Monday 22 October 2012

Διασπορά και συγκομιδή του Ελληνισμού
Tου Νικου Κωνστανταρα
Οποτε η Ελλάδα κινδυνεύει, οι Ελληνες της Διασποράς αισθάνονται την ανάγκη να συνδράμουν τον εθνικό αγώνα, καταβάλλοντας ένα φόρο τιμής στη γη της καταγωγής τους, βοηθώντας συμπατριώτες που ίσως δεν γνώρισαν. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, με ομογενείς σε όλο τον κόσμο να αναρωτιούνται τι μπορούν να προσφέρουν. Πολλοί είναι επιφυλακτικοί – φοβούμενοι ότι μέσα στην ανοργανωσιά αυτό που προσφέρουν θα πάει χαμένο. Η αλήθεια είναι ότι οι Ελληνες θα χρειαστούν κάθε βοήθεια που τους προσφέρουν οι ξενιτεμένοι συγγενείς και συμπατριώτες και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να επιτευχθεί αυτό με τον πιο γόνιμο τρόπο.
Είναι δύσκολο να ξέρει κανείς πόσοι Ελληνες υπάρχουν στον κόσμο, μιας και πολλοί απόγονοι μεταναστών έχουν ενσωματωθεί στις νέες χώρες τους. Κάποιοι υπολογίζουν ότι το σύνολο των ανθρώπων ελληνικής καταγωγής είναι περίπου 20 εκατομμύρια. Το υπουργείο Εξωτερικών υπολόγιζε το 1987, σε μια έκθεση για τον απόδημο Ελληνισμό, ότι το ένα τρίτο του συνόλου των Ελλήνων βρισκόταν εκτός Ελλάδος – για ένα σύνολο περίπου 15 εκατ. ατόμων. Οπως και αν είναι, οι Ελληνες της Διασποράς είναι πολλοί και υπολογίσιμοι. Συχνά διακρίνονται στο εμπόριο, στις επιχειρήσεις, στις επιστήμες και τη διανόηση. Πολλοί διατηρούν επαφή με την ελληνική ταυτότητά τους – μέσω της εκκλησίας, της υπερηφάνειας λόγω των επιτευγμάτων του παρελθόντος και μέσω των αναμνήσεων των γονιών και παππούδων τους.
Το πώς οι Ελληνες της Διασποράς μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης ήταν και το θέμα μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης στο συνέδριο για το μέλλον της Ελλάδας που συνδιοργάνωσε η «Κ» με την International Herald Tribune στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Ολοι οι συμμετέχοντες εστίασαν τις εισηγήσεις τους στο πόσο χρήσιμη είναι η επικοινωνία μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς και της Ελλάδας. Το ζήτημα δεν είναι να μαζευτούν χρήματα και άλλη υλική βοήθεια, αλλά πώς θα ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Jenny Bloomfield, η γεννημένη στην Ελλάδα πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Αθήνα, παρουσίασε τη χώρα της ως μοντέλο ανάπτυξης, με τις ευκαιρίες που γεννά μια ανοικτή οικονομία. Μίλησε επίσης για το κέρδος που δημιουργείται από την «κυκλοφορία ταλέντου» της σημερινής, παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, σε αντίθεση με τη «φυγή ταλέντου» που ήταν αποτέλεσμα της μετανάστευσης στο παρελθόν.
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, βουλευτής γερμανικού κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, μίλησε για την ανάγκη να προβάλλονται τα καλά της Ελλάδας, αλλά να μαθαίνουν και οι Ελληνες από τους άλλους. Ο ιστότοπος www.resetgreece.gr είναι μια προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο Γκρεγκ Πάππας, Ελληνοαμερικανός εκδότης, σημείωσε πόσο οι Ελληνες των ΗΠΑ βοήθησαν την Ελλάδα τον περασμένο αιώνα, με χρήματα και με την προβολή των ελληνικών ζητημάτων. Υπογράμμισε την ανάγκη να εμπνευστούν οι νέοι Ελληνες με επιχειρηματικότητα, και να αναπτυχθούν προγράμματα εκπαίδευσης και στήριξης. Ο Μάνος Σηφάκης, γεννημένος στη Λάρισα, ιδρυτής της εταιρείας διαδραστικών μέσων customedialabs, με έδρα την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με πελάτες μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, ήταν ζωντανό παράδειγμα της επιτυχίας ταλαντούχων νέων όταν τους προσφέρονται ευκαιρίες. Σε άλλη συζήτηση, ο ειδικός της επικοινωνίας Πίτερ Οικονομίδης (και αυτός παιδί της Διασποράς, γεννημένος στη Ν. Αφρική) παρουσίασε φίλους του, επιτυχημένους επιχειρηματίες. Επισήμανε την ανάγκη τα 11 εκατ. Ελληνες (της Ελλάδας) να αποκτήσουν, όπως είπε, τη δύναμη των 20 εκατ. και να αναδείξουν το ταλέντο τους – την αγάπη για τη ζωή και τη δημιουργία.
Οι συμμετέχοντες είπαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα – μιας και όλοι είχαν να μοιραστούν την πείρα τους, το ταλέντο, και την έγνοια τους για την Ελλάδα. Το συμπέρασμά μου (είχα την τιμή να διευθύνω τη μία συζήτηση) είναι ότι η μεγαλύτερη προσφορά των Ελλήνων της Διασποράς δεν είναι η ελεημοσύνη, αλλά η αμφίδρομη επικοινωνία. Για να αποκτήσουμε τη δύναμη του συνόλου του Ελληνισμού, πρέπει και η Ελλάδα να αποκτήσει τη λειτουργική οικονομία, την εκπαίδευση και την αποτελεσματική διοίκηση, η οποία βοηθάει τους απανταχού Ελληνες να προοδεύουν, είτε ως επιχειρηματίες, είτε ως επαγγελματίες, είτε ως επιστήμονες. Με άλλα λόγια, για να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει ό,τι μπορούν να της προσφέρουν τα ξενιτεμένα παιδιά της, πρέπει να προσφέρει γόνιμο έδαφος ανάπτυξης και στους δικούς της κατοίκους και σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν εδώ.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια


