Wednesday 24 October 2012


Η εμπλοκή με Κουβέλη στα εργασιακά κλονίζει την κυβέρνηση

Στον αέρα η δόση μετά το «βέτο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012
Υστατη προσπάθεια για να αποσοβηθεί μια μείζονος σημασίας κυβερνητική κρίση καταβάλλεται από χθες το απόγευμα μεταξύ Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, έπειτα από την κατηγορηματική άρνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να αποδεχθεί μια συμβιβαστική λύση με την τρόικα για αλλαγές στα εργασιακά. Οπως παραδέχονταν αργά χθες το βράδυ υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, η επιμονή της τρόικας στα εργασιακά και το βέτο Κουβέλη στο παρά ένα της τελικής συμφωνίας αλλάζει τα δεδομένα και αναγκάζει πλέον τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στα επόμενα βήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού, ακόμη και χωρίς τη στήριξη – πολιτική και κοινοβουλευτική – της ΔΗΜΑΡ. 

Στο πακέτο θα περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, για τα οποία φαίνεται ότι επιτεύχθηκε χθες ένας συμβιβασμός με τους δανειστές για τις περικοπές στις αποζημιώσεις απόλυσης: μικρότερες για όσους έχουν συμπληρώσει 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και μεγαλύτερες για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους μετά την ψήφιση της επίμαχης ρύθμισης.

Μήνυμα-τελεσίγραφο από τον Αντώνη Σαμαρά

Το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και χωρίς τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ έστειλε ο Πρωθυπουργός και με τη χθεσινή, διαγγελματικού τύπου, δήλωσή του. Ο Αντώνης Σαμαράς επιβεβαίωσε ουσιαστικά την εμπλοκή που καταγράφηκε στην προηγηθείσα σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων - για να καταλήξει εμφατικά πως «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε»!
Το επικίνδυνο αδιέξοδο που απειλεί να τορπιλίσει την οριστική συμφωνία με την τρόικα, παγώνοντας συνακόλουθα και την εκταμίευση της κρίσιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, έσπευσε αμέσως μετά να επισημάνει και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι θα παρακάμψει τις διαφωνίες του κ. Κουβέλη και θα προωθήσει άμεσα στη Βουλή το καυτό πακέτο των δημοσιονομικών περικοπών και διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο Πρωθυπουργός εμφανιζόταν χθες πρόθυμος να ανοίξει έναν κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του και την ηγεσία του ΔΝΤ, σε μια απόπειρα να υπάρξει πολιτική συμφωνία και να εξαιρεθούν τα εργασιακά από τα προαπαιτούμενα για τη δόση.
Μια τέτοια κίνηση, όπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του, θα αποσκοπούσε κυρίως στο να πειστούν οι κυβερνητικοί εταίροι, που έθεσαν στη χθεσινή σύσκεψη θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης, ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για μια καλύτερη λύση, παρά γιατί αναμένονται μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών.
Το ζήτημα αυτό, πάντως, συζητήθηκε στη νυχτερινή διαπραγμάτευση - των τελευταίων λεπτομερειών του πακέτου - που είχε ο κ. Στουρνάρας με τους ελεγκτές της τρόικας. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης δεν αλλάζει - τα μέτρα θα έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο έως τις 12 Νοεμβρίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup. Επίσης δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να διαχωριστούν τα εργασιακά και να προωθηθούν στη Βουλή αποσυνδεδεμένα από το υπόλοιπο πακέτο μέτρων, παρέχοντας την ευκαιρία για διαφοροποιήσεις από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ. Το μήνυμα του κυβερνητικού επιτελείου - που έστειλε εμμέσως και ο κ. Σαμαράς - είναι ότι εάν ο κ. Κουβέλης επιμείνει μέχρι τέλους στη διαφωνία του, τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την κοινοβουλευτική στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η κατ' ιδίαν συζήτηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται για αποχώρηση από την κυβερνητική συνεργασία.
Μέσα στο κλίμα αυτό, μάλιστα, υποχώρησαν και οι σκέψεις που υπήρχαν στο Μαξίμου για νέα σύσκεψη αρχηγών, σήμερα το πρωί, καθώς μια νέα συνάντηση, όπως έλεγαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θα είχε νόημα μόνον εάν ο κ. Κουβέλης ήταν πρόθυμος να εξετάσει μια συμβιβαστική λύση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προσπάθησε χθες να κόψει κάθε γέφυρα.     TA  NEA

