Wednesday, 2 March 2016

Τσακαλώτος: Καλωσορίζουμε το Ευρωκοινοβούλιο στην εποπτεία του προγράμματος

Τσακαλώτος: Καλωσορίζουμε το Ευρωκοινοβούλιο στην εποπτεία του προγράμματος

«Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι παράλογες»
Τσακαλώτος: Καλωσορίζουμε το Ευρωκοινοβούλιο στην εποπτεία του προγράμματος
εκτύπωση  

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλωσόρισε τη μεγαλύτερη συμμετοχή του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής Πολιτικής στη συνάντηση για τον οικονομικό διάλογο, την Τετάρτη. "Χρειαζόμαστε έναν ειλικρινή διαμεσολαβητή, που να αντιπροσωπεύει διαφορετικές απόψεις από διαφορετικές πολιτικές προοπτικές, για να εξετάσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του προγράμματος", είπε, αναφερόμενος στη νέα ομάδα εργασίας του Κοινοβουλίου για τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Τσακαλώτος, δήλωσε ότι η στρατηγική της Ελλάδας στηρίζεται στην ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος το συντομότερο δυνατό, καθώς φοβάται ότι οι καθυστερήσεις θα καταστήσουν τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, δυσκολότερο να προωθηθούν. "Τα θεσμικά όργανα έφυγαν από την Ελλάδα στις 5 Φεβρουαρίου με την υπόσχεση ότι θα επέστρεφαν μέσα σε δέκα ημέρες. Αλλά εμείς ακόμα περιμένουμε. Δεν έχουμε χρόνο", τόνισε. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται επί του παρόντος για μια νέα δόση οικονομικής βοήθειας.

Οι απαιτήσεις  του ΔΝΤ είναι "παράλογες''

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ένα ιδιαίτερα "καυτό" ζήτημα για την Ελλάδα. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι οι ρυθμίσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μειώνονται και ότι η κυβέρνησή του εργάζεται τώρα για τη συγχώνευση 300 διαφορετικών συνταξιοδοτικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο με κοινούς κανόνες για όλους. "Αυτή είναι μια ριζική μεταρρύθμιση", υπογράμμισε. Επέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επιμονή του σε περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, διότι, κατά την άποψή του ΔΝΤ, οι συντάξεις αποτελούν πολύ μεγάλο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα. ''Το ΔΝΤ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ δύσκολο αυτό να αλλάξει σε περίοδο ύφεσης. Οι συντάξεις έχουν ήδη κοπεί 11 φορές, οδηγώντας σε μείωση τάξεως του 40 %. Και αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι οι συντάξεις αποτελούν μια μορφή οικογενειακού εισοδήματος στην Ελλάδα σήμερα. Ελπίζουμε το ΔΝΤ να γίνει πιο λογικό", δήλωσε.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε διάφορες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνησή του, ενώ επεσήμανε κάποιες διαφορές που εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο στη συμφωνία για την εκταμίευση μιας νέας δόσης. "Στο ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος οι θεσμοί δε συμφωνούν. Το ΔΝΤ ζητά τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Οι απόψεις μας είναι πιο κοντά σε εκείνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αυτό το στάδιο θεωρούμε ότι η λήψη περισσότερων μέτρων είναι πολιτικά δύσκολη και οικονομικά αντιπαραγωγική. Δεν χρειαζόμαστε μέτρα που να ενισχύουν τις κυκλικές τάσεις τώρα", υπογράμμισε.

Αναπτυξιακή στρατηγική σε δύο μήνες

Ερωτηθείς σχετικά με τα κύρια εμπόδια στην πορεία προς την ανάπτυξη και την απασχόληση, ο υπουργός είπε ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αποτελεί τη νούμερο ένα φιλοδοξία του "για το καλό της οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών", αλλά πρόσθεσε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική που θα υποβληθεί στους θεσμούς δε θα είναι μονοδιάστατη: Πρέπει να βελτιωθεί η είσπραξη φόρων, η αύξηση της ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι ώστε οι τράπεζες να δανείζουν και πάλι χρήματα, αντί να είναι "ζόμπι". Χρειάζονται μη συστημικές τράπεζες, όπως οι Sparkassen, και πρέπει να βελτιωθούν ο χρηματοπιστωτικός τομέας και το ύψος των επιτόκιων. Όλα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στην αναπτυξιακή στρατηγική.

Η προσφυγική κρίση  δεν θα αλλάξει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης των προσφύγων στην Ελλάδα, ο κ Τσακαλώτος είπε ότι οι μεταρρυθμιστικοί του στόχοι δεν θα αλλάξουν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης. "Αλλά, εάν εκ των υστέρων, αποδειχθεί ότι υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις, αυτές θα πρέπει να αναγνωριστούν", υπογράμμισε ο υπουργός. Είπε επίσης ότι το σύστημα πληρωμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα είναι σε αυτόν τον τομέα προβληματικό, καθώς οι πληρωμές γίνονται συχνά με καθυστερήσεις, πράγμα το οποίο δυσκολεύει την κατάσταση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τους ανησυχίες του ότι λόγω των χαμηλών κοινωνικών δαπανών για τον ελληνικό πληθυσμό, η προσφυγική κρίση θα χρησιμοποιηθεί από τα ακροδεξιά κόμματα.

No comments:

Post a Comment