Η άνοδος, η πτώση και τα έργα ΕΣΠΑ που υλοποιεί η θυγατρική της Globo
H τρίτη κατά σειρά «καινοτομική» και μεγάλη επιχείρηση της χώρας καταρρέει. Μετά τη Velti και την AirFastTickets, οι οποίες έχουν ήδη βάλει λουκέτο, η Globo Plc φαίνεται να καταρρέει μετά την αποκάλυψη περί χειραγώγησης των οικονομικών μεγεθών της. Η διαπραγμάτευση της μετοχής στο Λονδίνο έχει ανασταλεί, ενώ έχουν παραιτηθεί, ή έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Μάλιστα, ο επικεφαλής της εταιρείας, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, μια ημέρα πριν αποκαλυφθεί η χειραγώγηση των οικονομικών, κατάφερε να πουλήσει περίπου 38 εκατ. μετοχές, δηλαδή το 10% μετοχικού κεφαλαίου.
Η Globo, όπως η Velti, ξεκίνησε από την Ελλάδα, πριν απλώσει τα φτερά της στο εξωτερικό. Στη συνέχεια ωστόσο, μέσω εξαγοράς άλλης επιχείρησης, οι μετοχές της εισήχθησαν και διαπραγματεύονται στην αγορά AIM του Λονδίνου. Η εταιρεία σε λιγότερο από επτά χρόνια, με βάση τα στοιχεία που παρουσίαζε, άλλαξε τάξη μεγέθους. Τα έσοδα, από λίγα εκατομμύρια ευρώ το 2007, είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ το 2014, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50% μόνο την τελευταία χρονιά. Ο κ. Παπαδημητρακόπουλος, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, τύγχανε ιδιαίτερα μεγάλης προβολής και ασκούσε επιρροή στα ελληνικά τεχνολογικά δεδομένα. Ο ίδιος πριν από δύο χρόνια συμμετείχε στο Συμβούλιο Καινοτομίας που είχε ιδρύσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Παραγωγικότητας (2013) με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από την αγορά, τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα. Στην ίδια επιτροπή συμμετείχε και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.
Την ίδια χρονιά, σε συνέδριο πληροφορικής επελέγη ως ο Επιχειρηματίας της Χρονιάς (Manager of the Year), ενώ πολλά περιοδικά και μέσα ενημέρωσης παρείχαν αφειδώς σελίδες και χρόνο στον επικεφαλής της Globo Plc. Το περιοδικό Manager της «Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων» (ΕΕΔΕ) έχει φιλοξενήσει στο εξώφυλλό του τον κ. Παπαδημητρακόπουλο, χαρακτηρίζοντας την Globo ως την «ελληνική παγκόσμια εταιρεία». Ακόμη, ο επικεφαλής της Globo Plc πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), του οποίου μάλιστα υπήρξε ο πρόεδρος για δύο θητείες.
Ο ΣΕΚΕΕ ήταν ο σύνδεσμος επιχειρήσεων που στέγασε τις καινοτομικές επιχειρήσεις που ανέπτυσσαν εφαρμογές κυρίως για κινητά τηλέφωνα.
Η πορεία της Globo Plc., αναμφίβολα, επηρεάζει και τη θυγατρική της στην Ελλάδα. Η τελευταία, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι δεν επηρεάζεται από την πορεία της Globo Plc., παρά το γεγονός ότι αυτή ελέγχει εμμέσως το 49% των μετοχών της Globo Technologies. Σημειώνεται ότι η τελευταία είναι η εταιρεία από την οποία ξεπήδησε η Globo Plc, αλλά πριν από τρία χρόνια, σημαντικός αριθμός μετοχών μεταβιβάστηκε από τους μετόχους της βρετανικής εταιρείας σε στελέχη της ελληνικής εταιρείας. Σήμερα η Globo Technologies, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κ», υλοποιεί έργα του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ. Η ελληνική εταιρεία παρουσιάζεται ως έμμεσα ελεγχόμενη από την Globo Plc. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία ελέγχεται ακόμη από την ίδια, καθώς η συμφωνία για την πώληση του 51% δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ από το τίμημα των 11,2 εκατ. ευρώ δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμη 5,3 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 25% δεν έχει αποδεσμευθεί από τους πωλητές. Αγοραστής του 51% της Globo Technologies είναι η GMBO Holdings Limited (πρώην Zipersi Consulting Limited).
No comments:
Post a Comment