Sunday, 25 October 2015

Oι διάλογοι Τσίπρα και Ολάντ μακριά από τις κάμερες

Oι διάλογοι Τσίπρα και Ολάντ μακριά από τις κάμερες

Μια κίνηση σθεναρής στήριξης της χώρας, παρά ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, φαίνεται ότι ήταν η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.

Oι διάλογοι Τσίπρα και Ολάντ μακριά από τις κάμερες
Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασισμένος να αναλάβει ακόμη και «ειδικές αποστολές» για την Ελλάδα με στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση, ενώ δεν σταμάτησε λεπτό να πλέκει το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα για τον επώδυνο αλλά πασιφανώς σωτήριο για τη χώρα συμβιβασμό με τους εταίρους το πρόσφατο εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι.
Φρανσουά Ολάντ και Αλέξης Τσίπρας, στα διαδοχικά τετ α τετ, μίλησαν αναλυτικά όχι μόνο για τις προσεχείς καυτές μέρες της αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά για τον «oδικό xάρτη» που οι δύο χώρες μπορούν να ακολουθήσουν πετώντας τα «αγκάθια» και κρατώντας τους «ανθούς» από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Κορυφαίο έμπειρο πολιτικό στέλεχος που παρακολούθησε την κάθε λεπτομέρεια, λες και κατέγραφε με την προσωπική του κάμερα τα «ενσταντανέ» της διήμερης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη βροχερή Αθήνα, διαπιστώνει ότι ο κ. Ολάντ -που είναι ο πρώτος ηγέτης της Ευρώπης που επισκέπτεται μετά τις εκλογές την Ελλάδα- επεδίωξε να αφήσει σαφές στίγμα πριν απογειωθεί για τα Ηλύσια Πεδία. Δεν απέφυγε μάλιστα να πάρει ξεκάθαρη θέση για το μείζον ζήτημα με τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας - «έδειξε ότι θέλει να αποτρέψει να ''ξαναγυρίσουν'' στην Ελλάδα αυτή τη φορά, οι σχετικά πρόσφατες εικόνες της Ισπανίας, με το ξεσπίτωμα υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν το δάνειό τους», διαπιστώνει το ίδιο κορυφαίο στέλεχος.
Ειδική αναφορά
 Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έκανε ειδική αναφορά με έντονο χαρακτήρα πολιτικής παρέμβασης για το ζήτημα της προστασίας της α' κατοικίας που αποτελεί τα τελευταία 24ωρα πηγή σύγκρουσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου. «Αυτό που ανησυχεί πολλούς Ελληνες ιδιαίτερα, είναι τα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση - αυτό είναι μια θεμιτή συζήτηση και η συζήτηση αυτή έγινε μεταξύ ημών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ για να προσθέσει: «Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με τους υπουργούς Οικονομικών, γιατί ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup και κατόπιν μεταξύ εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων».
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι Ολάντ και Τσίπρας κουβέντιασαν κατ' ιδίαν και αντάλλαξαν απόψεις συνολικά για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι είπε στον κορυφαίο συνομιλητή του: «Φρανσουά, δεν πρόκειται να δεχθώ να ξεσπιτώνουν ανθρώπους και από την άλλη πλευρά δεσμεύομαι ότι θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα χωρίς όμως να αποδέχομαι νέα μέτρα που αν εφαρμοστούν θα σπάσουν κάθε κώδικα ειλικρινούς συνεννόησης με τους πολίτες».
Οι ίδιες εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν άφησε περιθώριο δεύτερης σκέψης στον Γάλλο πρόεδρο για τη βούλησή του να στηρίξει, να προωθήσει και να καλέσει ευρύτερες δυνάμεις προς ψήφιση των προαπαιτουμένων.
Η αντίδραση του Γάλλου προέδρου λέγεται ότι «εξέπληξε» θετικά τον Ελληνα πρωθυπουργό για τη σχεδόν «ταύτιση» σχετικά με τη διαχείριση των κρίσιμων «φακέλων».
Αν για παράδειγμα η ελληνική κυβέρνηση ξεπεράσει τα εμπόδια για τη διατήρηση των όρων που προστατεύουν την πρώτη κατοικία για τους έχοντες δυσβάσταχτα σήμερα δάνεια, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και άρα της καταβολής της πρώτης δόσης.
