Saturday, 27 October 2012

Στην τελική ευθεία για λύση με εναλλακτικά σενάρια

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Το απόγευμα της Τετάρτης – και ενώ στην Αθήνα δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα εργασιακά – θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Η τηλεδιάσκεψη θα αποτελέσει τη συνέχεια του EuroWorking Group της Δευτέρας, από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά – και η ίδια η τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης.

Κι’ αυτό, διότι τη Δευτέρα θα εξεταστεί αν υπάρχουν οι συνθήκες για την καταβολή άμεσα της βοήθειας στην Ελλάδα και θα υπάρξει συζήτηση για τη δυνατότητα να χορηγηθεί στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή. 

«Η συζήτηση επικεντρώνεται στην παράταση της διορίας, αλλά το πρώτο στάδιο είναι η επιβεβαίωση από την τρόικα ότι η δόση της βοήθειας μπορεί να καταβληθεί» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή. 

Στο μεταξύ, τρόπο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με τον οποίο όμως θα πέφτει ένα μέρος του χρηματοδοτικού βάρους στην ίδια τη χώρα, αναζητεί το Βερολίνο, σύμφωνα με βουλευτή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones, ο Χανς Μίχελμπαχ υποστήριξε πως μία μείωση των επιτοκίων ή επιβολή μορατόριουμ στους τόκους που καταβάλλει η Ελλάδα για τα δάνεια στήριξης είναι επιλογές που θα μπορούσαν να εξεταστούν, στο πλαίσιο της χορήγησης διετούς παράτασης στη χώρα.

«Η επιμήκυνση δεν αποτελεί από μόνη της λύση», δήλωσε ο γερμανός βουλευτής, επισημαίνοντας πως το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα επικύρωνε μία διετή επιμήκυνση και δεν θα δαπανούσε 20 δις ευρώ για την επιμήκυνση αυτή, χωρίς την υιοθέτηση ενός σχεδίου με στόχο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ευρωπαϊκή πηγή φέρεται να είπε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ευρωζώνη εξετάζει τα μέσα για τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα, η οποία θα είχε ένα κόστος μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ.

Επίσης, δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι η Ευρωζώνη προτίθεται να δώσει περισσότερο χρόνο αλλά και χρήματα και υποστηρίζουν ότι οι χώρες της νομισματικής ένωση προτίθενται να εγκρίνουν νέο δάνειο για την Αθήνα ύψους 16 έως 20 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα Handelsblatt επικαλείται υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι η πρόσθετη βοήθεια είναι απαραίτητη, καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τα «υπεσχημένα».

Τους ισχυρισμούς της εφημερίδας αντέκρουσε σε συνέντευξή του στη δημόσια γερμανική ραδιοφωνία (Deutschlandradio) ο εκπρόσωπος των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) για δημοσιονομικά θέματα Όττο Φρίκε, ο οποίος αμφισβήτησε την εγκυρότητα τέτοιων δημοσιευμάτων. 

«Παρουσιάζονται κάθε τόσο νέες όμορφες θεωρίες. Στο μεταξύ, γνωρίζω ότι όταν τα ΜΜΕ επικαλούνται πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, εννοούν κάποιον από ένα σύνολο ανθρώπων που υπολογίζονται στις 3 με 4 χιλιάδες. Σε αυτή τη βάση δεν μπορεί να ασκηθεί πολιτική και ένας πολιτικός δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έτσι έχουν τα πράγματα», δήλωσε ο φιλελεύθερος βουλευτής.

Εκτίμησε, δε, ότι στο γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να εγκριθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

«Οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα προταθεί θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο. Και στο κοινοβούλιο δεν διακρίνω καμία πλειοψηφία υπέρ ενός τρίτου πακέτου. Μικρές αλλαγές των χρονοδιαγραμμάτων μπορούμε να τις δούμε, αλλά για ένα τρίτο πακέτο, όπως φημολογείται, δεν διακρίνω πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο, άρα αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει», είπε.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, περίπου 25 βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν σοβαρές ενστάσεις ενώ τουλάχιστον 10 από αυτούς θα ψήφιζαν «όχι» σε ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας.

Τιμή στη διπλή επέτειο
Την ίδια ώρα η Ελλάδα περνά ένα εορταστικό επετειακό τριήμερο, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει από τη Θεσσαλονίκη την ανάγκη να μείνει ενωμένος ο ελληνικός λαός και να πιστέψει στις δυνάμεις του στις δύσκολες στιγμές που περνά.

