Friday 19 October 2012


Αποδοκιμάστηκαν κουκουλοφόροι

Δεκάδες χιλιάδες άτομα μετείχαν στη χθεσινή αντιμνημονιακή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας
Του Κωστα Oνισενκο
Τις αντιδράσεις απλών πολιτών προκάλεσαν κουκουλοφόροι που πετούσαν πέτρες και αντικείμενα κατά των ΜΑΤ μπροστά στη Μεγάλη Βρετανία χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της αντιμνημονιακής διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα διαφόρων κλάδων και απλοί πολίτες. Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.
Περίπου στις δύο το μεσημέρι ένας 67χρονος διακομίσθηκε στον Ευαγγελισμό ύστερα από έντονη δυσφορία που αισθάνθηκε, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών εξέπνευσε από καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, επρόκειτο για μακροχρόνια άνεργο ναυτεργάτη. Ακόμη έξι άτομα διακομίσθηκαν στον Ευαγγελισμό, από τους οποίους οι τρεις παρέμειναν για νοσηλεία. Για τρεις τραυματίες αστυνομικούς έκανε λόγο η ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 50.000 άτομα, κατά τα σωματεία, ή 40.000 κατά την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν χθες μετά τις 11 π.μ. κατά μήκος της οδού Πατησίων, από το Πεδίον του Αρεως μέχρι την Ομόνοια. Πρώτα ξεκίνησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ, που είχαν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια και ξεπερνούσαν τις 15.000. Ακολούθησαν η ΠΟΕ - ΟΤΑ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές, διαδηλωτές στις γραμμές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι. «Εργάζομαι και τα χρήματα δεν μου φτάνουν για να συντηρήσω το παιδί μου», έλεγε στην «Κ» ένας 32χρονος μηχανικός. «Εμείς τη ζωή μας τη ζήσαμε, φοβόμαστε για αυτά που θα ζήσουν τα παιδιά μας», έλεγε ένας συνταξιούχος αιτιολογώντας την παρουσία του στην κινητοποίηση. Ακούστηκαν συνθήματα τόσο κατά όσο και υπέρ της Ε.Ε. και του ευρώ. Δεν έλειψαν οι ευρηματικές διαμαρτυρίες, όπως των εργαζομένων στο Βυζαντινό Μουσείο, που είχαν προσέλθει με πλακάτ σε μορφή βυζαντινής εικόνας. Παρούσες ήταν και οι γνωστές «μορφές» των πορειών, όπως ο σκύλος που κρατάει στο στόμα του το πανό του αφεντικού του.
Λίγο μετά τις 14.00 προκλήθηκε ένταση μπροστά από το ξενοδοχείο Μ. Βρετανία όπου είχαν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ κόβοντας στη μέση την πορεία, με αποτέλεσμα να αποδοκιμαστούν από τους συγκεντρωμένους. Εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στα ΜΑΤ με βόμβες μολότοφ και πέτρες. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και για λίγα λεπτά η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Ατομα από την πορεία ωστόσο παρενέβησαν αναγκάζοντας τους -κυρίως ανήλικους- αντιεξουσιαστές να αποχωρήσουν. Επεισόδια σημειώθηκαν και στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, μετά τον εγκλωβισμό στην Ερμού αρκετών διαδηλωτών. Περίπου μία ώρα αργότερα και αφού είχαν αποχωρήσει όλα τα οργανωμένα μπλοκ, η αστυνομία εκκένωσε από διαδηλωτές την οδό Αμαλίας και την Πανεπιστημίου μέχρι τα Προπύλαια. Συνολικά προσήχθησαν 103 άτομα, από τα οποία επτά συνελήφθησαν. Την προηγούμενη νύχτα αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τσάντα με εννέα βόμβες μολότοφ απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στη Θεσσαλονίκη
Δέκα χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, 20.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν στις χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συγκεντρώσεις οι οποίες εξελίχθηκαν σε τρεις πορείες, οι οποίες κατέληξαν στο ΥΜΑΘ. Σε μία από αυτές, διαδηλωτές πέταξαν σακούλες σκουπιδιών στην είσοδο του Διοικητηρίου. Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν περίπου 1.000 ιδιοκτήτες ταξί, έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες, ενώ πολλά καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της πόλης παρέμειναν κλειστά, τουλάχιστον τις ώρες των κινητοποιήσεων.

No comments:

Post a Comment