Πολιτική
«Οι Έλληνες να διδαχθούν από τα λάθη μας»
100 Έλληνες δήμαρχοι φτάνουν σήμερα στο Βερολίνο για την 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση σε επίπεδο δήμων και περιφερειών. Χ.Γ. Φούχτελ: «Να ενώσουμε την Ευρώπη στις ρίζες της, υπάρχουν πολλές ελληνικές καινοτόμες ιδέες».
H ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών καλά κρατεί. Αυτό θα αποδειχθεί και πάλι στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ), οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα, με τη συμμετοχή 100 Ελλήνων δημάρχων και Γερμανών συναδέλφων τους, και θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου. «Ο Δήμος γκρεμίζει το τείχος της κρίσης», είναι ο κεντρικός τίτλος των εργασιών που θα μπορούσε να είναι και σύνθημα βγαλμένο από την ιστορία της πόλης, σύμβολο της διαίρεσης αλλά και της ενότητας με την πτώση του τείχους.
«Να ενώσουμε την Ευρώπη στις ρίζες της»
«Να ενώσουμε την Ευρώπη στις ρίζες της»
Ο Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, εντεταλμένος της καγκελάριου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνεργασία Δήμων και Περιφερειών και υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου δίνει το περίγραμμα των εργασιών. «Θα ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες σε θέματα όπως η διαχείριση των απορριμάτων, η υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και ο τουρισμός με πρωταρχικό στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας από περιφέρεια σε περιφέρεια. Η αποδοχή από ελληνικής πλευράς είναι πολύ καλή, ακόμη κι αν υπάρχουν ίσως κάποιες προκαταλήψεις στη Γερμανία. Αλλά η κοινή μας αρχή είναι να ενώσουμε και πάλι την Ευρώπη στις ρίζες της».
Η προηγούμενη Ελληνογερμανική Συνέλευση έγινε πριν από δύο χρόνια, αλλά η μακρά διακοπή δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Η συνεργασία είναι υπερκομματική κι αυτό ισχύει και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα» τονίζει ο Χ.Γ. Φούχτελ. «Πριν από τις εκλογές είχα μακρά συνομιλία μαζί του. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις παρατάξεις της γερμανικής βουλής. Η συνεργασία με την Ανέτε Γκροτ, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας – Ελλάδας που προέρχεται από το κόμμα «Η Αριστερά» είναι εξαιρετική. Ο λόγος της διακοπής είναι απλός: οι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρειάστηκε χρόνος μέχρις ότου όλα να πάρουν την τελική τους μορφή μετά από μεταρρυθμίσεις της διοικητικής διαίρεσης στην Ελλάδα. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις χρειάστηκαν και στη Γερμανία χρόνο για να δρομολογηθούν και στην πράξη. Στο μεσοδιάστημα ωστόσο η κοινή συνεργασία πήρε δυναμική (…) και σήμερα είναι μοναδική στην Ευρώπη».
«Σχέσεις διαδραστικές»
«Σχέσεις διαδραστικές»
Έχει περάσει καιρός από το επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη, όπου ο γερμανός αξιωματούχους είχε πει ότι «τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκπεραιώνουν δουλειές για τις οποίες στη Γερμανία χρησιμοποιούνται χίλιοι». Στη συνέντευξη ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο επεισόδιο το οποίο ο Χανς- Γιόαχιμ Φούχτελ σχολίασε ως εξής: «Υπήρξε παρανόηση, δεν επρόκειτο για προσωπική κριτική εναντίον μεμονωμένων υπαλλήλων, όπως εμφανίστηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά εναντίον ενός δυσκίνητου διοικητικού συστήματος. Πολλοί Έλληνες είπαν ότι έχω δίκαιο».
Σε κάθε περίπτωση γίνεται προσπάθεια να μην εμφανίζεται η γερμανική πλευρά σαν παντογνώστης και να δίνει μαθήματα, αλλά δίνεται βάρος στις ερωτήσεις που θέτει η ελληνική πλευρά και η γερμανική κάνει προτάσεις και μεταφέρει εμπειρίες. «Οι Έλληνες θα πρέπει να διδαχθούν και από τα δικά μας λάθη», τονίζει ο γερμανός εντεταλμένος και φέρνει ως παράδειγμα τη διαχείριση αποβλήτων που χρειάστηκε χρόνος στη Γερμανία μέχρις ότου βρεθούν οι σωστές λύσεις. Η σχέση είναι διαδραστική γιατί και η γερμανική πλευρά διδάσκεται από τους Έλληνες. «Εκτός από αξίες όπως η φιλοξενία και η εγκαρδιότητα υπάρχουν πολλές ελληνικές καινοτόμες ιδέες, όπως είναι οι διακοπές για ΑΜΕΑ με τους συγγενείς ή συνοδούς τους» λέει ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/Tagesspiegel
No comments:
Post a Comment