Thursday 11 October 2012

Αρνητικοί για λιτότητα GS και ΦίσερΝέος γύρος με την τρόικα, στη σκιά της επίσκεψης Μέρκελ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με την τρόικα ξεκίνησε χθες στον απόηχο της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα.

Με τον υπουργό των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει ότι η Ελλάδα διεκδικεί επιπλέον 5 δις, που αποτελούν τη δόση του Σεπτεμβρίου, το χρονοδιάγραμμα για την αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ έχει μετατεθεί πλέον στον Νοέμβριο, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις τελευταίες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, προεξάρχοντος του Επιτρόπου Ρεν.

Τελικά, το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Οκτωβρίου, ενώ στο μεταξύ καταβάλλονται προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας επί του πακέτου των μέτρων.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον και στην εκπλήρωση των 89 δεσμεύσεων που η Ελλάδα είχε αναλάβει για το 2013 και το 2014, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. 

Πρόβλημα παραμένει και η συνεχιζόμενη διαφωνία του ΔΝΤ ως προς την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζητώντας και νέο κούρεμα, που όμως δεν δέχονται ΕΕ και ΕΚΤ. 

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το θέμα της επιμήκυνσης έχει πλέον μπει σοβαρά στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές, ενώ όσον αφορά στην χρηματοδότηση της χώρας, μετά την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο υπουργός των Οικονομικών υποστηρίζει πως αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς επιπλέον χρήματα από τους δανειστές, ξεκαθαρίζοντας ότι ο στόχος για σχέσης χρέος προς ΑΕΠ της τάξης του 120% για το 2020, παραμένει. 

Όπως είπε, θα δημιουργηθεί, λόγω της επιμήκυνσης, χρηματοδοτικό κενό 12 δις ευρώ, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από τα 8 δις ευρώ από κονδύλια του ΔΝΤ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ύφεσης και από σημαντική μείωση επιτοκίων, με μείωση του κόστους δανεισμού από τον EFSF.

Η έκθεση της Goldman Sachs 

Για αναποτελεσματικότητα των περαιτέρω μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και κλιμάκωση των πολιτικών προκλήσεων στη χώρα προειδοποιεί η Goldman Sachs, όσο οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο. 

Στη χθεσινή έκθεσή της, εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι το επόμενο πακέτο της οικονομικής βοήθειας ύψους 31,5 δις ευρώ θα δοθεί τελικά στην Ελλάδα πριν από τα τέλη Νοεμβρίου. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν κάθε λόγο να θέλουν να επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνικά πλευρά, υποστηρίζει. 

Ωστόσο, η GS επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει προ πολλού το λεγόμενο «όριο ταχύτητας» σε επίπεδο δημοσιονομικής λιτότητας, πέρα από το οποίο οι περαιτέρω περικοπές αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές σε όρους μείωσης του ελλείμματος, εξαιτίας του αντίκτυπου στην ανάπτυξη και στα φορολογικά έσοδα.

Παρ’ όλα αυτά, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει τη χώρα για επίσπευση των μέτρων λιτότητας, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τελικά τις εισηγήσεις των πιστωτών για αυστηρότερη λιτότητα προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο λόγος είναι, καταρχάς, ότι ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία είναι οχυρωμένες απέναντι στις επιπτώσεις μιας αρνητικής έκβασης για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ούτε τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης είναι έτοιμα να διαχειριστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συνεπώς, καταλήγει η GS, μια ανεξέλεγκτη έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι απευκταία για ολόκληρη την Ευρώπη.

Περισσότερο ενδεδειγμένο για την περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα στοχεύει σε μακροπρόθεσμα οφέλη, αναφέρει η έκθεση. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται δημοσιονομική αξιοπιστία, κάτι που η χώρα δεν διαθέτει στην παρούσα φάση.

Η αύξηση του ρυθμού ονομαστικής ανάπτυξης θα βοηθούσε, επίσης, στον περιορισμό της λιτότητας, ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε κάθε περίπτωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες ήδη στην Ελλάδα, χρειάζονται περισσότερες, των οποίων η επίδραση στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνια», καταλήγει η Goldman Sachs. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παύει να βοηθά τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης που θα επωφελούνται από το νέο της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, εάν οι κυβερνήσεις τους δεν τηρούν τους όρους που τους τίθενται, δήλωσε ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους χωρίς περιορισμούς για κράτη που ζητούν την βοήθεια του ESM, με αντάλλαγμα προγράμματα ανάταξης των δημοσιονομικών τους. 

