Wednesday, 11 November 2015

Βερολίνο: Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για το προσφυγικό

Βερολίνο: Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για το προσφυγικό

«Αποδυναμωμένο το ελληνικό κράτος λόγω οικονομικής κρίσης»
Βερολίνο: Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για το προσφυγικό
1
εκτύπωση  

Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, επισημαίνοντας ότι «οι διαστάσεις της πρόκλησης, για ένα ελληνικό κράτος το οποίο είναι αποδυναμωμένο λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σαφείς σε όλους τους συμμετέχοντες, όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στις Βρυξέλλες».

«Η εγκατάσταση των hotspots ενδιαφέρει όχι μόνο την γερμανική κυβέρνηση, αλλά και τους Ευρωπαίους αρχηγούς», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της αυριανής (Πέμπτη) Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μάλτα θα διεξαχθεί και πάλι συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο έχει προχωρήσει η εγκατάσταση των hotspots, ενώ θα επισημανθεί ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί πρέπει πράγματι να υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, η προσφυγική κρίση αποτέλεσε βασικό -αν όχι το βασικότερο- ζήτημα στις συνομιλίες που είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πριν από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα.

«Το μήνυμα του κ. Στάινμαϊερ απέναντι σε όλους τους συνομιλητές του ήταν το ίδιο: Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο τεράστιες προκλήσεις έπεσαν πάνω στην Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης, λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα κατά κάποιον τρόπο βρίσκεται συμπτωματικά πάνω στη διαδρομή των ανθρώπων οι οποίοι ξεκίνησαν από την Μέση και την Εγγύς Ανατολή προς την κεντρική Ευρώπη. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, και είναι γιγαντιαίοι.»

» Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που περνάει δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής κρίσης και πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σέφερ και σημείωσε ότι «αυτή η διπλή επιβάρυνση καθιστά αναγκαία τη στήριξή μας προς την Ελλάδα».

Διευκρίνισε δε ότι «αυτή είναι θέση της γερμανικής κυβέρνησης, του (Γερμανού) υπουργού Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση, όπως η Ιταλία, πρέπει να λάβουν ευρωπαϊκή βοήθεια».

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο ανήκουν και τα hotspots, συνέχισε ο Γερμανός εκπρόσωπος και επισήμανε ότι «όλα όσα έχουν συμφωνηθεί -και η εγκατάσταση των hotspots- έγιναν με τη ρητή συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, του Έλληνα πρωθυπουργού».

Η Γερμανία, σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, έχει δηλώσει πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα σθεναρά και δεν προσέφερε μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να προσφέρει στους πρόσφυγες ανθρώπινη διαμονή, αλλά έχει διαθέσει και εργαλεία της EURODAC, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διαθέσει και επιπλέον μέσα, τα οποία θα δώσουν στους Έλληνες τη δυνατότητα να τηρήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες, να κάνουν δηλαδή την πρώτη καταγραφή στη χώρα όπου οι πρόσφυγες πατούν για πρώτη φορά έδαφος της ΕΕ.

Από την πλευρά τού υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ τόνισε ότι και ο υπουργός Τόμας Ντε Μεζιέρ «δεν θα κουραστεί, μέσω των δικών του επαφών και διαύλων, να ζητά από τους Έλληνες εταίρους να εφαρμοστούν πραγματικά αυτά τα μέτρα».

No comments:

Post a Comment