Friday, 12 October 2012



Επισκόπηση τύπου

«Ανόητη μικρή μειοψηφία» στην Αθήνα

Σε μια δεύτερη ανάγνωση της επίσκεψης Μέρκελ στην Ελλάδα προχωρούν σήμερα πολλοί γερμανοί σχολιαστές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μηνύματα Μέρκελ-Σαμαρά αλλά και μερίδας διαδηλωτών.
«Ανόητη μικρή μειοψηφία» είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που αναφέρεται στη μικρή ομάδα διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος, οι οποίοι φορούσαν στολές των ναζί. Η εφημερίδα σχολιάζει: «Σαφώς και υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ του 1941 και του 2012. Ωστόσο δεν είναι πολλοί και σε καμία περίπτωση δεν είναι ‘οι’ Έλληνες. Με το να αξιοποιεί κανείς σε έντυπη μορφή, στο διαδίκτυο ή σε συνεντεύξεις τέτοιες γενικεύσεις, τροφοδοτεί το έργο μιας ανόητης, μικρής μειοψηφίας στην Αθήνα που με περιβραχιόνια με αγκυλωτούς σταυρούς βάζει δόλωμα σε γερμανούς πολιτικούς και σχολιαστές.

Και εδώ στη Γερμανία υπάρχουν φαινόμενα που είναι ‘πολύ γερμανικά’, τα οποία όμως δεν αντιπροσωπεύουν ‘τους’ Γερμανούς. Ούτε οι φόνοι των ναζί του Τσβίκαου είναι τυπικοί για τη Γερμανία, αλλά ούτε και οι ειδήσεις της Bild και οι μεθυσμένοι μεταμφιεσμένοι του Oktoberfest (σσ. γιορτή της Μπύρας στο Μόναχο). Πρόκειται μόνον για ορισμένες γερμανικές πτυχές που προκαλούν ανησυχία, που κάνουν κάποιον να σκεφτεί ή και να χαμογελάσει αμυδρά. Οι προβοκάτορες απλοποιούν, καθώς απλά μηνύματα με σαφή σύμβολα εντείνουν την επίδραση μιας πρόκλησης. Αυτό αξιοποιείται από τον γ.γ.των Χριστιανοκοινωνιστών όσο και από τον Έλληνα αρχηγό της Αριστεράς. Όποιος όμως προσδίδει χαρακτηριστικές ιδιότητες σε λαούς και κατηγοριοποιεί χώρες σε καλές και κακές, δεν έχει μάθει τίποτα από την ιστορία του 20 αιώνα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η αυστριακή Der Standard: «Η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ πιο δεινή θέση χωρίς τα χρήματα της ΕΕ που σε μεγάλο μέρος τους είναι γερμανικά χρήματα. Αυτοί που φωνάζουν περισσότερο –ακροαριστεροί από τον υπέρογκο δημόσιο τομέα- είναι εκείνοι που έζησαν περισσότερο σε βάρος του περιορισμένου παραγωγικού τομέα και των εξωτερικών δανείων. Το να παρουσιάζουν τη Μέρκελ ως ναζί, είναι το τελευταίο και χειρότερο όπλο τους».

Οι Έλληνες δεν ξεχνούν…

«Για πολλούς Έλληνες ήταν η επίσκεψη της ψυχρής κυρίας»
«Επίσκεψη της ψυχρής κυρίας», τιτλοφορείται δημοσίευμα στην εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit που διερωτάται: «(…) Έφτασαν τα μηνύματα της Μέρκελ και στους Έλληνες που βρίσκονταν πίσω από τα μπλόκα της αστυνομίας; Για να απαντήσει κανείς, θα έπρεπε να δει κανείς τους ανθρώπους που κάθονταν στα καφέ της Αθήνας και παρακολουθούσαν τις εικόνες της επίσκεψης: ασυγκίνητοι, ψυχροί, εν μέρει οργισμένοι. Αυτοί οι Έλληνες δεν ξέχασαν την νεογουλιελμική ρητορική της αποπομπής (από το ευρώ) του βερολινέζου συνασπισμού. Ούτε τους ανθελληνικούς τόνους γερμανικών ταμπλόιντ. Ούτε το έλλειμμα συμπόνιας στις ομιλίες της Μέρκελ των προηγούμενων ετών.
Για πολλούς Έλληνες ήταν η επίσκεψη της ψυχρής κυρίας. Ορισμένοι ωστόσο χάρηκαν με την εγκαρδιότητα που έδειξαν Μέρκελ και Σαμαράς. Η θερμή αυτή ενέργεια θα ήταν καλό να αποθηκευτεί για το φθινόπωρο. Και αυτό γιατί η νέα κυβέρνηση Σαμαρά έχει ήδη σημαντικές δυσκολίες. Δεν έχει συμφωνήσει ακόμη στο πρόγραμμα περικοπών που έπρεπε να έχει αποφασιστεί προ πολλού. Την ίδια ώρα δίνονται μάχες για το cd με τους πλούσιους Έλληνες, με τις ανίκανες αρχές να μην έχουν πιάσει μέχρι στιγμής κανέναν. Ο Σαμαράς θα πρέπει να φοβάται την επόμενη έκθεση της Τρόικας,από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος χρεοκοπίας ήδη το Νοέμβριο. Ευτυχώς όμως όλα αυτά δεν ήταν θέμα αυτή τη φορά. Την ηλιόλουστη αυτή Τρίτη, Μέρκελ και Σαμαράς εργάστηκαν πάνω σε ένα ΄μικρό δάνειο συμπάθειας’ για τις κακές στιγμές».

Για «υπερβολική αισιοδοξία» μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα προειδοποιεί ευρωπαίος διπλωμάτης , που γνωρίζει καλά τα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, σύμφωνα με τηνFrankfurter Allgemeine Zeitung. O διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται, τονίζει ότι η θετική αποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ αποπροσανατολίζει, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ακόμη πολλά. «Γίνεται πολύς λόγος για τα όσα θα πάρει η Ελλάδα ενώ λέγονται εξαιρετικά λίγα για όσα πρέπει να προσφέρει η ίδια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη έκθεση της Τρόικας θα καταδείξει ότι η μείωση του ελληνικού ελλείμματος αποδίδεται εν μέρει στην κατακόρυφη αύξηση των υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους έναντι ιδιωτών και δημοσίων πιστωτών.


Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης                                      dw de

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

No comments:

Post a Comment