Wednesday 31 October 2012

Τελεσίγραφο του Eurogroup στην Ελλάδα
«Να κλείσει τα εναπομείναντα ανοικτά θέματα και να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα», καλεί την Ελλάδα του Eurogroup, με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης μεταξύ των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, την Τετάρτη.
Του Ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το Eurogroup «λαμβάνει υπόψη» του την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Τρόικας, η οποία θα περιλαμβάνει φιλόδοξες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, μέτρα για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιωτικοποιήσεις. Ορίζει δε την 12ηΝοεμβρίου, όταν και συγκληθεί η επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, ως ημέρα που θα συζητηθεί εκ νέου το ελληνικό ζήτημα. Εφόσον «υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα» (δηλαδή η Έκθεση της Τρόικας και η μελέτη βιωσιμότητας) και έχουν υλοποιηθεί οι προαπαιτούμενες ενέργειες από τις ελληνικές αρχές, τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, καταλήγει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Σάιμον Ο’Κόνορ, απέφυγε να επιβεβαιώσει τη δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα έχει ολοκληρωθεί. «Κάθε μέρα, κλείνουν όλο και περισσότερες εκκρεμότητες και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ο’Κόνορ. Την εκτίμηση ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «αισιόδοξο» το χρονοδιάγραμμα έως τις 12 Νοεμβρίου.
Τονίζεται ότι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών έκαναν λόγο για απόφαση επί της παροχής επιμήκυνσης στην Ελλάδα, κατά τη τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης. Εντούτοις, όπως διεφάνη από την ανακοίνωση, καμία αναπροσαρμογή του Προγράμματος δεν θα αποφασιστεί τελικά, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η Έκθεση της Τρόικας και δεν υλοποιήσει η Ελλάδα όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις, που απορρέουν από το πρώτο και δεύτερο Μνημόνιο. Την προϋπόθεση αυτή επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμώνων του Eurogroup (EWG), Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο κ. Βίζερ δεν απέκλεισε να δοθεί παράταση «ενός-δύο ετών» στην Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων της, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σόιμπλε, δήλωσε ότι τυχόν αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης δεν είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία των κρατών-μελών.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat την Τετάρτη, η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε το 25,1%, που είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία. Στην ανεργία των νέων, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη θλιβερή πρωτιά με 55,6%.
Δείτε εδώ την πλήρη ανακοίνωση του Eurogroup (στα αγγλικά):
Δείτε εδώ το βίντεο της συζήτησης για την Ελλάδα, στο σημερινό μπρίφινγκ της Κομισιόν:

No comments:

Post a Comment