Οι απόψεις σας

Δεν ήξερα ότι απαιτείται τόλμη για να σώσει ένας πολιτικός/κυβερνήτης τη χώρα του. Εγώ νόμιζα ότι ήταν αυτονόητο καθήκον. Βέβαια, οι κυβερνώντες είχαν μία ελαφρώς διαφοερτική άποψη από τη δική μου και έφτιαξαν μια χώρα που (μάλλον αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία) βούλιαξε όχι λόγω παγκόσμιας ύφεσης ή αποτυχίας του τραπεζικού συστήματός της αλλά λόγω εθισμού της στη διαφθορά (αναφέρω ενδεικτικά: αλόγιστες σπατάλες, αναξιοκρατικοί διορισμοί, σκόπιμη απαξίωση του δημόσιου τομέα για να μην μπορούν να τηρηθούν οι νόμοι και πάνω απ' όλα φοροδιαφυγή).
Αντώνης Σαχλαμαράς24/10/2012 12:09
Ο κ. Κουβελης με την επιμονη του απο καιρο να μη απολυθουν 15000 δημ. υπαλληλοι εγινε αιτια να μειωθουν συμαντικα οι συνταξεις εκατονταδων χιλιαδων συνταξιουχων με αποτελεσμα μεγαλωμα της υφεσης και νεων απολυσεων στον ιδιωτικο τομεα. Τωρα με την επιμονη του στο θεμα των αποζημιωσεων κυνδινευουν να χαθουν ολα και μαλιστα χωρις λογο, αφου η επιμονη του ευνοει οσους περνουν μισθο ανω των 1350 ευρω το μηνα. πιο συγκεκριμενα: Αν ειναι σωστο οτι η συμφωνια με την τροικα προβλεπει για οσους εργαζονται πιο πολλα απο 24 χρονια στον ι δ ι ο εργοδοτη να περνουν αποζημιωση 16 μισθους και μπονους 6χ1800= 10800ευρω, τοτε: οσοι εχουν μισθο 1350 ευρω ουτε χανουν ουτε κερδιζουν κατι. Οσοι εχουν μισθο μεγαλλυτερο των 1350 ευρω χανουν απο ασημαντα εως πολλα. Παραδειγμα: Για μισθο 1500 ευρω το χασιμο ειναι 1200ευρω, για μισθο 1800 ευρω το χασιμο ειναι 3600 ευρω, για μισθο 2500 ευρω το χασιμο ειναι 9200 ευρω κ.ο.κ. Αντιθετα για μισθους μικροτερους των 1350 ευρω υπαρχει κερδος για τον εργαζομενο. Παραδειγμα: για μισθο 1300 ευρω το κερδος ειναι 400 ευρω, για μισθο 1200 ευρω το κερδος ειναι 1200 ευρω, για μισθο 1000 ευρω το κερδος ειναι 2800 ευρω κ.ο.κ. Μηπως πρεπει να το ξανασκευθουν εκει στη ΔΗΜ.ΑΡ;;
Γ.Σ.Ρ.24/10/2012 10:49
Οχι Θεέ μου άλλη σωτηρία!! ΔΕΝ θέλουμε να μας σώσετε , νεο -Παπαδόπουλοι
E24/10/2012 10:19
Όσοι προβάλλουν όχι λύσεις αλλά παλληκαρισμούς ας μας πουν πού θα βρουν τα χρήματα για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, να πληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου σε προμηθευτές και κατασκευαστές στγο εσωτερικό της χώρας, να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι συντάξεις και τα φάρμακα και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και των νοσοκομείων. Οι φανφάρες και οι λαϊκισμοί ότι θα τα βρουν από τους πλούσιους δεν πείθουν πλέον. Ο λαός ας ξυπνήσει και ας αντιληφθεί ότι το πάρτυ τελείωσε και ήρθε ο λογαριασμός.Αρκεί κάποιος να θυμήσει τις 33.000 "συνταξιούχους" που είναι άφαντοι, από το ΙΚΑ, τους 700 τυφλούς και τόσους άλλους απατεώνες συμπολίτες μας.
