Friday, 23 October 2015

Ο σκοτεινός κήρυκας του «Grexit»

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ GUARDIAN ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ

Ο σκοτεινός κήρυκας του «Grexit»

Είχε ανέκαθεν το προφίλ του σκληρού τεχνοκράτη, που αρέσκεται να κάνει υποδείξεις και η επιμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να «τιμωρήσει» την Ελλάδα με έξοδο από την Ευρωζώνη ήταν λίγο-πολύ γνωστή.

<p>Σύμφωνα με τον «Guardian» η κίνηση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έφερε τις πρώτες ρωγμές στη σχέση των δύο</p>
Σύμφωνα με τον «Guardian» η κίνηση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έφερε τις πρώτες ρωγμές στη σχέση των δύο
Το χθεσινό δημοσίευμα του «Guardian», που περιγράφει το παρασκήνιο της κρίσιμης για τη χώρα μας Συνόδου Κορυφής της 12-13 Ιουνίου, επιβεβαιώνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν εκείνος που πίεζε αφόρητα για προσωρινό Grexit, με την ανοχή της Ανγκελα Μέρκελ. Ο Σόιμπλε αναφέρεται μάλιστα ως «αποφασισμένος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη» και δη από την αρχή του χρόνου, πριν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γερμανός πολιτικός είχε φροντίσει τα προηγούμενα χρόνια να χτίσει γερές συμμαχίες σε ό,τι αφορά την ανάγκη επιβολής ασφυκτικής λιτότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως στην Ελλάδα. Συχνά δεν ήταν απαραίτητο καν να βγει ο ίδιος στο προσκήνιο, αφήνοντας τους ομολόγους του από τη Φινλανδία, την Ολλανδία ή τις χώρες της Βαλτικής να προβάλλουν αντιρρήσεις σε κάθε προοπτική χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οπως γράφει ο Guardian, η πλευρά Σόιμπλε είχε στείλει την παραμονή του Eurogroup ένα e-mail με την πρότασή του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε «πολύ μικρό αριθμό ανώτατων αξιωματούχων». Στην πρόταση περιλαμβανόταν και το ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο.
Αποφασισμένος
Για καιρό, υπήρχε η πεποίθηση στις Βρυξέλλες ότι ο Σόιμπλε ακολουθεί σκληρή γραμμή χάριν της διαπραγμάτευσης, ωστόσο τότε έγινε εμφανές ότι είχε χαράξει τη δική του στρατηγική, την οποία ήταν αποφασισμένος να υλοποιήσει. «Για πολλούς, η πρόταση ήταν σκάνδαλο» αναφέρει διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, όμως «ηγετικές φιγούρες κατάλαβαν πως ο Σόιμπλε δεν μπλοφάρει και ουσιαστικά γνώριζαν πως αυτό ήταν το σχέδιό του εξ αρχής και πίστευαν πως είχε αποφασίσει από την αρχή του χρόνου, πριν εκλεγεί ο Τσίπρας, πως οι «τρύπες» στην Ευρωζώνη έπρεπε να κλείσουν και η Ελλάδα να φύγει».
Η «ενορχήστρωση»
Στο Eurogroup τα πράγματα κύλησαν όπως είχε συνηθίσει να τα ενορχηστρώνει ο Γερμανός υπουργός. «Οι σκληροί δεν ήθελαν καν να συζητήσουν νέο πακέτο, αλλά να συζητηθεί κατευθείαν η διαχείριση της έξωσης από το ευρώ. Οι ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας και Σλοβακίας ηγούνταν των εκκλήσεων για το «σχέδιο Β», η ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε ήταν εχθρική προς την ελληνική πλευρά, με την εξαίρεση Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου». «Ο ίδιος ο Σόιμπλε δεν μίλησε πολύ, μέχρι που πρότεινε επιπλέον να σταλούν στην Αθήνα όλοι οι Ελληνες υπάλληλοι της Κομισιόν για να «ξαναστήσουν τη χώρα»» αναφέρεται και όταν ακούστηκαν αντιδράσεις, διαμαρτυρήθηκε «μόνο εγώ είμαι δημιουργικός εδώ».
Η Α. Μέρκελ φέρεται να ενημερώθηκε για το e-mail του υπουργού της λίγες ώρες νωρίτερα, κάτι που υποστηρίζει ο «Guardian», αλλά ανέφεραν και γερμανικές εφημερίδες τις ημέρες μετά τη Σύνοδο. Δεν τον σταμάτησε, τον άφησε να ολοκληρώσει την πρωτοβουλία του και μόνο στη Σύνοδο Κορυφής παρέκαμψε την πρότασή του και διαπραγματεύτηκε σε άλλη βάση με τον Τσίπρα. Τότε είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως Μέρκελ και Σόιμπλε παίζουν το παιχνίδι του «καλού μπάτσου - κακού μπάτσου» στο πλαίσιο μιας παρτίδας πόκερ στην ΕΕ για τη λιτότητα και τη νέα διάσωση της Ελλάδας. Οπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, όμως, εκείνη την ημέρα φάνηκαν οι πρώτες ρωγμές στη σχέση Μέρκελ - Σόιμπλε.
Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Η Μέρκελ βάζει στην άκρη τον 'Γερμανό νταή'
Η Σύνοδος Κορυφής που ακολούθησε το Eurogroup δεν εξέτασε την πρόταση για προσωρινό Grexit, αφού, όπως γράφει ο «Guardian», «κρίθηκε πλεονασμός»: ή θα υπήρχε συμφωνία και η Ελλάδα θα παρέμενε στο ευρώ ή η Σύνοδος θα αποτύγχανε και η χώρα μας θα έβγαινε από το κοινό νόμισμα. Η Ανγκελα Μέρκελ διαπραγματευόταν με τον Ελληνα πρωθυπουργό με παρεμβάσεις μόνο από πλευράς Φρανσουά Ολάντ και Ντόναλντ Τουσκ, που πίεζαν για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.
«Εσύ αποφασίζεις»
Κάποια στιγμή, έπειτα από διαβούλευση με τον Ολάντ, ο Ματέο Ρέντσι πήγε σε Μέρκελ και Τσίπρα, τους κάλεσε να τα βρουν και είπε: «Ανγκελα, τώρα πρέπει εσύ να αποφασίσεις». Η Μέρκελ αποφάσισε λοιπόν τα ξημερώματα της 13ης Ιουνίου να βάλει στην άκρη τη γραμμή Σόιμπλε, η οποία, όπως σχολιάζει ο «Guardian», επανέφερε την εικόνα του «Γερμανού νταή». Και ως πραγματίστρια, παρέκαμψε τον υπουργό της λέγοντας πως «τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας ήταν περισσότερα από τα μειονεκτήματά της».
Μαρία Αδαμίδου

No comments:

Post a Comment