Γι' αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα, εντός και εκτός των τειχών, ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν πλήθος νοικοκυριών, χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων: «Κάποιοι προσπαθούν δια της πλαγίας να επαναφέρουν το Grexit - δεν θα γίνουμε αρένα κατασχέσεων», διαμήνυσε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, ακούγοντας εν συνεχεία με ικανοποίηση την παρέμβαση του κ. Ολάντ περί ευελιξίας στην πορεία επίλυσης του μείζονος προβλήματος.
Διακήρυξη
 Το σίγουρο είναι ότι το Παρίσι δεν επιδιώκει στήριξη χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη. Παρ' όλ' αυτά ο Φρανσουά Ολάντ κατέπληξε με τις δημόσιες δηλώσεις του εν Αθήναις για την απλόχερη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση - συνυπέγραψε μάλιστα με τον Αλέξη Τσίπρα την ελληνογαλλική διακήρυξη που αναφέρει μία-μία τις δράσεις στο επιχειρηματικό κομμάτι, στοχεύοντας στη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την προσέλκυση επενδύσεων και το ξετύλιγμα πολιτικών στα ενεργειακά, στις μεταφορές, στις εμπορικές συναλλαγές, στον τουρισμό και γενικότερα στο επενδυτικό γήπεδο με σημείο αναφοράς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές πάντως ο κ. Ολάντ δεν μπήκε στην κουβέντα με τον κ. Τσίπρα σχετικά με την υποδοχή των «ενστάσεων» της ελληνικής πλευράς από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γερμανία. Στις Βρυξέλλες και όχι μόνο καραδοκούν αυτοί που επιμένουν στην πιστή και χωρίς «ανάσα» εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου. Ο
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη δείξει (ξανά) τα νύχια του και το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για την αντεπίθεση αρχικά στο επίπεδο του Εurogroup. Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ προσγειώθηκε στην Αθήνα αμέσως μετά την επανεκλογή Τσίπρα για να φρενάρει από την αρχή τα σχέδια που παραπέμπουν σε ένα ακόμη ασφυκτικό πλαίσιο για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Ο ίδιος πιάνει το νήμα από την προεκλογική περίοδο, τονίζει την ανάγκη σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τις επενδύσεις, επιμένει στις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και εξήγησε μέσω της κοινής διακήρυξης ότι: «Η Ελλάδα ζήτησε από τη Γαλλία να συμβάλει στη δημιουργία ενός ταμείου διαχείρισης κρατικής περιουσίας, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της ομάδας εργασίας για το νέο ταμείο, επί τη βάσει της τεχνογνωσίας της Γαλλικής Υπηρεσίας Κρατικών Συμμετοχών».
Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ρίξει γέφυρες συνεργασίας, με αφετηρία την επίσκεψη και τη δημόσια στήριξη του Φρανσουά Ολάντ, προς τη Γαλλία αλλά και γενικότερα προς τους Ευρωπαίους εταίρους, που ούτως ή άλλως αναμένουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό (την ψήφιση των σχετικών νόμων για τις μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει δρόμους για την οριστική έξοδο από την κρίση και τον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης για την ισορροπία των μεγεθών της δημοσιονομικής πολιτικής).
Ο Φρανσουά Ολάντ πάντως πριν μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις και από τις δύο πλευρές για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς με την ανάδειξη πολιτικών στην καθημερινότητα των πολιτών που θα τους αποδείξουν ότι υπάρχει σχέδιο για την προστασία τους και δεν θα τους ρίξουν στην αρένα είτε της κατάσχεσης των σπιτιών τους, είτε της μη φοροδοτικής τους ικανότητας.
Για τον «οδικό χάρτη» που στο σύνολό του υπέγραψαν με στόχο να τον ακολουθήσουν πιστά Ελληνες και Γάλλοι, λέγεται ότι πριν ακόμη τη σύνταξη τού εν λόγω πεντασέλιδου κειμένου τα Ηλύσια Πεδία και το Μέγαρο Μαξίμου είχαν συμφωνήσει στις βασικές παραδοχές και είχαν ανάψει το πράσινο φως για επενδύσεις μέσα στους προσεχείς μήνες.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment