Sunday 19 July 2015

Το τούνελ του Μον Μπλαν κλείνει τα 50

Περιβάλλον & Επιστήμη

Το τούνελ του Μον Μπλαν κλείνει τα 50

Εδώ και 50 χρόνια από το τούνελ του Μον Μπλαν στα σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας διέρχονται καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα. Ένα κατασκευαστικό επίτευγμα που διαθέτει πλέον ένα πολυεπίπεδο σύστημα ασφαλείας.
Το τούνελ του Μον Μπλαν (Mont Blanc ή ελληνιστί Λευκό Όρος) που βρίσκεται στα ιταλογαλλικά σύνορα κλείνει αισίως 50 χρόνια λειτουργίας. Στις 19 Ιουλίου 1965 δόθηκε για πρώτη φορά στην κυκλοφορία φιλοδοξώντας να διευκολύνει την οδική συγκοινωνία στην περιοχή μέσω των Άλπεων. Με μήκος 11,6 χλμ. ήταν επί σειρά ετών το μεγαλύτερο τούνελ στον κόσμο. Έχασε την πρωτιά το 1978 από το τούνελ Άρλμπεργκ στην Αυστρία. Τα πρώτα 30 χρόνια όλα έβαιναν καλώς, χωρίς να έχουν σημειωθεί σοβαρά ατυχήματα.
Aπό το μοιραίο δυστύχημα του 1999
Aπό το μοιραίο δυστύχημα του 1999
Η εικόνα αυτή ανατράπηκε στις 24 Μαρτίου 1999 όταν έπιασε φωτιά ένα διερχόμενο φορτηγό που κουβαλούσε τρόφιμα, κυρίως αλεύρι και μαργαρίνη. Ο οδηγός εγκατέλειψε το φορτηγό στις φλόγες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 39 άνθρωποι από τα διερχόμενα αυτοκίνητα λόγω ασφυξίας.
Μετά το τραγικό δυστύχημα το τούνελ έκλεισε για τρία χρόνια προκειμένου να ανακατασκευαστεί με βάσει πιο αυστηρές προδιαγραφές. Τα έργα αποκατάστασης είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου συστήματος ασφαλείας.
Τελειοποίηση των μηχανισμών έκτακτης ανάγκης
Το πολυεπίπεδο σύστημα ασφαλείας του τούνελ Μον Μπλαν
Το πολυεπίπεδο σύστημα ασφαλείας του τούνελ Μον Μπλαν
Η πρώτη κίνηση της ομάδας που ανέλαβε τη μελέτη για την αναβάθμιση του συστήματος ασφαλείας ήταν να βελτιωθεί η επικοινωνία στις υπόγειες σήραγγες διαφυγής μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας. Σήμερα υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο έκτακτης ανάγκης με συναγερμούς, τηλέφωνα και κάμερες ασφαλείας. Παράλληλα η αρχιτεκτονική του συστήματος περιλαμβάνει 37 καταφύγια, τα οποία αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίας –ακόμη και τους 1000 βαθμούς Κελσίου- και τα οποία μπορούν να δράσουν προστατευτικά για περίπου δύο ώρες ενόσω μαίνεται πυρκαγιά στον κύριο χώρο του τούνελ. Παράλληλα ένα προηγμένο σύστημα υπόγειας ύδρευσης παρέχει έως και 120 κ.β. νερού, ενώ 76 ατσάλινοι σωλήνες λειτουργούν ως εξαερισμός. Τέλος, ειδικοί αισθητήρες καπνού σε διάφορα σημεία του τούνελ στέλνουν σχετικές πληροφορίες σε ένα εξωτερικό κέντρο ελέγχου.
Εκτός από την τελειοποίηση των μηχανισμών έκακτης ανάγκης εξίσου σημαντικό ρόλο στην αποφυγή ατυχημάτων διαδραματίζουν σήμερα η μείωση του ορίου ταχύτητας αλλά και η επιβολή αυστηρών κανόνων ασφαλούς οδήγησης. Τα οχήματα οφείλουν να μην ξεπερνούν το όριο των 70 χλμ / ώρα, ενώ πρέπει να κρατούν απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 150 μ. Την ομαλή τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας επιβλέπουν 20 ραντάρ. Τέλος για την αποφυγή συνωστισμού στο τούνελ τροχονόμοι επιτηρούν τον αριθμό των οχημάτων που εισέρχονται σε αυτό. Παράλληλα πληροφορίες σχετικά με την κίνηση στο τούνελ μπορούν να ακούν διαρκώς οι οδηγοί μέσω των ραδιοφώνων τους.
Φάμπιαν Σμιντ Δήμητρα Κυρανούδη

No comments:

Post a Comment