Friday 23 October 2015

Politico: Ελληνικό Μνημόνιο, να μια επικίνδυνη αποστολή

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ... Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ

Politico: Ελληνικό Μνημόνιο, να μια επικίνδυνη αποστολή

Αν μια αποστολή δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, αυτή είναι η ελληνική, υποστηρίζει η ιστοσελίδα Politico, αναφερόμενο στο νέο μνημόνιο που καλείται να εφαρμόσει η Αθήνα, υπό τη στενή πλέον παρακολούθηση των Ευρωπαίων.

Politico: Ελληνικό Μνημόνιο, να μια επικίνδυνη αποστολή
«Ο Αϊνστάιν είχε ορίσει την παραφροσύνη ως το να κάνει κανείς συνέχεια και συνέχεια το ίδιο πράγμα προσδοκώντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτήν την παγίδα θέλουν να αποφύγουν οι Ευρωπαίοι με την ενεργοποίηση μιας νέας ομάδας ειδικών που θα τρέξουν το καινούριο Μνημόνιο, ξεκινάει την ανάλυσή του το Politico.
Η ιστοσελίδα θυμίζει ότι από το 2011 μέχρι σήμερα διάφοροι ειδικοί, η λεγόμενη Task Force, έχουν ξοδέψει χιλιάδες εργατοώρες (υπολογίζονται περισσότερες από 2.250 μόνο από την αρχή του 2014) για να βοηθήσουν την Αθήνα να εφαρμόσει το πρόγραμμα που της έχει επιβληθεί, με φτωχά ωστόσο αποτελέσματα.
«Μετά από πέντε χρόνια με την Task Force και δύο συμφωνίες διάσωσης, δεν έχουμε καταφέρει τίποτα», δηλώνει ένας βετεράνος εμπειρογνώμονας της ΕΕ που ήταν μέλος της τελευταίας αποστολής στην Αθήνα.

Με το νέο πρόγραμμα των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ να κάνει τα πρώτα του βήματα, οι Βρυξέλλες θέλουν να μετέχουν ενεργά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δίχως όμως να δείχνουν στους Έλληνες ότι θέλουν να εμπλακούν στα εσωτερικά τους. «Πρέπει να αποφύγουμε να δείξουμε ότι πάμε να αναλάβουμε όλη την κατάσταση», λέει ένας αξιωματούχος που μετέχει αυτή τη στιγμή ενεργά στην αποστολή, ενώ ο συντάκτης υπενθυμίζει ότι πλέον σωματοφύλακες εξασφαλίζουν την προστασία των εμπειρογνωμόνων.

Κατά το άρθρο, ο συντάκτης του οποίου συνομίλησε με οκτώ μέλη της αρχικής ομάδας Task Force που δεν κάνουν και τις πιο αισιόδοξες σκέψεις για το οικονομικό μέλλον της χώρας μας, ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να πετύχουν στο έργο τους οι νέοι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η πρόθεσή του να συνεργαστεί.
Ο Ολλανδός διπλωμάτης, Τομ ντε Μπρούιν, δηλώνει: «Είμαι ανήσυχος διότι το σταθερό μήνυμα του Τσίπρα είναι ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, αλλά δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση. Αυτό δεν ακούγεται και πολύ πειστικό. Σε οποιαδήποτε επιχείρηση χρειάζεται η δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου για να παραχθεί ένα έργο». 
Τι μπορεί λοιπόν να κάνει την τωρινή ομάδα να πετύχει σε σημείο που η προηγούμενη απέτυχε;, αναρωτιέται ο συντάκτης. «Οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές. Υπάρχει έλλειψη δέσμευσης από τον Τσίπρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστη κυβερνητική εμπειρία», δηλώνει ένας άλλος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. 

No comments:

Post a Comment