Monday, 9 November 2015

Το «κίνημα της πλατείας» τρομάζει την κυβέρνηση


Το «κίνημα της πλατείας» τρομάζει την κυβέρνηση

Το Μέγαρο Μαξίμου αμήχανο και νευρικό μπροστά στις αντιδράσεις του πεζοδρομίου
Το «κίνημα της πλατείας» τρομάζει την κυβέρνηση
Ο κ. Κουμουτσάκος απομακρύνεται ύστερα από την επίθεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Ποντίων
2
εκτύπωση  

Αντιμέτωπος με τις δύο όψεις ενός σύνθετου προβλήματος, στη δημιουργία του οποίου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκεται ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον συνδυασμό των επιπτώσεων της εθνικολαϊκιστικής έκφρασης που σφυρηλατήθηκε στα «κινήματα των πλατειών» και της πιθανολογούμενης αντίδρασης των κοινωνικών ομάδων που βιώνουν τα νέα πλήγματα από την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου.

Οσο η κυβέρνηση βυθίζεται βαθύτερα στη μνημονιακή πολιτική και στα μέτρα που τη συνοδεύουν, το κόμμα που μέχρι πρότινος πρωτοστατούσε στις παθιασμένες και άκριτες επιθέσεις επί δικαίους και αδίκους και στον συμψηφισμό των πάσης φύσεως εκδηλώσεων αντίδρασης με τη «βία του Μνημονίου», τελεί πλέον υπό την πίεση και την απειλή του «πεζοδρομίου». Αυτό σημειώνουν σε συζητήσεις και πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επικείμενες εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υπό τον Αλ. Τσίπρα εμφανίζεται να παρακολουθεί πλέον αμήχανη τις αντιδράσεις της «πλατείας», εκεί όπου εκτράφηκε και δυνάμωσε το κίνημα των Αγανακτισμένων και όπου είχαν συνευρεθεί ετερόκλητες πολιτικές ομάδες και πρόσωπα - από τον Ν. Μιχαλολιάκο ως τον Ι. Βαρουφάκη και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου εκείνης του ακτιβισμού και του αγώνα κατά των «αστικών πολιτικών δυνάμεων».

Από τον Χατζηδάκη στον Κουμουτσάκο
Ηταν η περίοδος κατά την οποία το πρώτο βίαιο κρούσμα της οργής των Αγανακτισμένων είχε εκδηλωθεί σε βάρος του Κ. Χατζηδάκη. Κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης της 15ης Δεκεμβρίου 2010 ο βουλευτής της ΝΔ δέχθηκε επί της οδού Πανεπιστημίου επίθεση από πολυπληθή ομάδα, τα μέλη της οποίας τον χτύπησαν και τον γρονθοκόπησαν αγρίως, καθώς «είδαν» στο πρόσωπό του έναν από τους εκπροσώπους αυτού που σήμερα αποκαλείται «παλαιό πολιτικό σύστημα». Σημειωτέον ότι την περίοδο εκείνη, όπως και σήμερα, η ΝΔ δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση, όμως ο κ. Χατζηδάκης είχε την ατυχία να είναι ένας από εκείνους που επιχειρηματολογούσαν κατά της άκριτης και στείρας αντιμνημονιακής τακτικής του κόμματός του.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ την ημέρα και την περίοδο εκείνη ήταν χαρακτηριστική. Από την Κουμουνδούρου δεν εκδόθηκε κάποια επίσημη ανακοίνωση και μόνο η συνιστώσα του ΣΥΝ τοποθετήθηκε επισήμως ως εξής: «Καταδικάζουμε τη χθεσινή επίθεση στον βουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη και του εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας. Τέτοιες καταδικαστέες ενέργειες δεν μπορούν να αφαιρέσουν τη λάμψη από τις μεγαλειώδεις απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ».

Αντιθέτως, βουλευτές του κοινοβουλευτικά ανίσχυρου τότε ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσαν εντός Κοινοβουλίου σε μια εκστρατεία συμψηφισμού και στήριξης της «λαϊκής οργής».

Χαρακτηριστική ήταν η αντιπαράθεση της νεοεκλεγείσας βουλευτού Ηρώς Διώτη, η οποία απευθυνόμενη στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή και διαμαρτυρόμενη για δήθεν περιστολή συνταγματικών ελευθεριών είχε υπογραμμίσει: «Ποιον φοβάστε τόσο πολύ; Τη νεολαία, την κοινωνία ή τον εαυτό σας; Σας παραξενεύει ο κοινωνικός αναβρασμός;».

Η πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος στην πλατεία Συντάγματος ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πλέον αντιμετωπίζει το «τέρας της πλατείας». Η καταδίκη της επίθεσης εκ μέρους κυβέρνησης και κόμματος φάνηκε πως ήταν παρεμπίπτουσα στη βασική πολιτική επιδίωξη που αναδύθηκε με αφορμή το περιστατικό και που δεν ήταν άλλη από την καλλιέργεια της πολιτικής έντασης.

Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια ξεκίνησε ήδη λίγη ώρα μετά την επίθεση, όταν το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε μεν την επίθεση αλλά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσής του στη δική του επίθεση κατά της ΝΔ σημειώνοντας: «Η επίθεση αυτή αναδεικνύει το πόσο επικίνδυνο είναι το ακροδεξιό παιχνίδι που παίζει η ΝΔ τις τελευταίες ημέρες. Προσπαθώντας να αναδείξουν σε μείζον πολιτικό θέμα μια προσωπική θέση του Ν. Φίλη, που εκφράστηκε μάλιστα προ διετίας, κατάφεραν να ανασύρουν στο προσκήνιο τις δυνάμεις του μίσους και της ακροδεξιάς βίας. Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το φλερτ με την πατριδοκαπηλία ούτε μπορεί να τους βγάλει από το πολιτικό τους αδιέξοδο ούτε αρμόζει σε πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να ονομάζονται δημοκρατικές».

Λίγη ώρα αργότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, σε ανάλογο πνεύμα, ούτε λίγο ούτε πολύ ερμήνευσε ως αναμενόμενη την επίθεση κατά του κ. Κουμουτσάκου λέγοντας: «Οποιος φλερτάρει με την Ακροδεξιά και τροφοδοτεί το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τελικά γίνεται ο ίδιος θύμα. Επομένως οι ακροδεξιοί δεν βρήκαν το κεφάλι του κ. Φίλη το απόγευμα και πήραν του κ. Κουμουτσάκου». Παράλληλα η «Αυγή» στο πρωτοσέλιδό της αναφερόταν σε «Ακροδεξιά βουτιά για τη ΝΔ»...

Αίσθηση προκάλεσε πάντως σε αυτό το πλαίσιο η λιτή και αιχμηρή δήλωση της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία τόνισε: «Η επίθεση κατά του Γιώργου Κουμουτσάκου είναι απολύτως απαράδεκτη και καταδικαστέα. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης είναι συλλογική υπόθεση, που δεν χωρά σε παιχνίδια συμψηφισμών και μικροπολιτικών σχεδιασμών».

Επιπλέον, η Λαϊκή Ενότητα με μια λακωνική ανακοίνωση καταδίκασε το γεγονός χωρίς περαιτέρω σχόλια: «Καταδικάζουμε την επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία ενάντια στον βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο. Οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τον αγώνα του ποντιακού Ελληνισμού».

Πολιτικές ακροβασίες
Ολα αυτά συμβαίνουν με φόντο κάποια άλλα περιστατικά, τα οποία καταδεικνύουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ακροβατήσει πολιτικά και να αναπτύξει τη νέα του θεωρία. Σύμφωνα με αυτήν, η κριτική κατά των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας Ν. Φίληαποτέλεσε εκδήλωση πατριδοκαπηλίας, η οποία «υποδαυλίζει τις ακροδεξιές εκδηλώσεις μίσους», και όχι οι ίδιες οι δηλώσεις που έθιξαν ευαίσθητες χορδές μεγάλων ομάδων του πληθυσμού ποντιακής καταγωγής, ασχέτως της πολιτικής τοποθέτησής τους.

Τα στοιχεία που έδειξαν να αγνοούν τα κέντρα αποφάσεων στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου ήταν πως κριτική κατά του κ. Φίλη ασκήθηκε και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συγκέντρωση των Ποντίων όπου ξυλοκοπήθηκε ο κ. Κουμουτσάκος παρόντες και αυτόπτες μάρτυρες ήταν βουλευτές και στελέχη του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος, όπως οΙ. Μιχελογιαννάκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε επιχειρηματολογήσει κατά της θεωρίας του υπουργού Παιδείας για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Παράλληλα, όσο το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου αποδύονται στις επιθέσεις κατά της «ακροδεξιάς» ΝΔ, δείχνουν να αγνοούν κάποια άλλα στοιχεία που εκδηλώθηκαν από την προεκλογική περίοδο και συνεχίζονται ως και σήμερα.

Μεταξύ αυτών:
  • Η δήλωση του επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη σταθερότητα σε σχέση με τις συμμαχίες της χώρας».
  • Η πρωτοφανής (για πολιτικό ηγέτη της Αριστεράς) εμφάνιση του κ. Τσίπρα με στρατιωτικό τζάκετ και «μιλιτέρ» αισθητική εν γένει κατά την πρόσφατη άσκηση «Παρμενίων».
  • Η άρον άρον υποχώρηση της κυβέρνησης υπό την πίεση της οργισμένης αντίδρασης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στις δηλώσεις της Σίας Αναγνωστοπούλου περί απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.
  • Η «επιστράτευση» της ίδιας της Εκκλησίας από τον Πρωθυπουργό στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, όπως φάνηκε από τη σύσκεψη που συγκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή, παρουσία μητροπολιτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣΗ κυβέρνηση εμφανίζεται να παρακολουθεί πλέον αμήχανη τις αντιδράσεις της «πλατείας», εκεί όπου εκτράφηκε και δυνάμωσε το κίνημα των Αγανακτισμένων και όπου είχαν συνευρεθεί ετερόκλητες πολιτικές ομάδες και πρόσωπα.

Η καταδίκη της επίθεσης εκ μέρους κυβέρνησης και κόμματος φάνηκε πως ήταν παρεμπίπτουσα στη βασική πολιτική επιδίωξη που αναδύθηκε με αφορμή το περιστατικό και που δεν ήταν άλλη από την καλλιέργεια της πολιτικής έντασης.

Τα στοιχεία που έδειξαν να αγνοούν τα κέντρα αποφάσεων στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου ήταν πως κριτική κατά του κ. Φίλη ασκήθηκε και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συγκέντρωση των Ποντίων ήταν παρόντες βουλευτές και στελέχη του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος.

No comments:

Post a Comment