Ιωακείμ24/10/2012 09:44
Αφού δεν δίστασε ο ίδιος να ξεπουλήσει τα ορυχεία χρυσού στον Μπόμπολα αντί πινακίου φακής ως υπουργός της υπηρεσιακής (!!!) κυβέρνησης, αφού μεθόδευσε το ξεπούλημα της χρεωμένης Αγροτικής στην χρεωμένη Alpha και το εκτέλεσε ο ίδιος με σχετική του δήλωσή στη Βουλή που εξευτέλιζε την Αγροτική Τράπεζα, αφου δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει, ως φερέφωνο των δανειστών μας, το ψευδέστατο επιχείρημα-εκβιασμό τους ότι θα πεινάσουμε αν δεν πάρουμε τη δόση (λες και πρόκειται να δούμε έστω και ένα Ευρώ από αυτή τη δόση στην πραγματική οικονομία), τώρα υποκαθιστώντας και τον πρωθυπουργό δηλώνει κυνικότατα ότι μπορεί να προχωρήσει στο οριστικό τσάκισμα της οικονομίας και της ζωής μας προς χάρην των δανειστών μας χωρίς τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ αφού τα κουκιά του βγαίνουν. Άξιος ο μισθός του, εμείς όμως πότε επιτέλους θα του τον πληρώσουμε;.
Άλκης Τ.24/10/2012 09:35
Από τη στιγμή που ο φανατικότερος υποστηρικτής των θέσεων των δανειστών μας στην Ελλάδα και κύριος κομιστής των κάθε λογής εκβιασμών της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση έχει οριστεί και ως ο κύριος υπερασπιστής των συμφερόντων της χώρας και του λαού δεν περιμένουμε καμία διαφορετική εξέλιξη.
Γιώργος Παράσχος24/10/2012 09:32
Μπράβο, μπράβο, είσαι ''τολμηρός'' και ''σώζεις'' την Ελλάδα, με ένα ερωτηματικό, βέβαια, για τους Έλληνες.
Φον Φούφουτος.24/10/2012 09:15
δεν γινεται αναπτυξη με το ευρω! θα ειμαστε προτεκτορατο με μισθο-συνταξη 200€/μηνα!
kamera24/10/2012 06:28
Μα τι λεει ο ανθρωπος, που βλεπει προοδο; Στις απεργιες, η στις καταληψεις σχολειων, η στην ανοδο κομματων σαν την ΧΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ, η στα χαλια κομματων σαν ΝΔ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ;
Δημητρης Κ.Λ.24/10/2012 05:37
ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ Ο λαος να βουλιαζει στην φτωχια ολο και περισσοτερο. Τα μετρα,σαν την λερναια υδρα,να ξεφυτρωνουν το ενα πισω απ τ'αλλο και σταματημο να μην εχουν. Και ο σαμαρας ο εθνοσωτηρας να καλει τους αλλους..εθνοσωτηρες, με ψεματα, με προπαγανδα(επικοιν.πολιτικη) και εκφοβισμο. Και η χρυση αυγη να γιγαντωνεται:!!!

No comments:

Post a Comment