Sunday, 8 November 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ

Κατά δέκα χρόνια αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής

Οι πρόοδοι στην υγεία, η βελτίωση του τρόπου ζωής, η καλύτερη παιδεία εκτόξευσαν κατά περισσότερο από 10 χρόνια το προσδόκιμο ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες σε σύγκριση με το 1970.

Κατά δέκα χρόνια αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής
Ομως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη του, με την ψαλίδα ανάμεσα στην Ιαπωνία, που έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, και τη Νότιο Αφρική, που έχει το μικρότερο, να ξεπερνά... τα 25 χρόνια.
Στις 42 χώρες το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10 έτη σε σύγκριση με το 1970 φτάνοντας τα 80,5 έτη (το 2013). Πάνω από τον μέσο όρο, με προσδόκιμο ζωής στα 81,4 χρόνια, βρίσκεται η Ελλάδα, που κατακτά τη 13η θέση μαζί με την Ολλανδία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η χώρα, στην οποία οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη είναι η Ιαπωνία (83,4 έτη), ακολουθούμενη από την Ισπανία (83,2 έτη), την Ελβετία (82,9), την Ιταλία (82,8) και τη Γαλλία (82,3). Αντίθετα, μεγάλη απόκλιση από το «τοπ 10» έχουν οι χώρες με το μικρότερο προσδόκιμο ζωής της λίστας: στην τελευταία θέση βρίσκεται η Νότιος Αφρική με μόλις 56,8 έτη και στην προτελευταία η Ινδία με 66,5 έτη.
Κατά δέκα χρόνια αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής
Ακολουθούν με αύξουσα σειρά η Ρωσία (70,7 χρόνια), η Ινδονησία (70,9), η Λετονία και η Λιθουανία με 74,1 χρόνια, το Μεξικό (74,6), η Βραζιλία (75), η Κολομβία (75,3) και η Κίνα (75,4).
Η περίπτωση των ΗΠΑ
Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ιδιαίτερα στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, το προσδόκιμο ζωής στις οποίες βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο κυρίως λόγω της παχυσαρκίας και του υψηλού ποσοστού ανασφάλιστων πολιτών. Αν και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις δαπάνες για την υγεία ανά κάτοικο, βρίσκεται στην 25η θέση στη λίστα για το προσδόκιμο ζωής, με τους Αμερικανούς να ζουν κατά μέσο για 78,8 χρόνια.
Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε με πολύ πιο μέτριο ρυθμό στις ΗΠΑ απ' ό,τι στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες από το 1970 και παραμένει εκεί «χαμηλότερο απ' ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, εξαιτίας πιο υψηλών ποσοστών θνησιμότητας που οφείλονται σε συμπεριφορές» που θεωρούνται επιβλαβείς για την υγεία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Οπως αναφέρει, στις ΗΠΑ εντοπίζονται «πιο υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας», μια «μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων και παράνομων ναρκωτικών ουσιών», όπως επίσης «πιο υψηλά ποσοστά θυμάτων τροχαίων και ανθρωποκτονιών». Η εμφάνιση των ΗΠΑ στο κάτω μέρος του πίνακα για το προσδόκιμο ζωής εξηγείται επίσης από τη «δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και τα προβλήματα πρόσβασης και συντονισμού στην περίθαλψη για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες», προσθέτει ο Οργανισμός.
Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρεται και στους παράγοντες κινδύνου για την υγεία (κάπνισμα, κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, παχυσαρκία ενηλίκων, ποσοστά υπέρβαρων παιδιών) τονίζοντας ότι «η πλειονότητα των χωρών παρουσιάζει κακά αποτελέσματα τουλάχιστον σε έναν από αυτούς τους δείκτες παραγόντων κινδύνου». Και παρόλο που αναγνωρίζει ότι έχουν μειωθεί τα ποσοστά καπνιστών σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Μεξικό, προειδοποιεί για τον κίνδυνο της παχυσαρκίας που απειλεί πλέον αυτές τις χώρες.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

No comments:

Post a Comment