«Ξεπαγώνουν» οι αποκρατικοποιήσεις
Aν και στην προκειμένη περίπτωση το αποτέλεσμα μετράει, εν τούτοις φαίνεται ότι από τα μέσα Αυγούστου, η υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων έχει επιταχυνθεί. Πριν από λίγες ημέρες έκλεισε οριστικά η αποκρατικοποίηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, ενώ εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκχώρησης αξιοποίησης του ακινήτου στην Κασσιόπη (Κέρκυρας).
Επίσης, εντός των επομένων εβδομάδων θα γίνει το πιο καθοριστικό βήμα στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Θ’ ακολουθήσουν και άλλα βήματα που έχουν προγραμματιστεί μέσα στον Δεκέμβριο, που θα φέρουν πιο κοντά τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες στις δημόσιες υποδομές και σε περιουσιακά στοιχεία, που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.
Το αποτέλεσμα, ωστόσο, με όρους εισπράξεων είναι πενιχρότατο. Η μόνη νέα αποκρατικοποίηση που αφήνει έσοδα, θα είναι η παραχώρηση του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος – μόλις 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν αποκλείεται στα μέσα Δεκεμβρίου να έλθουν και κάποια άλλα έσοδα, λίγων εκατομμυρίων ευρώ από την πώληση μικρών ακινήτων. Τα συνολικά έσοδα επομένως για φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχονται από προγενέστερες συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων. Μεταξύ αυτών τα 220 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας, την ετήσια αμοιβή των 50 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της άδειας των κρατικών λαχείων που συμφωνήθηκε το 2013, κ.ά.
Για την επόμενη χρονιά, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλας έχουν υποσχεθεί ένα πολύ μεγάλο έσοδο. Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 έκανε λόγο για έσοδα 2 δισ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε σε ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση στα μεγέθη αυτά, καθώς το σχέδιο προϋπολογισμού αναφέρεται σε εκταμιεύσεις εσόδων (πραγματικά έσοδα), ενώ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε συμβατικά έσοδα (λογιστικά έσοδα). Οπως όμως και να έχει η κατάσταση, τα μεγέθη είναι σημαντικά και ξεπερνούν εκείνα οποιασδήποτε άλλης χρονιάς υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Από το 2010 που η κυβέρνηση υλοποιεί αποκρατικοποιήσεις στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, έχουν εισπραχθεί περίπου 3,4 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά προήλθαν από τις άδειες παιγνίων και την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ (1,8 δισ. ευρώ), τις άδειες κινητής τηλεφωνίας (0,8 δισ. ευρώ) και κάποια ακίνητα (0,3 δισ. ευρώ). Τέλος, 0,4 δισ. ευρώ προήλθαν από την πώληση του 10% του ΟΤΕ το 2011.
Για την επίτευξη του στόχου της επόμενης χρονιάς, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει μέσα στους επόμενους 14 μήνες έναν πραγματικό άθλο. Πέρα από την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων που είναι ante portas, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων λιμένων της χώρας (ΟΛΠ/ΟΛΘ), του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), της Εγνατίας Οδού, του Ελληνικού και όλων όσων εκκρεμούν από τις προηγούμενες χρονιές (π.χ. Αστέρας Βουλιαγμένης, ΔΕΣΦΑ κ.ά.). Στην πράξη, το ΤΑΙΠΕΔ, για πρώτη φορά θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει μια σειρά αποκρατικοποιήσεων που θα επηρεάσουν σημαντικές αγορές αγαθών και υπηρεσιών της χώρας μας. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια αυτή. Τουλάχιστον αυτό συνάγεται από την ψήφιση διατάξεων και ρυθμίσεων στη Βουλή που διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις (π.χ. ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΔΙΕ κ.ά.). Το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, ένα ζήτημα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ολοσχερώς. Πάντως, η αγορά πλέον προεξοφλεί την ολοκλήρωση κάποιων αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτή του ΟΛΠ.
Χθες, η Εθνική Χρηματιστηριακή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, δίνοντας τιμή-στόχο για τη μετοχή στο επόμενο 12μηνο τα 20 ευρώ. Η χρηματιστηριακή εταιρεία αποτιμά την αξία του οργανισμού στα 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εταιρεία εκτιμά ότι η παραχώρηση της έκτασης του παραλιακού μετώπου, ρίχνει σκιές στην αποκρατικοποίηση.
No comments:
Post a Comment