Το πρόβλημα είναι πως τους Έλληνες της Διασποράς η μαμά Ελλάς τους βλέπει μόνον ως συγκομιδή. Εγώ μετά από 35 χρόνια μακρυά και εξετάζοντας τη σχέση μας απ τη συμπεριφορά της τη βλέπω πια ως μητριά. Μου στέρησε μια σωστή παιδεία και όταν τη βρήκα αλλού και ζήτησα να με δεχτεί, μου έδειξε την πόρτα. Συγκομιδή μπορεί να αναμένει από αυτά που έσπειρε και έσπειρε μόνον ανέμους και η συγκομιδή της θα είναι θύελλες.
Σχολίασε ο/η Πυθέας | 

Οι απόδοιμοι θεωρούμε ότι είναι ηλίθιοι άνθρωποι; Χαμηλού IQ; Μήπως το ότι ζούνε στο εξωτερικό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι πλούσιοι σε σημείο που κι αυτά που τους περισσεύουν να τα δώσουν στην Ελλάδα; Ξεχνάνε ότι εξαιτίας αυτής της ανοργάνωτης χώρας, χρειάστηκε αυτοί οι άνθρωποι να μεταναστεύσουν; Είναι πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν΄Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για μια πιο αξιοπρεπή ζωή παρά να συντηρήσουν έναν Φωτόπουλο σαν συνδικαλιστή της ΔΕΗ ή τους 17 και βάλε μισθούς των ΕΛΠΕ.
Σχολίασε ο/η paris2 | 

Greek War Relief: Ποιος θυμαται σημερα την Οργανωση, εμπνευσης και πραγματοποιησης του Μεγαλου Ελληνο-Αμερικανου Σπυρου Σκουρα, που οταν εμαθε οτι το 1941, οι Ελληνες πεθαινουν στους δρομους απο την πεινα γιατι οι Γερμανοι εκλεβαν-αρπαζαν την γεωργικη μας παραγωγη (βαγονια φορτωμενα με ο,τι βγαζαμε απο την γη μας εφευγαν με τη συνεργασια προδοτων (δηθεν ελληνων ) για την Γερμανια (ετσι εφαγαν οι Γερμανοι και Γερμανιδες για πρωτη φορα πορτοκαλια, μανταρινια, ροδακινα και εκλεκτα επιτραπεζια σταφυλια - το λαδι δεν το γνωριζαν ακομη - μονο το γουρουνισιο λιπος ηξεραν , το λαδι το εκλεβαν οι Ιταλοι απο Πελοποννησο-Επτανησα). Κι ετσι ο Σπυρος Σκουρας ναυλωσε Σουηδικα βαπορια σε συνεργασια με τον Διεθνη Ερυθρο Σταυρο, κι αρχισε η αποστολη δεματων με τροφιμα που εσωσαν ζωες τα χρονια εκεινα τα πικρα. Και μολις τελειωσε για μας ο πολεμος, αρχισαν να ερχονται τα δεματα απο τους Ελληνο-Αμερικανους συγγενεις μας με καλουδια που δεν γνωριζαμε ως τοτε, κι ετσι θυμηθηκαμε κι εμεις του σχεδον λησμονημενους συγγενεις που ειχε διωξει απο την Ελλαδα η φτωχεια και η δυσπραγια της γεωργικης εργασιας. Αλλα ουτε ενας δρομος δεν υπαρχει στην Ελλαδα με το ονομα του Μεγαλου Αυτου Ελληνα, ενω δοθηκαν ονοματα πολυ πιο ασημαντων ελληνων η και ξενων (ο Δημαρχος Θεσσαλονικης Κυρ-Γιαννης Μπουταρης ζητησε να δοθει το ονομα του σφαγεα των Ελληνων της Μικρασιας Μουσταφα Κεμαλ Πασα Ατατουρκ, στον δρομο που περνα μπροστα απο το σπιτι που γενηθηκε ο επαρατου μνημης πασας - ευτυχως πατησε τις φωνες ο Παναγιωτατος Θεσσαλονικης Ανθιμος και του εκοψε τη φορα!
Σχολίασε ο/η NEMESIS | 