Πρέπει, τόνισε ο κ. Σαμαράς, να μείνουμε προσηλωμένοι σε δύο λέξεις: Πίστη στις δυνάμεις μας -δηλ. όχι στη μοιρολατρία- και ενότητα -δηλ. όχι στην καχυποψία. Ο μόνος εχθρός που μπορεί να μας νικήσει είναι η διχόνοια και σήμερα, υποστήριξε, υπάρχουν σημάδια διχασμού, από εκείνους που κερδοσκοπούν πάνω στην καταστροφή.

Για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα είναι μία καλύτερη χώρα, φθάνει, όπως είπε, «να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι και αυτό εξαρτάται μόνο από μας». 

«Αν μείνουμε ενωμένοι και πιστέψουμε στον εαυτό μας», εκτίμησε, «τίποτα δεν μας σταματά».

«Θα θέλαμε να τιμάμε την επέτειο σε συνθήκες διαφορετικές, όμως τα διδάγματα αυτής της επετείου ίσως να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως οι μεγάλες ιστορικές επέτειοι είναι ευκαιρία να δούμε μέσα μας τις δυνάμεις που κρύβουμε ως έθνος. 

Επικαλούμενος την ανόρθωση της χώρας μετά τον διεθνή οικονομικό έλεγχο που της επιβλήθηκε το 1893 λόγω χρεοκοπίας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κακουχίες και καταστροφές (όπως η ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897) δεν πτόησαν ποτέ το φρόνημα του έθνους.

Σήμερα, συνέχισε, δίνουμε άλλον αγώνα επιβίωσης για να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της υπανάπτυξης και τα δεσμά της υπερχρέωσης που μας οδήγησαν σε ταπεινώσεις, για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Πολλοί μας είχαν ξεγραμμένους, ελάχιστοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και όμως σήμερα ποντάρουν στην επιτυχία μας, παρατήρησε ο κ. Σαμαράς, για να συμπληρώσει: «Κερδίζουμε το στοίχημα, σε λίγο χρόνο άλλαξαν πολλά, αλλά πρέπει να αλλάξουν ακόμα περισσότερα».

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα και προς όσους «νοσταλγούν τους δυνάστες του λαού». Το «όχι» στο φασισμό δεν είναι στιγμιαίο, είναι αιώνιο, παρατήρησε. 

«Δεν μπορεί κάποιοι στο όνομα της πατρίδας να νοσταλγούν τους δυνάστες του ελληνικού λαού. Ο πατριωτισμός δεν είναι σημαία ευκαιρίας, είναι αρετή. Δεν είναι μίσος για όλους τους άλλους, είναι αγάπη για το λαό σου. Ο πατριωτισμός τον ενώνει δεν τον διχάζει το λαό. Ο πατριωτισμός πάει χέρι - χέρι με τη δημοκρατία και δεν συμβιβάζεται με εκπτώσεις στη δημοκρατία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του με σαφείς αιχμές για τη Χρυσή Αυγή.

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Μακεδονίας και τις διεκδικήσεις των Σκοπίων. Με την εξόρμηση του 1912-13 η Ελλάδα έλυσε το μακεδονικό ζήτημα μια και καλή, ξεκαθάρισε, γιατί η Μακεδονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. «Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για τον Μεγαλέξανδρο, Ελληνας ήταν, ελληνικά μιλούσε, Έλληνα δάσκαλο είχε τον Αριστοτέλη», τόνισε. Καιρός είναι πια να κοιτάξουμε μπροστά, διεμήνυσε και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους γιατί «δεν παίζουμε ούτε με την Ιστορία μας ούτε με την ταυτότητα μας». 

Αισιόδοξος ότι ο ελληνικός λαός με την ανδρεία και το φρόνημά του θα βγει τελικά νικητής, «όσο μεγάλες και αν είναι οι κακουχίες που περνάει», εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη Θεσσαλονίκη. 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, ο κ. Παπούλιας παρατήρησε ότι «είναι μια μεγάλη μέρα αυτού του περήφανου λαού, του λαού του ακατάβλητου, αυτού του λαού που πάντα ξεπέρασε τις μεγάλες κρίσεις με την ανδρεία του, με το φρόνημά του, με τη στέρησή του, αλλά και με την αγάπη του στο μεγάλο αγαθό της ελευθερίας και της προόδου».

«Σήμερα», πρόσθεσε, «υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες πιστεύω και γι' αυτό είμαι αισιόδοξος ότι ποτέ δεν μπορεί να νικηθεί ένας τέτοιος λαός. Όσο μεγάλες και αν είναι οι κακουχίες που περνάει, τελικά θα βγει νικητής, όπως βγήκε και σ' αυτή την ένδοξη περίοδο των βαλκανικών πολέμων».    elzoni.gr

No comments:

Post a Comment