Friday, 17 July 2015

Πανηγυρισμοί στη NASA για την κατάκτηση του Πλούτωνα

ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΓΗ

Πανηγυρισμοί στη NASA για την κατάκτηση του Πλούτωνα

Με τον Πλούτωνα να βρίσκεται πίσω του πλέον, το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) ανέκτησε επαφή με τη Γη και ξεκίνησε να στέλνει δεδομένα, προκαλώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς στο κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη!

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι φωτογραφίες που τράβηξε το New Horizons κατά τη διάρκεια της ορείας του προς τον Πλούτωνα και τον δορυφόρο του έχουν αλλάξει σημαντικά την κατανόησή τους για το τι ακριβώ
Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι φωτογραφίες που τράβηξε το New Horizons κατά τη διάρκεια της ορείας του προς τον Πλούτωνα και τον δορυφόρο του έχουν αλλάξει σημαντικά την κατανόησή τους για το τι ακριβώς βρίσκεται σε αυτόν τον μυστηριώδη απομακρυσμένο πλανήτη-νάνο που βρίσκεται στην άκρη του πλανητικού μας συστήματος
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαιτίας της τεράστιας απόστασης μεταξύ του σκάφους και του κέντρου ελέγχου, τα σήματα που στέλνουν τα μηχανήματα του New Horizons χρειάζονται περίπου 4,5 ώρες για να φτάσουν στη Γη κι έτσι παρότι η μεταφορά δεδομένων έχει ξεκινήσει, το σύνολό τους θα βρίσκεται στα χέρια της ομάδας χειρισμού και ελέγχου της NASA σε περίπου 16 μήνες.
Οι πρώτες φωτογραφίες που έστειλε πάντως το σκάφος πίσω στη Γη έχουν προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση και έχουν κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, ενώ το γεγονός ότι η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία χαιρέτισαν με δηλώσεις και με tweets τους ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτηση στο Τwitter του ανέφερε: «Ο Πλούτωνας είχε τον πρώτο του επισκέπτη. Ευχαριστούμε NASA. Είναι μια σπουδαία ημέρα εξερεύνησης και αμερικανικής ηγεσίας».
Πανηγυρισμοί στη NASA για την κατάκτηση του Πλούτωνα
Από την πλευρά του ο Στίβεν Χόκινγκ ανέφερε σε μήνυμά του πως: «Τώρα το ηλιακό μας σύστημα θα γίνει πιο κατανοητό από εμάς, καθώς τα μυστικά του Πλούτωνα θα μας αποκαλύπτονται. Εξερευνούμε γιατί είμαστε άνθρωποι και θέλουμε να μάθουμε. Ελπίζω ότι ο Πλούτωνας θα μας βοηθήσει σε αυτό μας το ταξίδι».
Κατανόηση
Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι φωτογραφίες που τράβηξε το New Horizons κατά τη διάρκεια της πορείας του προς τον Πλούτωνα έχουν αλλάξει σημαντικά την κατανόησή τους για το τι ακριβώς βρίσκεται σε αυτόν τον μυστηριώδη απομακρυσμένο πλανήτη-νάνο που βρίσκεται στην άκρη του πλανητικού μας συστήματος.
Οπως έγινε γνωστό, το σκάφος, μετά από το πέρασμά του σε απόσταση 12.472 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Πλούτωνα και πριν στείλει το σήμα πίσω στη Γη πως όλα πήγαν καλά, πραγματοποίησε 8 ώρες ερευνών «στον αυτόματο», τραβώντας φωτογραφίες τη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη-νάνου, η οποία φωτίζεται ανεπαίσθητα από το φως που ρίχνει το μεγαλύτερο φεγγάρι του, ο Χάρων, και κάνοντας πειράματα για τη σύσταση της υποτυπώδους ατμόσφαιρας που περιβάλλει το σώμα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι πρώτες ενδείξεις ανατρέπουν τις μέχρι τώρα θεωρίες για τον Πλούτωνα, καθώς από τα στοιχεία δεν φαίνεται να είναι ο νεκρός παγωμένος πλανήτης-νάνος που όλοι οι επιστήμονες πίστευαν, αλλά ένα πλανητικό σώμα με γεωλογική δραστηριότητα και με παλιότερες και πιθανότατα σύγχρονες μετακινήσεις τεκτονικών πλακών.
Οπως ανέφερε ο Αλαν Στερν, επικεφαλής της ομάδας του New Horizons: «Υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι η γεωλογία και οι κλιματικές συνθήκες της ατμόσφαιρας παίζουν ρόλο στον πλανήτη αυτόν». Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται ότι στον Πλούτωνα πέφτει χιόνι από άζωτο και μεθάνιο.
ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΩΝ
Νέες ελπίδες για εξωγήινους πολιτισμούς
Αρχαίο σύστημα πλανητών, μεγαλύτερο σε ηλικία από το δικό μας, σε γειτονικό σχετικά άστρο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από Βρετανούς επιστήμονες, αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών, που μάλιστα είναι παλιότεροι από τον δικό μας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, γύρω από το αστέρι Kepler-444, το οποίο απέχει από τη Γη μόλις 117 έτη φωτός, περιστρέφονται 5 πετρώδεις (εξω)πλανήτες με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο ή λίγο μικρότερο από αυτό του πλανήτη μας.
Υπολογισμοί
Το πλανητικό σύστημα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, είναι ηλικίας 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή σχηματίστηκε όταν το Σύμπαν ήταν στο ένα πέμπτο της σημερινής του ηλικίας. Το μητρικό άστρο του συστήματος, το Kepler-444, το οποίο παλιότερα ήταν γνωστό ως KOI-3158, είναι επίσης κοντά στο μέγεθος του δικού μας Ηλιου. Πιο συγκεκριμένα, είναι κατά 25% μικρότερο από τον δικό μας Ηλιο και έχει θερμοκρασία περίπου 700 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από το μητρικό μας άστρο.
Χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετικές του δηλώσεις στην ιστοσελίδα Astrobio.net της NASA τις οποίες αναπαράγει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ο επικεφαλής της έρευνας, αστροσεισμολόγος Τιάγκο Καμπάντε: «Το σύστημα αυτό μας δίνει ελπίδα ότι υπάρχουν και άλλοι κατοικήσιμοι κόσμοι, τους οποίους δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε γιατί δεν έχουμε ακόμη τον απαιτούμενο χρόνο παρατήρησης. Οι μελλοντικές παρατηρήσεις μπορούν αυτό να το αλλάξουν. Ξέρουμε πλέον ότι πλανήτες στο μέγεθος της Γης έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας των 13,8 δισεκατομμυρίων ετών του Σύμπαντος, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει αρχαία ζωή στον Γαλαξία μας».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

No comments:

Post a Comment