Saturday, 17 October 2015

Σήμα Ντράγκι για χαλάρωση των τραπεζικών ελέγχων

ΕΚΤ: ΔΩΣΤΕ ΤΑ 15 ΔΙΣ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σήμα Ντράγκι για χαλάρωση των τραπεζικών ελέγχων

Δώστε 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες πριν από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος φέρεται να ζητά ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ την ίδια ώρα οι Ελληνες τραπεζίτες έχουν ριχθεί στη μάχη για να περιορίσουν τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια Eurogroup, φέρεται να τάχθηκε υπέρ της καταβολής έως και 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες απαραιτήτως έως τις 15 Νοεμβρίου
Ο Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια Eurogroup, φέρεται να τάχθηκε υπέρ της καταβολής έως και 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες απαραιτήτως έως τις 15 Νοεμβρίου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται «μαραθώνιος» επαφών των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με διεθνή funds για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, και ακόμα προχωρούν σε δημόσιες προσφορές προς τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων και χαράσσουν την πολιτική τους για πώληση θυγατρικών τους.
Ειδικότερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (την προηγούμενη εβδομάδα), φέρεται να τάχθηκε υπέρ της καταβολής έως και 15 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες απαραιτήτως έως τις 15 Νοεμβρίου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Αντιδράσεις
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γερμανικού οικονομικού περιοδικού «Wirtschaftswoche», η ΕΚΤ επιθυμεί να χαλαρώσει τους όρους οι οποίοι συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, συναντώντας ωστόσο τη σθεναρή αντίθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, που ζητά πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Αντί για τις αρχικά προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν κεφάλαια, δηλαδή τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, η ευρωτράπεζα εμφανίζεται πρόθυμη να αρκεστεί σε μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, όπως η σύσταση ταμείου διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες και η στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.
Με κάτι τέτοιο διαφωνούν πολλά κράτη-μέλη, όμως στις Βρυξέλλες φαίνεται πιθανό ότι ο Μάριο Ντράγκι θα μπορέσει να επιβάλει την άποψή του, καθώς το μέχρι τώρα συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα δεν φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί. Η πρώτη επίσημη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα γίνει τον Νοέμβριο, «ο Δεκέμβριος ακούγεται πιο ρεαλιστικός» εκτίμησε το Euro-group.
Αν όμως οι ελληνικές τράπεζες λάβουν κεφάλαια μετά την πρώτη αξιολόγηση, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών φέτος, εξηγεί το «Wirtschaftswoche».
Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επιφυλάχθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του άρθρου, ανέφεραν ωστόσο ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης επί του θέματος δεν αλλάζει, δηλαδή θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και μετά να εκταμιευθούν τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση.
Σημειώνεται ότι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος επεσήμανε πρόσφατα με εσωτερική έκθεση και το ΔΝΤ.
Επαφές με επενδυτές
Παράλληλα οι επαφές των Ελλήνων τραπεζιτών με ξένους επενδυτές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Εξάλλου μετά τη διήμερη ενημέρωση που είχαν στη Φρανκφούρτη «ξεκαθάρισε» κάπως το τοπίο και οι τραπεζίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να είναι περισσότερο αναλυτικοί στις συναντήσεις με τους ξένους ιδιώτες επενδυτές.
Μάλιστα όπως παραδέχονται τα τραπεζικά στελέχη, τις επόμενες εβδομάδες οι επαφές σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία αλλά και στη Μέση Ανατολή θα ενταθούν, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση ιδιωτών.
Κατερίνα Κοσμά - Εφη Καραγεώργου

No comments:

Post a Comment