«Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» το νέο όνομα της Κύπρου
Ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για την πορεία των συνομλιών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20:58
Μιλώντας για πρώτη φορά για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες των συνομιλιών που διεξάγονται, αποκαλύπτοντας μάλιστα και την πρόταση για το νέο όνομα που συζητείται για το κράτος και το οποίο, όπως είπε, είναι το «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία». Ο κ. Ακιντζί θα έχει, στις 27 Ιουλίου, την τελευταία συνάντησή του με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη εντός του καλοκαιριού, με την προσοχή μετά να στρέφεται στον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ακιντζί σε δημοσιογράφους και μέρος των οποίων δημοσιεύθηκαν στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά θέματα, αλλά στο τραπέζι δεν έχουν ακόμη βρεθεί το εδαφικό και οι εγγυήσεις.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε, πάντοτε με βάση τη «Χουριέτ», ότι το ελληνοκυπριακό και το τουρκοκυπριακό κρατίδιο θα χορηγούν το καθένα δική του ιθαγένεια, συμπληρωματική της κυπριακής ιθαγένειας.
Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να εγκατασταθούν σε περιοχές της επιλογής τους. Το νέο ομοσπονδιακό κράτος θα έχει δύο Κοινοβούλια - την Άνω και την Κάτω Βουλή. Οι Ελληνοκύπριοι οι οποίοι θα εγκατασταθούν στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο ή, αντιστρόφως, οι Τουρκοκύπριοι που θα εγκατασταθούν στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο, θα διατηρήσουν το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις τοπικές εκλογές, καθώς και στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δε θα ισχύει το ίδιο, όμως, όσον αφορά στο δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις βουλευτικές εκλογές.
Ο περιορισμός αυτός, ο οποίος συζητήθηκε ώστε να μην ανατραπεί η πληθυσμιακή πλειοψηφία, η διζωνικότητα και η πολιτική ισότητα, αντιτίθεται στους κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη θα πρέπει «να κουμπώσει» με το κοινοτικό πρωτογενές δίκαιο.
Ο κ. Ακιντζί προχώρησε επίσης στην αποκάλυψη ότι όσο διεξάγονται συνομιλίες σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα πραγματοποιηθούν νέες έρευνες - κάτι που σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία «παγώνει».
Τέλος, η ομοσπονδιακή αστυνομική δύναμη αναμένεται να κατανεμηθεί, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είτε 50% - 50%, είτε 60% - 40%. Ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο να μη συσταθεί ομοσπονδιακός στρατός.
No comments:
Post a Comment