Thursday, 3 March 2016

Να μην εγκαταλειφθεί η Αθήνα στην τύχη της

Επισκόπηση τύπου

Να μην εγκαταλειφθεί η Αθήνα στην τύχη της

Η διαχείριση του προσφυγικού από την ελληνική κυβέρνηση, η προσφυγική πολιτική της Αγκ. Μέρκελ και η επιτυχής ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος στα τέλη Μαρτίου είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.
Syntagma-Platz Athen
«Η Ελλάδα δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται μετά το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια», σημειώνει σε πρωτοσέλιδο σχόλιο με τίτλο «Να μην εγκαταλειφθεί η Αθήνα στην τύχη της» η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Και η εφημερίδα της Φραγκφούρτης προσθέτει: «Για αρκετούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση προωθούσε προς τα βόρια τους πρόσφυγες χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις διαμαρτυρίες άλλων χωρών. Παρόλα αυτά όμως είναι χωρίς προηγούμενο οι διαφωνίες για την ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική να λαμβάνουν χώρα στην πλάτη μιας, ήδη εξασθενημένης, χώρας-μέλους. (…) Πολύ σωστά η Κομισιόν προτίθεται να βοηθήσει στην ανακούφιση των προσφύγων. Θεμελιώδη ερωτήματα παραμένουν ωστόσο αναπάντητα: Θα επωμιστεί η Ελλάδα την αναποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής; Είναι δυνατόν να οδηγηθεί συνειδητά στην αποτυχία μια χώρα που κρατήθηκε ύστερα από μεγάλες προσπάθειες των εταίρων στο ευρώ; Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι απαντήσουν “ναι“ στα ερωτήματα αυτά, τότε η ΕΕ δεν θα έχει λαμπρό μέλλον».
Αλληλένδετες οι μοίρες του Αλ. Τσίπρα και της Αγκ. Μέρκελ
Στην ίδια βάρκα Μέρκελ και Τσίπρας, γράφει η Le Monde
Στην ίδια βάρκα Μέρκελ και Τσίπρας, γράφει η Le Monde
H εφημερίδα Hamburger Abendblattδιακρίνει αλλαγή στάσης της Άγκελα Μέρκελ στην προσφυγική της πολιτική. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η καγκελάριος αντιδρά σε όσα συμβαίνουν στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ διαφορετικά από ό,τι μισό χρόνο πριν. Τότε επέτρεψε σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν “εγκλωβισμένοι“ στην Ουγγαρία να έρθουν στη Γερμανία. Τώρα όμως η Άγκελα Μέρκελ τηρεί σκληρή στάση. Δεν αποκλείεται η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ειδομένη να επιταχύνει εν τέλει μια ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση».
Η γαλλική Le Monde επισημαίνει ότι η προσφυγική κρίση έφερε πιο κοντά την Άγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα: «Οι μοίρες της καγκελαρίου και του έλληνα πρωθυπουργού είναι πλέον αλληλένδετες. Στις αρχές του 2015 ήταν αμείλικτοι αντίπαλοι, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να “αλλάξει“ την Ευρώπη και η Άγκελα Μέρκελ αρνούνταν πεισματικά να υποχωρήσει έστω και μια σπιθαμή από την πολιτική λιτότητας. (…) Στην προσφυγική πολιτική όμως βρίσκονται στην ίδια βάρκα. Είτε θα βυθιστούν μαζί, είτε θα την οδηγήσουν σε ασφαλές λιμάνι. Ίσως μια μέρα η ΕΕ να γιορτάζει δύο ήρωες που κατάφεραν να υπερασπιστούν ολομόναχοι την ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια».
Σιωπηλή ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος
Τα κόμματα συνειδητοποίησαν τις ευθύνες τους, ο πληθυσμός έδειξε κατανόηση, λέει ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης
Τα κόμματα συνειδητοποίησαν τις ευθύνες τους, ο πληθυσμός έδειξε κατανόηση, λέει ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης
Με αφορμή την καθ' όλα επιτυχημένη ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει συνέντευξη με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Στο ξεκίνημα του προγράμματος βρισκόμασταν ενώπιον διλήμματος», λέει ο πρόεδρος της Κύπρου και συνεχίζει: «Θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ή θα επιλέξουμε τον ευκολότερο δρόμο που θα επιδοκιμαστεί από τον κόσμο, αλλά δεν θα μας οδηγήσει στο στόχο; Διαλέξαμε την πρώτη επιλογή. Συνδικάτα και κόμματα συνειδητοποίησαν τις ευθύνες τους, ο πληθυσμός έδειξε κατανόηση. Έτσι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι θα είχαμε επιτυχία». Στο ερώτημα τι λειτούργησε στην Κύπρο καλύτερα από την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά: «Οι προϋποθέσεις ήταν διαφορετικές. Η οικονομία μας έχει παραδοσιακά καλύτερες δομές και οι προοπτικές ανάπτυξης ήταν θετικές. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα. Εκτός αυτού ο ρόλος συνδικάτων και κομμάτων είναι διαφορετικός. Και η νοοτροπία είναι διαφορετική», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κύπρου.
Στέφανος Γεωργακόπουλος

No comments:

Post a Comment