Πολιτική
Η ΕΕ δεν «τα βρήκε» στην κατανομή των προσφύγων
Για άλλη μια φορά οι υπ. Εσωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην εθελοντική κατανομή των 60.000 προσφύγων. Έντονη κριτική από ανθρωπιστικές οργανώσεις και κυρίως από τη Διεθνή Αμνηστία.
Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ κατάφερε να συγκεντρώσει θετικές ψήφους για την μετοίκηση 22.504 προσφύγων από καταυλισμούς στα συριακά σύνορα. Το γεγονός οφείλεται ότι σε αυτό το τμήμα του σχεδίου συμμετέχουν και οι χώρες μη μέλη της ΕΕ όπως η Ελβετία και η Νορβηγία. Όσον αφορά όμως τη μετοίκηση προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, κατάφεραν να συμφωνήσουν για 32.256 άτομα. Αριθμός πολύ μικρότερος από τις 60.000 που συνολικά είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Ιούνιο. Οι γενικόλογες δεσμεύσεις είναι επαρκείς, όταν όμως καλούνται οι υπουργοί Εσωτερικών να μιλήσουν με συγκεκριμένους αριθμούς εκεί παύει η αλληλεγγύη.
«Δεν ήταν απλό, ήταν πολύ δύσκολες οι συνομιλίες», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ακόμα όμως και ο πολύ έμπειρος υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, του οποίου η χώρα έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δεν κατάφερε να πείσει τους συναδέλφους του να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη. «Κάποιοι αριθμοί είναι απογοητευτικοί, κάποιοι άλλοι είναι ντροπιαστικοί», συμπλήρωσε.
Φωτεινή εξαίρεση η Ιρλανδία
Στις χώρες που τηρούν μια αρνητική στάση δεν ανήκουν μόνο η Βρετανία και η Δανία, οι οποίες κάνουν χρήση ενός δικαιώματος εξαίρεσης που διαθέτουν, αλλά και η Αυστρία και η Ουγγαρία θεωρούν ότι έχουν επωμιστεί ήδη αρκετά βάρη και δεν θέλουν να συμμετάσχουν καθόλου στο πρόγραμμα κατανομής των προσφύγων. Από την άλλη πλευρά η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Πορτογαλία απέχουν πολύ από τους στόχους που προβλέπονται. Μόνη φωτεινή εξαίρεση είναι η Ιρλανδία, η οποία υποδέχεται εθελοντικά πρόσφυγες χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση.
Η Γερμανία συμμετέχει στο πρόγραμμα, με υποδοχή 12.000 προσφύγων. Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα και συμπλήρωσε πως είναι πολύ δύσκολο το θέμα να επιλυθεί σε εθελοντική βάση. Η Κομισιόν είχε προτείνει ένα σύστημα ποσόστωσης, το οποίο όμως δεν δέχθηκαν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Κομισιόν αναζητά νέες λύσεις τώρα και προτίθεται από το φθινόπωρο να εφαρμόσει «ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης υποδοχής προσφύγων», ώστε να ανακουφιστούν η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες είναι αυτές που επωμίζονται και τα περισσότερα βάρη.
Έντονη κριτική από τη Διεθνή Αμνηστία
Ένα ακόμα θετικό μήνυμα είναι ότι με το λεγόμενο σύστημα «Ηotspots» που θα εφαρμοστεί, οι πρόσφυγες θα καταγράφονται άμεσα, θα λαμβάνονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου και θα γίνεται μια πρώτη εξέτασή τους. Ευρωπαϊκές οργανώσεις όπως η Frontex και η Europol θα στηρίζουν τις τοπικές αρχές στο έργο τους. Η Κομισιόν προτίθεται με επιπλέον κονδύλια να ενισχύσει την επιστροφή των προσφύγων οι οποίοι είναι προφανές ότι δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου.
Έντονη είναι η κριτική, πάντως, που ασκήθηκε στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, κυρίως από τη Διεθνή Αμνηστία. Ο Γκάουρι φαν Γκούλικ, στέλεχος της διεθνούς οργάνωσης, υποστηρίζει πως ακόμα και εάν καταφέρουν να συμφωνήσουν στην κατανομή των 60.000 προσφύγων, ωστόσο ο αριθμός είναι πολύ μικρός και πρόκειται για ένα «μίζερο» αποτέλεσμα.
Barbara Wesel / Μαρία Ρηγούτσου
No comments:
Post a Comment