Saturday, 17 October 2015

Αθήνα: Οχι στις κοινές περιπολίες

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αθήνα: Οχι στις κοινές περιπολίες

Οι Ευρωπαίοι με τρόπο εμμονικό, κυρίως η Κομισιόν αλλά και το Βερολίνο, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να πιέσουν την Αγκυρα ώστε να υπάρξει πλήρης και αποτελεσματικός έλεγχος με τη συμμετοχή και ευρωπαϊκών δυνάμεων στα παράλιά της, για να ανακοπούν στην αφετηρία τους τα δρομολόγια θανάτου προς τα ελληνικά νησιά, προτείνουν τις περίφημες κοινές περιπολίες του Λιμενικού της Ελλάδας και της Τουρκίας, πρόταση την οποία σθεναρά απορρίπτει η Αθήνα.

Πρόσφυγες φθάνουν στα παράλια της Λέσβου
Πρόσφυγες φθάνουν στα παράλια της Λέσβου
Υπήρξε μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο απόρριψη αυτής της πρότασης με δημόσιες παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, αλλά και από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Διεκδικήσεις
Μια τέτοια επιλογή θα οδηγούσε σε έμπρακτη νομιμοποίηση, και με ευρωπαϊκό μανδύα, των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά: τον εναέριο χώρο, το δικαίωμα Ερευνας και Διάσωσης (SAR) και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησίδες και βραχονησίδες. Η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει το εύρος των 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου, αμφισβητεί τη ζώνη ευθύνης SAR που έχει ανατεθεί στη χώρα μας, ενώ είναι γνωστό ότι επιμένει στην πολιτική των «γκρίζων ζωνών» αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία σε πλήθος νησίδων.
Ελληνικές πηγές παραπέμπουν στο ερώτημα του τι θα συμβεί όταν (πιθανότατα και εσκεμμένα) φθάσει η πρώτη βάρκα με ναυαγούς στα Ιμια ή εάν χρειαστεί η συνδρομή εναέριου μέσου στον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ των 6 και 10 ν.μ., τον οποίο η Τουρκία θεωρεί διεθνή εναέριο χώρο...
Ακόμη και η ύπαρξη ευρωπαϊκού συντονιστικού κέντρου (π.χ. υπό τη Frontex) δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς όταν θα προέκυπτε ανάγκη διαχείρισης επεισοδίου με πρόσφυγες θα είναι ένα υπερεθνικό κέντρο, έστω και ευρωπαϊκό, που θα αναλάβει μια άτυπη «διαιτησία» μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας, αλλά επί θεμάτων που αφορούν την ελληνική κυριαρχία. Αλλά ακόμη κι αν δημιουργηθούν οι περίφημες Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, η Αθήνα θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η δράση τους θα γίνεται με πλήρη σεβασμό των ελληνικών συνόρων.
Η στενότερη συνεργασία μεταξύ των Λιμενικών Ελλάδας και Τουρκίας, ακόμη και κοινές δράσεις, θα ήταν δυνατή, όπως επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, εάν απερίφραστα η Τουρκία αποδεχόταν τα όρια των ευρωπαϊκών συνόρων, τα οποία ταυτίζονται με εκείνα της Ελλάδας.

No comments:

Post a Comment