«Καυτοί» διάλογοι στο προεδρικό
Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τη μερική υποχώρηση Τσίπρα, υπήρξε συμφωνία σε ένα βασικό περίγραμμα.
Εστω και με αστερίσκους, έστω και με πολλές ενστάσεις, έστω και χωρίς ομοφωνία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να εξασφαλίσει, ενόψει της μετάβασής του αύριο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας, ένα μίνιμουμ συνεννόησης με τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου – πλην ΚΚΕ και Ενωσης Κεντρώων.
Η ατμόσφαιρα στην οκτάωρη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ήταν ιδιαίτερα τεταμένη και η καθυστέρησή της επί δίωρο, οφείλεται στην επιμονή της κ. Φώφης Γεννηματά να περιληφθεί στο κείμενο που εξέδωσε η προεδρία σαφής αποτύπωση για την αδυναμία της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα του προσφυγικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Στ. Θεοδωράκης είπαν στην κ. Γεννηματά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «παράδοξο», καθώς ο κ. Τσίπρας δεν θα το δεχόταν.
Εκείνη τη στιγμή ο πρωθυπουργός ήταν μάλλον σιωπηλός και εξέφρασε την ανησυχία του για την ώρα που είχε περάσει καθώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου περίμενε στην πρεσβεία. «Μήπως να πάρεις ένα τηλέφωνο τον Τσαβούσογλου να μιλήσετε, προκειμένου να μη μένει η συνάντηση στον “αέρα”;» φέρεται να είπε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος προς τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας τελικά ακολούθησε τη συμβουλή του, τηλεφώνησε στον κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος, και η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πιεστικής κατάστασης στην αίθουσα του προεδρικού μεγάρου.
Τελικά, λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας συμφώνησε να υπάρξει μια διατύπωση που να εκφράζει και τις ενστάσεις της κ. Γεννηματά η οποία -εν τω μεταξύ-είχε έλθει σε σύγκρουση και με τους κ. Μητσοτάκη και Θεοδωράκη, οι οποίοι της είπαν ότι «είναι αδιανόητο» να θέλει να εμφανίζεται ότι μόνο εκείνη αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση. Και απείλησαν ότι δεν θα υπογράψουν ούτε και οι ίδιοι το κοινό ανακοινωθέν, τορπιλίζοντας πλήρως τη σύσκεψη. Τελικώς, ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε να μπει μια φράση που θα αναφέρεται σε «έντονες επιφυλάξεις» των κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι των χειρισμών της κυβέρνησης, την οποία -με ελαφρές παραλλαγές- χρησιμοποίησε ο κ. Παυλόπουλος στη συγγραφή του ανακοινωθέντος.
Συζήτηση έγινε και για τον αριθμό των προσφύγων που πιθανολογείται ότι θα εγκλωβιστούν εντός των συνόρων. Ο διάλογος ήταν περίπου ως εξής:
– Θεοδωράκης: Ευσταθεί το νούμερο 100.000 πρόσφυγες στο οποίο αναφέρθηκε ο Μουζάλας; Ή οι 150.000 που είπε ο Κοτζιάς.
– Τσίπρας: «Ολα αυτά είναι εντελώς αυθαίρετα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απαίτηση από τους εταίρους, ούτε για συμφωνία ούτε για αριθμό. Θα έλεγα ότι παρερμηνεύθηκαν και κάποιες από τις δηλώσεις».
– Γεννηματά: «Τι εννοείς “παρερμηνεύθηκαν”; Περίμενα τουλάχιστον να πείτε ότι είναι λάθος και όχι ότι “παρερμηνεύθηκαν”».
Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι οι Τούρκοι, υπό την πίεση των εταίρων και, κυρίως, της Αγκελα Μέρκελ, θα δεχθούν να παίρνουν πίσω αυτούς που θα εντοπίζει το ΝΑΤΟ στα δικά τους χωρικά ύδατα, αλλά και εκείνους που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, αλλά ύστερα από τις ταυτοποιήσεις αποδεικνύεται ότι δεν πληρούν το στάτους του πρόσφυγα και -κυρίως- δεν είναι Σύροι.
Στο συγκεκριμένο σημείο παρενέβη ο κ. Καμμένος ο οποίος είπε: «οι Τούρκοι δεν έχουν πλέον περιθώριο για παιχνίδια και την Τρίτη θα πιεστούν και τελικά θα αναλάβουν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να ανακοπούν οι ροές. Τελικός στόχος είναι να γίνεται μετεγκατάσταση κάποιων απευθείας σε χώρες της Ε.Ε. από την Τουρκία». Σε ένα άλλο σημείο, ο κ. Θεοδωράκης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν οι δεσμεύσεις για την επαναπροώθηση αφορούν και τους Αφγανούς. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να ζητήσει από τους Τούρκους να γίνουν πιο συγκεκριμένοι και για τους Αφγανούς. Ο κ. Θεοδωράκης επέμεινε, επίσης, να περάσει στο κείμενο θέση για τη δημιουργία δομών που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών στην Ελλάδα.
Ενταση δημιουργήθηκε και όταν ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ευθέως το ζήτημα δημιουργίας κλειστών δομών. Η κ. Γεννηματά ακολούθησε θέτοντας το θέμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην πλατεία Βικτωρίας. Παρενέβη ο κ. Καμμένος ο οποίος είπε: «Εχουμε έτοιμα τόσα νέα κέντρα, αλλά δεν κάθονται μέσα». Και η κ. Γεννηματά απάντησε: «Μα είναι δυνατόν να είναι στο χέρι τους αν θα μείνουν μέσα; Σε αυτή τη χώρα κάνει όποιος θέλει, ό,τι θέλει;».
No comments:
Post a Comment