετική Ενωση, ενώ προτείνει να νουθετήσει και τους Αμερικανούς, ώστε να ανανεώσουν το χημικό τους οπλοστάσιο.

Τέλος, όπως φαίνεται από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ήθελε να απαγορεύσει την πώληση των σεξουαλικών παιχνιδιών, εφαρμόζοντας τους νόμους κατά της πορνογραφίας.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 1986 ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Λίον Μπρίταν, έγραφε στη Θάτσερ ότι θα μπορούσαν να απαγορεύσουν τα σεξουαλικά παιχνίδια με τον νόμο περί προσβολής της δημοσίας αιδούς. «Κάποια από τα αντικείμενα που κυκλοφορούν είναι απεχθή και μπορούν ακόμα και να τραυματίσουν», φέρεται να γράφει ο Μπρίταν στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς». Η Θάτσερ, ωστόσο, ήθελε να κάνει σκληρότερο τον νόμο έτσι ώστε τα παιχνίδια αυτά να θεωρούνται προσβολή του «καλού γούστου και της δημόσιας αιδούς». Ο Μπρίταν, όμως, πίστευε ότι το καλό γούστο ήταν πολύ ασαφής όρος για τα δικαστήρια και έτσι το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.
 
Έντυπη

No comments:

Post a Comment