Thursday, 4 October 2012


Επισκόπηση τύπου

«1-0 υπέρ του Ρόμνεϊ»

Σχόλια για το χθεσινό ντιμπέιτ μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας των ΗΠΑ, Ομπάμα και Ρόμνεϊ δημοσιεύουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Περισσότερο χρόνο για μεταρρυθμίσεις ζητά ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στη Bild.
«Κανείς δεν περίμενε αυτήν την έκβαση», σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικούSpiegel για το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα και του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Ρόμνεϊ. «Ο Μιτ Ρόμνεϊ νικά στην πρώτη τηλεμαχία εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έμοιαζε κουρασμένος και αμυντικός, ενώ ο αντίπαλός του επέδειξε δυναμισμό και επιδεξιότητα. Συνιστά αυτό στροφή στον προεκλογικό αγώνα;» διερωτάται το Spiegel και προσθέτει: «Ποιος νίκησε την πρώτη από τις τρεις μονομαχίες; Αυτή ήταν η ερώτηση αμέσως μετά το ντιμπέιτ. Και η απάντηση: 67% των ερωτηθέντων λένε Ρόμνεϊ, μόνο 25% Ομπάμα».

«1-0 υπέρ του Ρόμνεϊ» γράφει η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD (www.tagesschau.de). Το σχόλιο σημειώνει: «Στην τηλεόραση αρέσουν οι νικητές. Όταν κάποιος νικά στον αθλητισμό, σε μία οντισιόν ή σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων, τότε η κάμερα παραμένει αρχικά στραμμένη στον νικητή. Δείχνει τη χαρά και τα συγχαρητήρια πριν να γυρίσει στον χαμένο. Η κάμερα έμεινε μετά την τηλεοπτική μονομαχία αρχικά στον Μιτ Ρόμνεϊ. (…) Στον πρόεδρο απέμεινε μόνο το δεύτερο πλάνο. Και ισχύει για άλλη μια φορά ότι μία εικόνα λέει περισσότερα από 1000 λέξεις. Οι σκηνοθέτες αποφάσισαν ότι ο νικητής της βραδιάς ονομάζεται Μιτ Ρόμνεϊ- και είχαν δίκιο» κλείνει το σχόλιο του tagesschau.de.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο»
Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, εκτιμά ο Γ. Στουρνάρας
Η εφημερίδα Bild φιλοξενεί σύντομο δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα: ο υπουργός Οικονομικών ζητά περισσότερο χρόνο». Η Bild σημειώνει ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζητά περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο Έλληνας πολιτικός, «δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο». Ο υπουργός αναμένει την έκθεση της τρόικα στα μέσα Οκτωβρίου. «Δεν υπάρχει καμία διαφωνία, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σχέδια για προϋπολογισμό της ευρωζώνης

Ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι «η ευρωζώνη αναμένεται να έχει μελλοντικά δικό της προϋπολογισμό». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο σχέδιο εγγράφου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με τις αποφάσεις της επικείμενης συνάντησης των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων στα μέσα Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ
Σύμφωνα με την FAZ, στα πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου θα εξεταστεί και το «πως θα μπορούσε η ευρωζώνη να υποστηρίξει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σε κράτη της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση, μέσω περιορισμένων, προσωρινών και στοχευμένων οικονομικών κινήτρων. Επιπλέον, σύμφωνα με το έγγραφο που συντάχθηκε υπό τη γενική διεύθυνση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, κάθε μεμονωμένο κράτος οφείλει να δεσμεύεται με συμβόλαιο σε προγράμματα μεταρρυθμίσεων». Ωστόσο, όπως σημειώνει η FAZ, το εν λόγω έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για τη δομή και το ύψος που προβλέπεται να έχει ένας προϋπολογισμός για την ευρωζώνη, καθώς και από ποιες πηγές θα χρηματοδοτηθεί.

Η εφημερίδα συνεχίζει με σχετικό σχόλιο στις οικονομικές τις σελίδες, στο οποίο επισημαίνει ότι «η Ευρώπη ήταν και παραμένει κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα, το οποίο, όπως διδάσκει η οικονομική ιστορία, έρχεται και φεύγει στην πορεία του χρόνου. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία. Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, στις προτάσεις του για περαιτέρω θεσμική ανάπτυξη της ΕΕ, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε οικονομικά ζητήματα. Στο δρόμο προς μία νομισματική ένωση για την ευρωζώνη που ο ίδιος σκιαγραφεί, ζητά περισσότερη αλληλεγγύη, ώστε να μπορούν οι Βρυξέλλες αυτόνομα να συνδράμουν οικονομικά τις χώρες της κρίσης. Έτσι θα μεταρρυθμίζονταν πραγματικά τα κράτη της ευρωζώνης, υπόσχεται ο Φαν Ρόμπεϊ, αποσιωπά όμως το πως πρόκειται να συμβεί αυτό και το γιατί θα έπρεπε να πιστέψει κανείς σε αυτό. Παρόλα αυτά ζητά μία οικονομική πηγή για την ευρωζώνη. Από πού θα προέλθουν τα χρήματα, το αφήνει ανοιχτό. Ευτυχώς δεν μελετά ο Φαν Ρόμπεϊ τη γερμανική επανένωση. Διαφορετικά θα μπορούσε να σκεφθεί κάποιος στις Βρυξέλλες να ζητήσει φόρο αλληλεγγύης εντός της ευρωζώνης».
Επιμέλεια: 'Αρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου                               dw de

No comments:

Post a Comment