Sunday 14 October 2012

EΛΛAΔAHμερομηνία δημοσίευσης14-10-12

Η Παλαιά Βουλή, οι τέως βουλευτές και το ίδρυμα

Συγχώνευση που εξυπηρετεί πολλούςΤου Γιωργου Σ. Μπουρδαρα
Την υπογραφή του προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη σε ένα φαινομενικά «αθώο» ζήτημα φαίνεται πως περιμένουν αρκετοί προκειμένου να δοθεί ένα «ομιχλώδες» τέλος σε σκιώδεις ή αδιαφανείς και πάντως κοστοβόρες για τον κρατικό προϋπολογισμό «κοινοβουλευτικές» υποθέσεις: Η εν λόγω υπογραφή θα αφορά την εξαγγελθείσα από τον περασμένο Ιούλιο «επαναφορά του κτιρίου της Παλαιάς Βουλής» από το υπουργείο Πολιτισμού στη δικαιοδοσία του Κοινοβουλίου και η ταυτόχρονη συγχώνευσή του με το Ιδρυμα της Βουλής, υπό ενιαία διοίκηση.
Ποίων και ποιες «φιλοδοξίες» συναντώνται σε μια τέτοια εξέλιξη; Αφενός, του Ιδρύματος της Βουλής, καθώς η συγχώνευσή του όχι απλώς θα τακτοποιήσει στελέχη και υπαλλήλους, μια που θα ενσωματωθούν οργανικά στο προσωπικό του Κοινοβουλίου. Αλλά και, κυρίως, ως «νέα αρχή» θα στείλει στα «αζήτητα» λογαριασμούς πολλών ετών για έξοδα «παραστάσεων», το ύψος των οποίων δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Ως γνωστόν, κανένας προϋπολογισμός του ιδρύματος δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Αφετέρου, της Ενωσης των τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών, που από χρόνια αναζητούν «μεγαλοπρεπή στέγη». Τα μέλη της εν λόγω ένωσης έχουν προκαλέσει συχνά αρνητικές εντυπώσεις, εξαιτίας της επιμονής τους, ακόμα και σε καιρούς δεινής οικονομικής κρίσης, να διεκδικούν μεγάλα ποσά ως αναδρομικά των αποδοχών τους. Οι κατά καιρούς πρόεδροι του Κοινοβουλίου, το ίδρυμα, οι τέως και το κτίριο της Παλαιάς Βουλής έχουν «συμπτωματικά» συναντηθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, έως και πρόσφατα.
Επιπλέον, το ίδρυμα και οι τέως «δημοσιονομικά» συναντώνται και σε ετήσια βάση, μιας και λαμβάνουν γενναίες επιχορηγήσεις από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι στον Κωδικό 2599 του προϋπολογισμού της Βουλής έχουν εγγραφεί τα ποσά: 3.500.000 ευρώ (2008), 2,8 εκατ. (2009), 1,7 εκατ. (2010), 1.000.000 ευρώ (2011) και 950.000 ευρώ (2012).
Η Ενωση των Τέως, εξάλλου, σε ανύποπτο χρόνο (Ιανουάριος 2008) επανέφεραν μετ’ επιτάσεως το αίτημα να αποκτήσουν στέγη ακριβώς στο ιστορικό κτίριο της οδού Σταδίου. «Φιλοδοξούμε να εγκατασταθούμε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής», λέει ευθέως στον τότε πρόεδρο κ. Δημ. Σιούφα ο πρόεδρος της ένωσης κ. Κ. Πυλαρινός. «Το Προεδρείο της Βουλής θα σας διαθέσει τον ένα όροφο στο υπό ανακαίνιση νεοκλασικό κτίριο της οδού Φιλελλήνων. Στον πρώτο όροφο θα στεγαστεί το Ιδρυμα της Βουλής. Εκεί θα υπάρξει χώρος, αλλά και υποστήριξη, όχι μόνο οικονομική, αλλά και υποστήριξη σε εξοπλισμό και σε διάθεση στελεχών της Βουλής για να σας βοηθούν στο έργο σας. Μακάρι να έχουμε λύσει στο μεταξύ και το μεγάλο ζήτημα της παλαιάς Βουλής» του απαντά ο κ. Σιούφας. Σημειώνεται ότι το κόστος αυτού του μικρού «πάρτι» σε ετήσια βάση ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ: Στον τελευταίο προϋπολογισμό που έχει αναλυτικά στοιχεία (οικονομικού έτους 2010) «το κτίριο επί της οδού Φιλελλήνων» εμφανίζεται να απορροφά για μελέτη και έργα ανακαίνισης, μόνο για εκείνη τη χρονιά, 345.000 ευρώ!
Προς το παρόν όλα αυτά και κυρίως η «τύχη» του σχεδίου Μεϊμαράκη αναφορικά με την προαναφερθείσα συγχώνευση, επισήμως, παραμένουν μακράν της δημοσιότητος: Οπως ακριβώς, δηλαδή, συμβαίνει με τους ετήσιους προϋπολογισμούς του ιδρύματος ή και με ορισμένες εκ των δραστηριοτήτων του. Παρά το γεγονός ότι δεδηλωμένος στόχος του υποτίθεται πως είναι η προβολή και η διάδοση των αρχών του κοινοβουλευτισμού, καταγράφονται περιπτώσεις διάθεσης, εκ μέρους της διοίκησής του, να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αυτές οι «δραστηριότητες». Χαρακτηριστικές περιπτώσεις; Τον Δεκέμβριο του 2009 λαμβάνεται η απόφαση να γίνουν μεν από τον πρόεδρο της Βουλής εγκαίνια έκθεσης (στο κτίριο επί της οδού Αμαλίας 22), αλλά προτείνεται σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής «να μη δοθεί εκτεταμένη διάσταση στο γεγονός». Τον Αύγουστο του ίδιου έτους (26/8), ξανά «αγωνία» για τον αντίκτυπο δραστηριότητας του ιδρύματος στα ΜΜΕ: «Να οργανωθούν όλα προσεκτικά, ώστε να μην ακουστούν ή γραφτούν επικριτικά σχόλια από δημοσιογράφους για το πρόγραμμα» ήταν η πρόταση μέλους της επιτροπής.                                                            kathimerini

No comments:

Post a Comment