Monday 15 October 2012



Και διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικαςΝύχτα θρίλερ με διακοπή διαπραγματεύσεων

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, με τις συναντήσεις να διακόπτονται χθες η μία μετά την άλλη λόγω σοβαρών διαφωνιών με την κυβέρνηση.

Η εμπλοκή στις συζητήσεις με τα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, με την αναντιστοιχία μεταξύ της συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών και των λεγομένων από τους ίδιους τους δανειστές να γίνεται πλέον σαφής.

Στο μεταξύ, οι διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπήγκελ», όπου υπό τον τίτλο «Η Τρόικα ερίζει για την ελληνική έκθεση», αναφέρεται ότι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ «τα έσπασαν», διαφωνώντας επί των προτάσεων που θα περιλαμβάνει η έκθεσή τους.

Σύμφωνα με το περιοδικό πάντως, οι εκπρόσωποι των δανειστών συμφώνησαν τελικά να εισηγηθούν στο Eurogroup δύο χρόνια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Όπως επισημαίνεται, αρχικά είχε συμφωνηθεί η μείωση του χρέους μέχρι το 2020 στο 120% του ΑΕΠ και η τήρηση αυτού του στόχου αποτελούσε προϋπόθεση για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δανειακή δόση ύψους 31, 5 δις ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, όμως, η Αθήνα δεν θα πετύχει τον στόχο του 120%, όπως δείχνουν εσωτερικοί υπολογισμοί της τρόικας.

Έτσι, η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από το πόσο μεγάλη θα είναι η απόκλιση, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος το 2020 θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 140% του ΑΕΠ, την ΕΚΤ να υπολογίζει παρόμοιο ποσοστό, αλλά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά αισιόδοξα την κατάσταση και να προβλέπει το ύψος του χρέους στο 128% του ΑΕΠ το 2020.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι ειδικοί της τρόικας εισηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν δύο χρόνια επιμήκυνση στην Αθήνα, κάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε περίπου 30 δις ευρώ επιπλέον.

Σημειώνεται πως το ποσό θα μπορούσε να βρεθεί μόνο με «κούρεμα» των απαιτήσεων των επίσημων πιστωτών ή με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ενδεχόμενα τα οποία απορρίπτει μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο, κατέδειξαν πως η τρόικα δεν διαφωνεί μόνο με τον εαυτό της, αλλά και με την κυβέρνηση, καθώς συνέχισαν να επιμένουν στη λήψη μέτρων ύψους 9,2 δις ευρώ για το 2013 ενώ το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι το πακέτο πρέπει να κλείσει στα 7,8 δις ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Για το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς την επιμήκυνση θα πρέπει να λάβουμε μέτρα 18 δις ευρώ αφού για να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ στη διετία δεν αρκούν μέτρα 11,5 δις ευρώ.

Ωστόσο το θέμα της επιμήκυνσης όπως και αυτό της βιωσιμότητας του χρέους θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα αλλά δεν θεωρείται πιθανό να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Η βιωσιμότητα του χρέους επιτυγχάνεται χωρίς «κούρεμα», σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, γιατί επιπλέον «κούρεμα» σημαίνει χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ.

Την ίδια ώρα οι διαφωνίες τρόικας – κυβέρνησης για τα εργασιακά οδήγησαν χθες στη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο συνεχίζει την επίθεση φιλίας, με την Μέρκελ να προβαίνει σε σειρά δηλώσεων, αλλά και τον Σόιμπλε να βάζει νερό στο κρασί του όσον αφορά στη διαφωνία του με την Κριστίν Λαγκάρντ και να εμφανίζεται ανοιχτός όσον αφορά στην ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επιζήμια όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την ίδια την ευρωζώνη.                          www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment