ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:50
Της Νίκης Ζορμπά
Φωτιά στα πολιτικά "τόπια" βάζουν οι σημερινές αποκαλύψεις διαλόγων μεταξύ του Πολ Τομσεν και της Ντέλιας Βελκουλέσκου με την Κυβέρνηση να εγκαλεί τα στελέχη του Ταμείου για "επικίνδυνους σχεδιασμούς πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη".
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία εκφράζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζονται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.
Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν, επίσης, ότι "μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα" 
Νωρίτερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας είπε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πως:  "Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δεν θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη".
Στο μεταξύ, με ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα, το Μαξίμουυπογραμμίζει πως από τη σημερινή αποκάλυψη των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ τα πιο κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία είναι τα παρακάτω:
1. Αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.
2. Συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
3. Διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.
Τα παρακάτω αποσπάσματα του διαλόγου Βελκουλέσκου – Τόμσεν είναι χαρακτηριστικά:
ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι... ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο  να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!
TΟΜΣΕΝ: Και πιθανότατα αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit (23 Ιουνίου) και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.
και παρακάτω:
ΤΟΜΣΕΝ: Όμως αυτό δεν συνιστά γεγονός. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει να... Αυτή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για μεγάλο διάστημα. Και αυτό που κάνουν είναι να το μεταθέτουν στο χρόνο... γιατί το αφήνουν για αργότερα; Γιατί δεν βρίσκονται κοντά σε (πιστωτικό) γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Πιστεύω όμως ότι ο Dijsselbloem προσπαθεί να μην παράξει κάποιο γεγονός, αλλά να ξεκινήσει γρήγορα αυτή τη συζήτηση με κάποιο τρόπο για το χρέος, άρα είναι σε εμάς το αν θα είμαστε εκεί ή όχι στο τέλος της ημέρας.
ΤΟΜΣΕΝ: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως, μέχρι να φτάσουν την πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν ότι πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία.Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί μέσα που να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα διαρκέσει για πάντα.
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα προηγουμένως. Συμφωνώ.
Και τέλος,
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ. Υπάρχει ένα σενάριο εκεί έξω ότι πιέζονται αρκετά, ότι θα…. Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να υποχωρήσουν και στα δυο αιτήματα. Όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, άρα αυτό είναι το πρόβλημα.
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση των διαλόγων φωτιά μεταξύ του Π. Τόμσεν και της Ντ. Βελκουλέσκου, ανήμερα μάλιστα της έλευσης των Θεσμών για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. 
Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στοΜαξίμου με τη συμμετοχή των Ν. Κοτζιά, Ευ. Τσακαλώτου και Όλγας Γεροβασίλη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε προκειμένου να τους ενημερώσει, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ επίκειται να συνομιλήσει και με τους πολιτικούς αρχηγούς. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός θα στείλει επιστολή και στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα της ζητεί εξηγήσεις για όσα διέρρευσαν μέσω των Wikileaks για τον ρόλο και τις επιδιώξεις του Ταμείου. 
Στο πλαίσιο αυτό, με δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, ανέφερε μετά το πέρας της σύσκεψης: "'Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεωκοπίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου".
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Capital.gr, σχολίαζαν ως πρώτο μήνυμα στις αποκαλύψεις σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ πως: " Αν είναι έτσι τα πράγματα, να γνωρίζουν όλοι πως η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια εις βάρος της χώρας"