Ναι, να βοηθήσουμε. Για να πάνε τα χρήματα στις "ανύπαντρες θυγατέρες"... Για να πάνε στα επιδόματα "παρουσίας", στους μισθούς των χιλιάδων κοπρόσκυλων που λυμαίνονται το δημόσιο, σε αυτούς που κατεβάζουν διακόπτες, σε αυτούς που πετάνε μολότοφ και καίνε ατιμώρητα ανθρώπους...
Για τον ήλιο και τη θάλασσα, για την Ελλάδα του Ελύτη, έρχομαι στην Ελλάδα για διακοπές. Αλλά μέχρι εκεί. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία, αν δεν συμμαζευτεί ο τριτοκοσμικός κόπρος που συσσωρεύτηκε 30 χρόνια, κανείς δεν θα συνδράμει. Το βαρέλι του Τσίπρα δεν έχει πάτο.
Ξυπνείστε...
Σχολίασε ο/η Εξόριστος | 

Μακαρι τα πραγματα να ηταν τοσο απλα . Από δικες μου εμπειριες στον απλο κοασμο των ομογενων η αντιδραση ειναι ..απο το η κακομοιρα η ελλαδα μας ειχαμε νομισει οτι προοδευσε με χρι το τοτι κανεις νεος δεν συμμετεχει ενεργα στους ΑΧΕΠΑ ειτε γιατι βαρεθηκαν ειτε γιατι ' Ειναι απασχολημενοι με τα παιδια ..τις δουλεις ... και το πολυ πολυ να δωσουν καμμια εισφορα και τελος . Ασ το καταλαβουμε μια πατριδα μαιμουδων ,χωρις αξιες δεν μπορει να αποτελεσει πολο εμπνευσης για τ η δευτερη και τριτη γεννια ομογενών . Μονο τη λυπηση . Αυτο ομως δεν αρκει
Σχολίασε ο/η vagelis.a | 

Syggnwmi den exw Ellinika grammata.
Den xreiazete na prosferoume tipota stin Ellada, giati aploustata, mas ta pernei
moni tis P.X se forologisi mias polu mikris klironomias apo tous goneis mou,
eixa ena prostimo 300% (triakosia %) xoris KANENA LOGO ,kaneis den mporese
na mou pei to GIATI. Stin eforia Korinthou me eironeutikan kiolas, giati imoun toso
.........Koutofraggos kai den katalabaina. Na katalabw ti; kai den eimai
kan anohtos.
Pou nomizete oti pige h agaph mou pros to episimo kratos tis Ellados??????????????
Kostas Oikonomou
Sittard
Holland.
Σχολίασε ο/η oikonomou Kon. | 

Ιδου το προβλημα.Το αιωνιο Ελληνικο Δημοσιο.
Παραδειγμα.Ο γιος μου γεννημενος στις ΗΠΑ αποφοιτος πανεπιστημιου οικονομολογος με δικες του εταιριες ,απο γονεις Ελληνων εκανε αιτηση για Ελληνοποιηση εδω και δυο χρονια.
Ακομα περιμενουμε.
Σχολίασε ο/η lefkofris | 

Από 85.000.000.000 έως 120.000.000.000 ευρώ υπολογίζεται συντηρητικά η ακίνητη περιουσία μόνο των Ελληνοαυστραλών πρώτης γενιάς οι οποίοι βρίσκονται σε συντάξιμη ηλικία. Αυτοί οι άνθρωποι λαχταρούν να επιστρέψουν στην πατρίδα αλλά φοβούνται την ακαταστασία που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα. Κάνετε κάτι σοβαρό σαν κράτος και θα εκπλαγείτε από την ανταπόκριση.
Σχολίασε ο/η Απόδημος | 

No comments:

Post a Comment