Σενάρια αύξησης εργοδοτικών εισφορών επεξεργάζεται το υπ. Εργασίας
Το ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών εισφορών ή ακόμη και την επιβολή (στο μέλλον) ενός ειδικού φόρου που θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη χρηματοδότηση του συστήματος, ξαναθέτει στο τραπέζι του διαλόγου με τους εκπροσώπους των δανειστών, το υπουργείο Εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έλαβε σήμερα από τους εκπροσώπους των θεσμών τα πρώτα στοιχεία για το ύψος των περικοπών που αντιστοιχούν στις δεσμεύσεις για δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και την αρχική κοστολόγηση των προτάσεων για μεταρρύθμιση. Μπροστά δε, στο ισχυρό ενδεχόμενο οι μειώσεις των συντάξεων να αγγίξουν ακόμη και τα εισοδήματα που βρίσκονται σημαντικά κάτω από τα 1.000 ευρώ, επαναφέρει προτάσεις που είχαν απορριφθεί στο παρελθόν από τους εκπροσώπους των δανειστών, όπως είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει πέσει η μερική ή ακόμη και η ολική επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στο ύψος που ήταν το 2012, όταν και εφαρμόστηκε η πρώτη περικοπή της τάξης του 1.1%. Στη συνέχεια, εφαρμόστηκε το 2014 και νέα περικοπή 3,9%, όχι όμως μόνο των εργοδοτικών εισφορών αλλά και των εισφορών των εργαζομένων (κατά περίπου 1,1%). Συνολικά, εκτιμάται ότι τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που διεύρυνε τα ελλείμματα του ταμείου.
Ηδη, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλ. Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι εξετάζεται, χωρίς να υπάρχει οριστική κατάληξη (είτε συμφωνία είτε απόρριψη) το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν περικοπές στο ασφαλιστικό από «εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα».
Σε ερώτηση βέβαια για το τι θα μπορούσε να είναι αυτοί οι νέοι πόροι και αν ο υπουργός μιλά και για νέους φόρους, ο κ. Κατρούγκαλος είχε μετά τη συνάντηση με τον ευρωπαίου αξιωματούχο, αρνηθεί να εξειδικεύσει, δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει επίσης, προτάσεις για άμεση διασύνδεση ενός μέρους της φορολογίας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον, να υπάρξει και κάποιου είδους «ειδικού φόρου» που θα οδηγείται προς το σύστημα.
Η συνάντηση του κ. Ντομπρόφσκις με τον κ. Κατρούγκαλο που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρξε «πολύ παραγωγική» σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν.
Ειδικά για το ασφαλιστικό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι μεσομακροπρόθεσμο, ότι το υπάρχον σύστημα δεν απηχεί τη συνεισφορά κάθε εργαζόμενου, και ότι υπάρχει ανάγκη για ένα δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα με συστηματικές μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει πιο δίκαιο.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και η εξασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος καθώς και το προσφυγικό. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν επιπλέον 5,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Από την πλευρά του, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η συζήτηση είχε τρεις άξονες: εργασιακές σχέσεις, συντάξεις και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
«Είναι πρόθεση της κυβέρνησης να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», τόνισε ο υπουργός. Ειδικά για το θέμα των συντάξεων, o Έλληνας υπουργός Εργασίας δήλωσε πως έχουμε δεσμευτεί για μια μεταρρύθμιση, και αποκάλυψε ότι έθεσε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν το ζήτημα «ο δημοσιονομικός στόχος να μην επιτευχθεί με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα», θέμα για το οποίο δεν υπήρξε κατάληξη. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.
Ηδη, όπως δήλωσε, έλαβε από τους εκπροσώπους των θεσμών τις πρώτες εκτιμήσεις των μειώσεων και μια αρχική προσοτικοποίηση από τις προτεινόμενες αλλαγές, ενώ και κλιμάκιο του ILO που βρίσκεται στην Αθήνα δουλεύει επάνω στα στοιχεία. Μάλιστα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν, μετά από την ύπαρξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο στόχος είναι να τελειώσει η αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η πορεία προς την ανάκαμψη.
No comments:
Post a Comment