Wednesday, 16 March 2016

Κεφαλονιά-Κολωνία. Η αρχή μιας φιλίας

Κοινωνία & Πολιτισμός

Κεφαλονιά-Κολωνία. Η αρχή μιας φιλίας

Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων «Επάγγελμα-Γνώση-Μάθηση» είναι μια προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας που θέτει ως στόχο τη γνωριμία νέων που σπουδάζουν ή φοιτούν σε παρόμοιες σχολές στις δύο χώρες.
Η πρώτη ανταλλαγή νέων του πρότζεκτ «Επάγγελμα-Γνώση-Μάθηση» έγινε μεταξύ της Κεφαλονιάς και της Κολωνίας. Τον περασμένο Οκτώβριο, νέοι μαθητευόμενοι από την Κολωνία ταξίδεψαν στο νησί του Ιονίου για επισκεφθούν την Ελλάδα, να γνωρίσουν τον τόπο αλλά και νέους της ηλικίας τους με τους οποίους μοιράζονται τις ίδιες επαγγελματικές φιλοδοξίες έχοντας το ίδιο αντικείμενο σπουδών. Οι περισσότεροι από τους σπουδαστές φοιτούν σε σχολές μαγειρικής και κηπουρικής.
Η ανταλλαγή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των σπουδαστών από την Κεφαλονιά στην Κολωνία την περασμένη εβδομάδα. Για επτά ημέρες οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν αξιοθέατα της περιοχής αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις ώστε να γνωρίσουν από κοντά τα γερμανικά προγράμματα σπουδών και την πρακτική εξάσκηση που πραγματοποιούν πολλοί γερμανοί μαθητευόμενοι.
Οι νέοι έμειναν κατενθουσιασμένοι τόσο από την πόλη του Ρήνου όσο και από τις υποδομές που συνάντησαν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα εργαστήρια και στις εταιρείες όπου οι συμφοιτητές τους ασκούν την πρακτική τους.
Ξεπερνώντας τις προκαταλήψεις
Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων «Επάγγελμα-Γνώση-Μάθηση»
Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων «Επάγγελμα-Γνώση-Μάθηση»
Το πρόγραμμα επιδιώκει να συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση των λαών και στην εξομάλυνση των σχέσεων, οι οποίες εξαιτίας μιας συχνά μη αντικειμενικής δημοσιογραφικής κάλυψης ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Οι υπεύθυνοι βλέπουν το μέλλον τον ελληνογερμανικών σχέσεων στα πρόσωπα των νέων. Και πράγματι, αυτή η συνάντηση συντέλεσε στο να ξεπεραστούν ορισμένες προκαταλήψεις, όπως επιβεβαιώνει η 24χρονη Μαρία, απόφοιτη του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων στην Κεφαλονιά: «Υπάρχουν μερικά άτομα στην ομάδα ανταλλαγής που μπορεί να έχουν ορισμένες προκαταλήψεις όπως για παράδειγμα τον τύπο του πιο σοβαρού Γερμανού που δεν συμπαθεί πολύ τους Έλληνες. Οι περισσότεροι όμως θέλουν να μας γνωρίσουν και να περνάνε χρόνο μαζί μας». Κάποιοι μάλιστα ανέπτυξαν και φιλίες και οργανώνουν μόνοι τους ήδη την επόμενη επίσκεψη.
Αρκετά από τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας και έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Παρ’ όλο που τους αρέσει η Γερμανία λίγοι από αυτούς θα επιχειρούσαν να μείνουν μόνιμα, θεωρώντας βασικό εμπόδιο τη γλώσσα. Αυτοί οι οποίοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα είναι φοιτητές Πανεπιστήμιων που ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν πιο ομαλά στη γερμανική αγορά εργασίας μέσω ενός μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.
Η επίσκεψη στην Κεφαλονιά
Μαγειρεύοντας μαζί
Μαγειρεύοντας μαζί
Από την άλλη πλευρά και οι γερμανοί σπουδαστές μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την επίσκεψη τους στην Κεφαλονιά, τη φιλοξενία και το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς περιβάλλον. Ο Μέλιτ που είναι μαθητευόμενος σε σχολή μαγειρικής στην Κολωνία εντυπωσιάστηκε από τα φρέσκα προϊόντα του νησιού: «Το καλύτερο ήταν όταν επισκεφθήκαμε μια φάρμα για να πάρουμε μόνοι μας τα προϊόντα για το βραδινό που θα μαγειρεύαμε. Μπορεί τα λαχανικά να μην ήταν τόσο εμφανίσιμα όπως στο σούπερ μάρκετ αλλά ήταν πολύ πιο γευστικά. Για παράδειγμα είχε άγριο άνηθο που μύριζε τόσο έντονα που αρκούσε να βάλεις μόλις ένα κλωνάρι, τη στιγμή που στη Γερμανία θα χρησιμοποιούσαμε ολόκληρο πακέτο».
Αβέβαιο μέλλον
Η πρώτη ανταλλαγή στέφθηκε με επιτυχία. Οι υπεύθυνοι διοργανωτές που από γερμανικής πλευράς είναι ο Ελληνογερμανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW) και ο δήμος της Κολωνίας και από ελληνικής ο φορέας Aloniwerk από την Κεφαλονιά καταβάλουν προσπάθειες να συνεχιστεί και στο μέλλον. Ωστόσο η τελική απόφαση ανήκει στα αρμόδια ελληνικά και γερμανικά υπουργεία, τα οποία δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη εάν και πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα στο μέλλον.
Πάντως για την Αλεξάνδρα Κούλακ από το Aloniwerk που ήταν υπεύθυνη του προγράμματος στην Κεφαλονιά και συνόδευσε τους έλληνες σπουδαστές στην Κολωνία, η συνέχιση του «Επάγγελμα-Γνώση-Μάθηση» είναι μονόδρομος: «Είμαι πεπεισμένη ότι θα συνεχίσουμε και ότι θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις νέων. Και οι δύο χώρες δέχθηκαν το πρόγραμμα με χαρά, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στην Κολωνία. Πρέπει να συνεχίσουμε. Η επόμενη ανταλλαγή πρέπει να γίνει».
Αλεξάνδρα Κοσμά

No comments:

Post a Comment