«Είναι σαφές ότι εάν μια χώρα εκτροχιάζεται το πρόγραμμα θα σταματά», δήλωσε ο Νουαγιέ από το Τόκιο, προσθέτοντας: «Στην περίπτωση αυτή το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να «παρεμβαίνουν και να διευθετούν το πρόβλημα».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται επειγόντως νέα αναδιάρθρωση του χρέους της εξέφρασε ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Δεν είμαι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν πως χρειάζεται επειγόντως νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zie.

Αναφερόμενος στην Ισπανία, είπε ότι τα σπρεντ των ομολόγων της έχουν υποχωρήσει και ότι η ίδια φαίνεται να μην επιθυμεί την ένταξή της σε σχέδιο διάσωσης.

Ο επικεφαλής του ESM διαπιστώνει επίσης μια σειρά ενδείξεων ότι σημειώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. «Είναι απλά λάθος να ισχυριζόμαστε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Κοιτάξτε την Ιρλανδία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία: η ανταγωνιστικότητα αυξάνεται, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται. Ακόμα και η Ελλάδα έχει ένα μικρό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010», τόνισε.

Άρθρο του Γιόσκα Φίσερ 


Εάν είχαμε ακολουθήσει την Bundesbank, η Ευρωζώνη δεν θα υπήρχε πια, υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Figaro ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ.

Στο άρθρο ο Γερμανός πολιτικός αναλύει την εξέλιξη του ρόλου της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης και δείχνει αρκετά αισιόδοξος για το μέλλον, ενώ οριοθετεί την υιοθέτηση των ευρωομολόγων πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Γιόσκα Φίσερ, σε σύγκριση με τις αρχές του 2009 η Ευρώπη σήμερα έχει αλλάξει βαθιά, έχει χωριστεί σε χώρες πρώτης γραμμής, αυτές της Ευρωζώνης, και οπισθοφυλακής, τις χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας υποστηρίζει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης αγωνίζονται για να σώσουν το ευρώ και πολλά ταμπού έσπασαν πλέον, με την ενεργό δράση της γερμανικής κυβέρνησης. Μερικά από αυτά είναι η ευθύνη για την υποστήριξη των τραπεζών, ο μέχρι τούδε ιερός χαρακτήρας που δινόταν στην απαγόρευση υποστήριξης των κρατών, η απόρριψη της οικονομικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, η απευθείας χρηματοδότηση των κρατών από την ΕΚΤ, η αμοιβαιοποίηση των χρεών και τέλος ο μετασχηματισμός της ΕΚΤ που είχε δημιουργηθεί πάνω στο πρότυπο της παλιάς Μπούντεσμπανκ. 

Απομένει η άρνηση των ευρωομολόγων, αλλά και αυτό το ταμπού θα εξαλειφθεί πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013, υποστηρίζει ο Φίσερ στο άρθρο του.

Ο Γερμανός πολιτικός υποστηρίζει επίσης πως η Γερμανία «παίζει έναν περίεργο ρόλο» στην κρίση αυτή. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο δυνατή οικονομικά, αποδυναμώθηκε όμως θεσμικά, πράγμα που φαίνεται από τη μείωση της επιρροής της στην ΕΚΤ.

«Η παλιά Μπούντεσμπανκ παρέδωσε το πνεύμα της στις 6 Σεπτεμβρίου με την υιοθέτηση από την ΕΚΤ του προγράμματος για απεριόριστες αγορές ομολόγων από χώρες με δυσκολίες, παρά την αντίθεση του Γενς Βάιντμαν, του προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας», εξηγεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιόσκα Φίσερ, η απόφαση αυτή δεν είναι στην ουσία έργο του Μάριο Ντράγκι αλλά της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. «Η Μπούντεσμπανκ δεν έπεσε θύμα συνομωσίας των χωρών του Νότου, βγήκε εκτός παιγνιδιού από μόνη της. Εάν την είχαμε ακολουθήσει, η Ευρωζώνη δεν θα υπήρχε πια. Όταν σε περίοδο κρίσης δίνουμε προτεραιότητα στην ιδεολογία έναντι του ρεαλισμού, οδηγούμεθα στην αποτυχία», τονίζει.

Καταλήγει, λέγοντας πως για την Ευρώπη η κρίση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία. «Καθορίζει την ατζέντα για τα επόμενα χρόνια: Τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση και πολιτική ένωση», λέει ο Γιόσκα Φίσερ, σημειώνοντας πως απομένει μια αναπτυξιακή στρατηγική για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση.   www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment