Monday, 15 October 2012


This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

Η ιστορία δεν θα χαριστεί στον Α. Σαμαρά

Share
Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, αυτό είναι σίγουρο. Και οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν και ρηξικέλευθες λύσεις. Παρακολουθούμε όλες αυτές τις τελευταίες μέρες, αναλύσεις και σχόλια να περιστρέφονται (σχεδόν) όλα στην πλευρά της διαχείρισης. Ομολογούμε πως κι εμείς πέφτουμε καμιά φορά σε αυτή την παγίδα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς απόλυτα το κρίσιμο και πρωτοφανές που καλείται να διαχειριστεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Άσχετα με λάθη, παραλείψεις και αβελτηρίες που μπορεί κανείς να του προσάψει, είναι πανθομολογούμενο πως αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα πριν την κατάρρευση, την τελευταία ελπίδα για την αντιστροφή της μοιραίας πορείας της χώρας.
Εκεί που κάνουμε λάθος οι περισσότεροι που προσπαθούμε να αναλύσουμε και να σχολιάσουμε την πολιτική πραγματικότητα, είναι όταν επιμένουμε σε επικοινωνιακές παραλείψεις, όταν προτείνουμε  βελτίωση της διαχείρισης, όταν προσδοκούμε ολική αλλαγή του κλίματος με αποσπασματικές και τμηματικές μεταρρυθμιστικές κινήσεις. Εκεί είναι, που όλοι μαζί, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Και δυστυχώς πολλά δέντρα μαζί, δεν κάνουν πάντοτε ένα δάσος!
Καμιά φορά, το μυαλό καθαρίζει, το βλέμμα ανοίγει και η συνολική εικόνα εμφανίζεται στα έκθαμβα μάτια μας σε όλη της την ζοφερή μεγαλοπρέπεια. Και τότε, συνειδητοποιεί κανείς, πως με εμβαλωματικές κινήσεις και πολιτικές «εντός πλαισίου», αποκλείεται να αντιμετωπιστεί η πολλαπλή ανήκεστος βλάβη της οικονομίας και της χώρας. Οι πολιτικές που απαιτούνται για την πολυπόθητη επανεκκίνηση, πρέπει να είναι κατά την  γνώμη μας πολιτικές θάρρους, τόλμης, σωστής αίσθησης της σύνθετης πραγματικότητας και ανατρεπτικής λογικής. Πρέπει να είναι, με δυο λόγια, πολιτικές «εκτός πλαισίου». Κινήσεις πέρα από τα αναμενόμενα, έξω από διαχειριστικές λογικές, μικροκομματικούς υπολογισμούς, διακομματικές ισορροπίες, λογιστικές εγγραφές, αριθμητικές εξισώσεις, καθεστωτικές ακροβασίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αυτές τις κινήσεις που απαιτούν οι περιστάσεις  και τις λένε σε … απλά ελληνικά «out of the box»!
Στον Αντώνη Σαμαρά έλαχε ο κλήρος να είναι ο τελευταίος αστός Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης και συγχρόνως, οι περιστάσεις απαιτούν από αυτόν να γίνει ο πρώτος επαναστάτης – μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας που γεννιέται. Αυτός είναι ο ρόλος που του επιφύλαξε η Ιστορία. Η αναδοχή ή η απεμπόληση αυτού του ιστορικού ρόλου είναι δική του απόφαση. Η Ιστορία τελικά θα τον κρίνει ανάλογα με την απάντηση που θα δώσει στην (πολιτική) πράξη. Ένα είναι κατά την γνώμη μας σίγουρο. Δεν θα του χαριστεί!
Antinews
Και θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά: “What we do in life, echoes in eternity’ (ό,τι κάνουμε σε αυτήν την ρημάδα ζωή απηχεί στην αιωνιότητα)
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

75 σχόλια στο Η ιστορία δεν θα χαριστεί στον Α. Σαμαρά

  1. romeo είπε:
    Αυτό είναι περισσότερο από σίγουρο…
  2. xp είπε:
    Οντως έτσι είναι.Το Ιανουάριο είχα γράψει οτι ο Σαμαράς πρέπει να λύσει το αίνιγμα της Σφιγγας.Ειναι δύσκολο σχεδόν ακατόρθωτο όμως να γίνει.Η χώρα από το 2002 δεν έχει το νομισμα της και ο πόλεμος είναι οικονομικός (και γεωπολιτικός δευτερευόντως).Ουσιαστικά η χώρα είναι οικονομικά αοπλη και επηρεάζεται και απο υστεροβουλίες αλλά και από παραλείψεις οποιουδήποτε ισχυρού εταίρου.
    Θέλει ρίσκο και παράτολμες κινήσεις η κατάσταση και μπορεί να μην είναι το στύλ του να τις κάνει,αλλά πρέπει.
    “Δεν ξέρουμε που πάμε και τα πανιά κολπίζουν από τις ριπές του πεπρωμένου”
    • Ο Θείος είπε:
      17 χώρες πλέουν “χωρίς να έχουν νόμισμα”, είμαστε απλά η μία από αυτές. Τυχαίνει απλά, να είμαστε η πιό ξεχαρβαλωμένη βάρκα του στολίσκου….
      ¨Οταν εξήντα χρόνια την ξηλώνεις από μέσα και την κάνεις καυσόξυλα, κάποια στιγμή βλέπεις το ξηλωμένο πάτο…
  3. Τί να λέμε; είπε:
    1. Μου άρεσε η έκφραση think ‘out of the box’…
    2. Η Φεουδαρχία έπεσε σε παγίδα: φυγάδευσε τα μαύρα χρήματα στο εξωτερικό νομίζοντας πως θα τα προστατεύσει. Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος όλων όσοων το έκανα. Καθώς, όσο αυτή η Φεουδαρχία είχε τα χρήματά τους στις Ελληνικές τράπεζες, αυτά ήταν προστατευμένα από το βαθύ γαλαζοπράσινο κομματικό κράτος των τραπεζών. Οι τράπεζες του εξωτερικού όμως δεν ελέγχονται από κανένα τέτοιο κομματικό κράτος.
    3. Τα ονόματα αυτά βρίσκονται στα χέρια των ξένων ηγετών, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως εργαλείο εκβίασης προς την Ελληνική Φεουδαρχία. Όταν οι ξένοι πάρουν αυτά που θέλουν, τότε οι Φεουδάρχες θα μπουν στην “πυρά”…
    4. Όποιος συνεχίζει και συναλλάσεται με τη Φεουδαρχία (πραιτωριανοί, κομματάρχες κλπ.), είναι καμένα χαρτιά. Σιγά-σιγά όλοι θα ξεκόψουν και θα τους εγκαταλείψουν αναζητώντας νέες προστασίες..
    5. Ο κύριος Σαμαράς πρέπει να κάνει στον Κωστάκη, ό,τι έκανε ο γερο-Καραμανλής στον τότε βασιλιά Κων/νο: τον παγίδευσε και τον έστειλε στον αγύριστο…εάν επιστρέψει ο Κωστάκης ως Μεσίας, απενοχοποιημένος από την κολυμπήθρα του Σιλωάμ της μη-συμμετοχής του στα τεκταινόμενα των τελευταίων ετών, η Φεουδαρχία θα επανακτήσει τις δυνάμεις της…
    6. Συνάμα, όλα αυτά θα πρέπει να συνδεθούν και με την αλλαγή στα γεωπολιτικά γύρω μας…ενέργεια (φυσικό αέριο/πετρέλαια). Με τη Μεγάλη Εικόνα…
    Το διακύβευμα είναι πως όταν πέσει η φεουδαρχία (αυτό θεωρείται de facto) αν θα γίνει αυτό μέσω Εθνικής τραγωδίας ή θα περάσει σχεδόν αλώβητα…
    • Τί να λέμε; είπε:
      Και ένα σχόλιο για τη φράση σας “ο τελευταίος αστός Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης” : αν υπονοείτε πως ο επόμενος Πρωθυπουργός θα είναι μη-αστός (δηλαδή Αλεξάκης) τότε επιτρέψτε μου να προσθέσω πως και αυτός ένας αστός είναι…παρατηρήστε τί μπλουζάκια και πουκαμισάκια φορά: Polo Ralph Lauren, Timberland και άλλα προερχόμενα πέραν του Ατλαντικού…
    • Ο Θείος είπε:
      “Τα ονόματα αυτά βρίσκονται στα χέρια των ξένων ηγετών, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως εργαλείο εκβίασης προς την Ελληνική Φεουδαρχία”.
      Λες να μας κάνουν τέτοια χάρη;
      Όνειρο όμορφο βλέπω;
      Μέχρι τώρα, τόσες δεκαετίες έχω συνηθίσει μόνον να βλέπω εφιάλτες…
    • αβαρία είπε:
      Λες γι αυτό να άρχισαν να την “κάνουν” για Λουξεμβούργο οι ντόπιοι μεγάλοι? (Δαυίδ, Φιλίππου,Λάτσης, και πιο πρίν ο Λαυρεντιάδης)
  4. Μπράβο! Γιὰ ἄλλη μιὰ φορὰ διατυπώνεται μὲ σαφήνεια τὸ διακύβευμα χωρὶς νὰ «χάνεται στὶς λεπτομέρειες» μιᾶς εἰκόνας ποὺ ἔχει ἄπειρες ἀπὸ δαῦτες. Αὐτὸ τὸ διακύβευμα ἂς εἶναι τὸ κριτήριό μας.
  5. βουλα ελευθεριαδου είπε:
    έτσι είναι τα πράγματα και το ξέρουμε όλοι, τα αυγά δεν έσπασαν ακόμα και όποιες κινήσεις γίνονται είναι αποσπασματικές
    απλή διαχείρηση της κατάστασης οδηγεί σε αποτυχία
    η χώρα έχει αναγκη από έναν ηγέτη που θα την τραβήξει πέρα από τη φθορά και να είναι σίγουρος ο Σαμαράς πως όταν θα σταθεί όρθιος απέναντι στις δυνάμεις που επιχειρούν να διαλύσουν τη χώρα, θα έχει από πίσω του όλο τον ελληνικό λαό
    εμείς είμαστε και θα είμαστε μαζί του
  6. Γιαννης Κ είπε:
    Φυσικα η Ιστορια δεν θα χαριστει σε κανενα…Ειδικοτερα σ’αυτους που εχουν ηδη παρελθον (Σαμαρας-Βενιζελος). Το πολιτικο συστημα με τους τεχνοκρατες του δεν μπορει , Καποδιστριας δεν υπαρχει, κι αν εμφανιζοταν θα τον ξαναδολοφονουσαν!
    Δεν βλεπω φως να παρει…
  7. Φωτεινή είπε:
    “Ο κύριος Σαμαράς πρέπει να κάνει στον Κωστάκη, . . .”
    Καί σύ ποιός εἶσαι ὁ νικολάΚΗΣ;; :D
    Τί να λέμε; Πραγματικά τί νά λέμε γιά ἀνοησίες καί εὐφάνταστα σενάρια πού ἀναφέρεις. ;Χώρα καί ἡ παράταξη ἔχει πρωθυπουργό καί ἀρχηγό τόν ΑΣ. Διχόνοιες πού σπέρνετε δέν θά εὐδοκιμήσουν!
  8. Ζωροάστρης είπε:
    Πολύ σωστά τα λέτε.
    Δυστυχώς όμως έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.
    Κακά τα ψέμματα το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί.
    Όπως όλοι οι άλλοι κυβερνήτες της μεταπολίτευσης το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μεταθέτει τα προβλήματα και να ροκανίζει τον χρόνο.
    Το μόνο «out of the box» που μπορεί όμως να κάνει είναι να ανοίξει το δρόμο σε αλλαγή ηγεσίας της δεξιάς παράταξης και να πάει σε νέες εκλογές τον Δεκέμβριο.
    Αλλαγή ηγεσίας όχι με τους γνωστούς δελφίνους, αλλά με προσωπικότητα εγνωσμένης διεθνούς ακτινοβολίας και αφήνοντας τις κομματικές εκλογές ανοικτές σε όλον τον λαό, μέλη και μη του κόμματος.
    Υ.Γ.
    Π.χ. μια τέτοια προσωπικότητα είναι και ο Μαρκεζίνης.
    • dim είπε:
      Δε γίνεται να πηγαίνουμε σε εκλογές κάθε τρείς και λίγο.
      Το αν το πακέτο της διαπραγμάτευσης για τα νέα μέτρα, είναι εντός ή εκτός των αντοχών της κοινωνίας, πρέπει να κριθεί από την ίδια την κοινωνία, και αντιπρόσωποι της κοινωνίας είναι οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές. Αν λοιπόν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης κρίνουν ότι το πακέτο αυτό δε μπορεί να περάσει, ή αν περάσει, θα περάσει με μεγάλες απώλειες, και άρα θα τεθεί μετά θέμα νομιμοποίησης της κυβερνησης, πρέπει να το θέσουν υπόψη του Ελληνικού Λαού, μέσω δημοψηφίσματος, εξηγώντας του τα υπέρ και τα κατά, και αφήνοντας τον αυτόν να επιλέξει…
      Το δημοψήφισμα είναι η μόνη καθαρή λύση, αν επαναλαμβάνω, αν, φανεί ότι θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες σε βουλευτές, διότι αν οι αντιπρόσωποι του λαού συμφωνούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
      Οι εκλογές δεν λύνουν τώρα κανένα πρόβλημα, διότι πάλι οι μεν θα τάζουν λαγούς με πετραχήλια και να είσαστε σίγουροι, ότι μόλις τα βρουν σκούρα και αυτοί από τη τρόικα, πάλι και αυτοί στο δημοψήφισμα θα καταλήξουν για να μην αφήσουν την εξουσία, και για να λένε μετά ότι εμεις ότι πει ο λαός θα κάνουμε…
      Και μην αρχίσει κανεις να μου συγκρίνει τη πρόταση αυτή με τη πρόταση του ΓΑΠ. Ο ΓΑΠ τότε δεν είχε καμία λαϊκή νομιμοποίηση, είχε εκλεγεί 2 χρονια πρίν με σύνθημα το “λεφτά υπάρχουν”, και κανένα δημοψήφισμα δεν θα τον νομιμοποιούσε να παραμένει στην εξουσία… Ενώ τώρα η κυβέρνηση αυτή βγήκε πριν 3 μήνες με σύνθημα την “επαναδιαπραγμάτευση”. Ας φέρει λοιπόν στο λαό το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης (πακέτο μετρων, σκληρό κλπ, αλλά συνδεδεμένο με επιμήκυνση, ανάπτυξη και κούρεμα 50δις), και ας αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα αν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής το αποδέχεται ή όχι… γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις συνέπεις του “ναι” αλλά και τις συνέπειες του “όχι” (παύση χρηματοδότησης, και όπου μας βγάλει, πιθανότατα στη δραχμή εντός λίγων εβδομάδων)
      • Ο Θείος είπε:
        Χώρα-ανέκδοτο έχει καταντήσει, 5 βουλευτικές εκλογές σε 7 χρόνια:
        2004, 2007, 2009, 2012, 2012…
        Μέσος όρος εκλογές κάθε 1,4 χρόνια (τουτέστι κάθε ένα χρόνο και 3 μήνες).
        Είναι απίστευτα γελοίο, ντρέπομαι ως πολίτης για το θίασο τσίρκουλου που ονομάζουμε “πολιτικό σύστημα”…
        Αλλά και έχω βαρεθεί τα ξαναμμένα κεφάλια των κομματάνθρωπων ή άλλων,
        “…που συνηθίζουν στην κάθε βρωμιά,
        αρκεί να έχουν γεμάτο τον ντορβά
        και επαναστάσεις στα όνειρά τους αναζητούν…”
      • αβαρία είπε:
        ” Αν λοιπόν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης κρίνουν ότι το πακέτο αυτό δε μπορεί να περάσει”.
        Ξεχνάς (θέλω να πιστεύω άδολα) αγαπητή dim οτι οι 50 απ’ τους βουλευτές του Σαμαρά δεν του ανήκουν, αλλά είναι Bonus προς αυτόν απο την αντιπολίτευση?
        Κανονικά οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης, εξ αιτίας και της ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ αυτής ιδιαιτερότητας (Μοναδική στην Ευρώπη), ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΟΥΤΩς Η ΑΛΛΩς να θέσουν τα μέτρα σε Δημοψήφισμα πρίν τα ψηφίσουν.
        Θα τολμήσουν να ρωτήσουν τον λαό όπως θα έκαναν σε ενα κανονικό Ευρωπαικό κράτος για ενα ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΙΟ ΖΗΤΗΜΑ? Δεν το νομίζω…
        • dim είπε:
          Δεν είναι 50 οι βουλευτές, στην ουσία είναι ακριβώς 29 οι επιπλέον βουλευτές. Και η απλή αναλογική να ίσχυε, τα ποσοστά των τριών κομμάτων θα ήταν 48,2%, και αν προσθέσεις και το 1,6% της ΔΗΞΑ, που στην ουσία είναι άκρως μνημονιακό κόμμα (και μάλιστα απαιτεί ακόμα πιο βαθιές τομές), φθάνουμε στο 49,8%, άρα 150 στρογγυλοποιημένα. Και δεν βάζω μέσα τους αμφίρροπους (ΛΑΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ κλπ). Και μάλιστα αυτό το 50% έχει πολυ πιο μεγάλη αξία πολιτικά, γιατί είναι ένα 50% πέριξ του κέντρου, απαρτιζόμενο από κεντροαριστερές, κεντρώες, και φυσικά πρωτίστως κεντροδεξιές δυνάμεις. Το άλλο 50% είναι πολιτικά μετέωρο, γιατί απαρτίζεται από ακραίες αριστερές (κομμουνιστικές και αναρχικές) και δεξιές (ΑΝΕΛ) και ακροδεξιές (ΧΑ) φωνές, που πέραν την άρνησης τους στο μνημόνιο, δεν μπορούν να φτιάξουν μια ολοκληρωμένη κοινή κυβερνητική πρόταση….
          Για αυτό λέω, ότι αν είναι να περάσει με 155 – 160, και υπάρχουν τόσες απώλειες, τότε καλύτερα να μη περάσει καν, αν πρώτα δεν ερωτηθεί ο λαός. Αν όμως από τους 179, οι 175 πχ είναι δεδομένο ότι πουν ναι, και αφού οι βουλευτές αυτοί αντιπροσωπεύουν τη νωπή βούληση του ελληνικού λαού, τότε καλώς να ψηφιστούν.
          Αν θες τη γνώμη μου, εγώ θα το έθετα ούτως ή αλλως σε δημοψήφισμα, ακόμα και αν έβλεπα ότι έχω το ΟΚ και από τους 179, απλά και μονο για να τελειώσει μια και καλή όλη αυτή η σπέκουλα περί νομιμοποίησης και προδοτικής στάσης κλπ, γιατί είμαι σίγουρος ότι αν το πακέτο είναι μεν πολύ σκληρό, αλλά περιλαμβάνει και επιμήκυνση, ανάπτυξη και διαγραφή των 50δις των τραπεζών, θα περάσει άνετα από το δημοψήφισμα με άνω του 60%. Και αυτό γιατί πιστεύω ότι τα μέτρα που είναι άδικα τώρα, αλλά αναγκαζόμαστε κάτω από πίεση να τα πάρουμε, μπορούμε με ένα νέο νόμο σε 2-3 χρόνια που θα έχουμε απεμπλακεί από το μνημόνιο, να τα αποκαταστήσουμε, ή και νωρίτερα αν μπει η ρήτρα αποκλίσεων και προς τα πάνω και προς τα κάτω…. Αν όμως φύγουμε από το ευρώ, το βιοτικό επίπεδο θα πέσει ακόμα 70%, και η αποκατάσταση θα γίνει σε 10 με 20 χρόνια… Ο λαός δέχεται να υποστεί θυσίες, αλλά θέλει να βλέπει αυτές του οι θυσίες να πιάνουν τόπο… Και αν έχεις το ΟΚ του 60%, μετά πας φούλ για ανάπτυξη, με νέο κλιμα στην αγορά, με νέες επενδύσεις, απαλλαγμένος από το άγχος της εξόδου από το ευρώ, απαλλαγμένος από διαδηλώσεις, απεργίες και γενικά νοσηρό οικονομικό κλίμα κάθε τρεις και λίγο…
          Βέβαια προσοχή, η συλλογιστική μου και αυτών που θα ψηφίσουν ναι είναι η εξής: σκληρά μέτρα αλλά πακέτο με επιμήκυνση, ανάπτυξη και διαγραφή. Μόνα τους τα σκληρά μέτρα, μόνο με κούφιες υποσχέσεις δεν περνάνε ούτε από τη βουλή, πόσο μάλλον από δημοψήφισμα. Σκληρά μέτρα συνοδευόμενα με αυτά που θα φέρουν άμεση ανάσχεση της ύφεσης, και ανάπτυξη, ναί, διότι θα μπούμε σε τροχιά και οι αδικίες θα μπορεσουν σύντομα να αποκατασταθούν….
          • αβαρία είπε:
            Kαι 29 να είναι οι “νόθοι” βουλευτές, η άποψή μου είναι πως είναι πάρα πολλοί.
            Η ουσία όμως είναι αυτή που και συ παραδέχεσαι:
            “εγώ θα το έθετα ούτως ή αλλως σε δημοψήφισμα, ακόμα και αν έβλεπα ότι έχω το ΟΚ και από τους 179, απλά και μονο για να τελειώσει μια και καλή όλη αυτή η σπέκουλα περί νομιμοποίησης και προδοτικής στάσης κλπ.”
            H έξοδος ειδικά της Ελλάδος απο το Ευρώ είναι πλάον 100% αποκλεισμένη απ’ όλους και ιδιαίτερα τους Γερμανούς . Δεν θα καταστρέψουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωζώνης δείχνοντας στις αγορές οτι δεν έχουν χρήματα ούτε για να κρατήσουν το 2% του ΑΕΠ της…Ούτε οι αγορές θα τους πιστέψουν αν ισχυριστούν οτι μας έδιωξαν ενώ είχαν τα χρήματα, αλλά το έκαναν γιατί ή μασταν πολυ κ@λόπαιδα…
            • dim είπε:
              Εγω θα το έθετα επειδή θα πίστευα ότι το πακέτο, ακόμα και αν περιλαμβάνει πολύ σκληρά και άδικα μέτρα, αν συνοδεύεται με επιμήκυνση, ανάπτυξη και διαγραφή, θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας, και ο κόσμος θα έλεγε το “ναι” με μεγάλη πλειοψηφία, αν έβλεπε ότι οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο, και η οικονομία θα μπει επιτέλους στη σωστή τροχιά, απαλλαγμένη από παθογένειες δεκαετιών. Και στη πορεία, θα αποκαθιστούσα και τις αδικίες.
              Αλλα και “οχι” να πει ο λαός, επίσης κέρδος είναι, αφού αυτή είναι και η ουσία της δημοκρατίας, ο λαός να είναι αυτός που καθορίζει με τις επιλογές του το μέλλον του…. Αλλα το “οχι” να μην στηρίζεται πάλι σε υποθέσεις περί μπλόφας, και δεν τα εννοούν αυτά οι Ευρωπαϊοι κλπ, με μπλοφες δεν παίζουμε το μέλλον των παιδιών μας. Να είναι ξεκαθαρισμένο, ότι “οχι” σημαίνει ακύρωση του μνημονίου, και άρα παύση της χρηματοδότησης. Τωρα αν μετά οι Ευρωπαίοι θα καταφέρουν να ξαναπεράσουν από τα κοινοβούλια τους ένα νέο μνημόνιο, ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης, αυτό είναι άλλο. Πάντω «όχι» θα σημαίνει ότι η υφιστάμενη συμφωνία ακυρώνεται, και από εκεί και πέρα, όπως τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας… (εκτός και αν ξαφνικά 17 κοινοβούλια ξαναπεράσουν νέα στήριξη της Ελλάδος με άλλους όρους πιο ευνοϊκούς για εμάς)
  9. ΝΙΚΟΣ είπε:
    η ιστορία θα δικαιώσει τον Αντώνη και όλους εμάς .το κλίμα αλλάζει φάνηκε σήμερα στο Βερολίνο,δύο γκαζάκια και δικαιωθήκαμε.
    Αντώνη ο δρόμος είναι δύσβατος,αλλά η παραμονή στο ευρώ αδιαπραγμάτευτη.
  10. BLACKQUEEN είπε:
    ”Οι πολιτικές που απαιτούνται για την πολυπόθητη επανεκκίνηση, πρέπει να είναι κατά την γνώμη μας πολιτικές θάρρους, τόλμης, σωστής αίσθησης της σύνθετης πραγματικότητας και ανατρεπτικής λογικής. Πρέπει να είναι, με δυο λόγια, πολιτικές «εκτός πλαισίου». Κινήσεις πέρα από τα αναμενόμενα, έξω από διαχειριστικές λογικές, μικροκομματικούς υπολογισμούς, διακομματικές ισορροπίες, λογιστικές εγγραφές, αριθμητικές εξισώσεις, καθεστωτικές ακροβασίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αυτές τις κινήσεις που απαιτούν οι περιστάσεις και τις λένε σε … απλά ελληνικά «out of the box»!”
    Αγαπητέ κ. Αντώνη Σαμαρά, εγκλωβισμένος στο ρόλο ατάλαντου διαχειριστή της καταστροφής μας, αυτοϋπομονεύεστε και αυτοακρωτηριάζεστε. Πόσο καιρό ακόμα θα σας πάρει για να πιστέψετε και να υπερασπιστείτε επί τέλους με πράξεις , αυτό που εμείς προβάλουμε στο πρόσωπό σας; Απ΄το Νοέμβριο του 2011, όλο το σκέφτεστε μα δεν το αποφασίζετε, όλο δυό βήματα μπροστά και τρία πίσω. Ενώ είστε αλήθεια τόσο τυχερός που η Ιστορία σάς ”σπρώχνει” σταθερά κι επίμονα να υπερβείτε, να εμπνεύσετε και να χαράξετε νέα πορεία για την Ελλάδα και τους Έλληνες, κάνετε σα να μελετήσατε από σφάλμα, …..κόντρα ρόλο !!!!! Αποφασίστε, και γρήγορα. Η κλεψύδρα αδειάζει. Ή τολμηρός Ήγέτης που δε διστάζει να συγκρουστεί, να απαιτήσει και να υπερασπιστεί, ή πάψτε να καταδικάζετε άλλο τον εαυτό σας στη φθορά, τη μετριότητα και την απόλυτη ταύτιση με χρεοκοπημένους, πειθήνιους δούλους. Τολμήστε αυτό που μας αξίζει, το μόνο που σας δικαιώνει.
  11. Φανη είπε:
    Η παραζαλη της …καρεκλας.
    Ολοι οσοι ετυχε σ αυτη τη ζωη να σκαρφαλωσουν σε καποια ψηλη καρεκλα γνωριζουν οτι για οσο διαστημα μεινουν εκει μπορει να κανουν μεγαλα λαθη αλλα και μεγαλες ευεργεσιες.Στην αρχη απολαμβανουν τη πραγματοποιηση του ονειρου, μετα οταν λιγο συνηθισουν προσπαθουν κατι να κανουν, να βοηθησουν ο καθενας στον τομεα του ανακαλυπτοντας συγχρονως οτι χωρις συνεργασιες και ισορροπιες μονο το εγω [οσο καλη προθεση και ναχει] δεν αρκει.Εκει χρειαζεται το ταλεντο της αξιολογησης, της ψυχρης λογικης και οχι συναισθηματισμοι και εξοφλησεις υποχρεωσεων.Αν τηρηθουν ολα αυτα και πραγματοποιηθουν σ ενα μετρια φιλικο και υγιες περιβαλλον, υπαρχει ελπιδα ευοδωσης. Οταν ομως οι γυρω εποφθαλμιουν, οι τρικλοποδιες ειναι στην ημερησια διαταξη, η ανικανοτητα θριαμβευει, το δε περιβαλλον [μεσα κι εξω] βρωμαει μπαρουτι, ε εκει χρειαζονται αλλα προσοντα. Παυουν ολα να λειτουργουν με τους γνωστους κανονες και χρειαζονται ανατροπες, ανατροπες καταστασεων και προσωπων, αλλιως το μεγαλο λαθος καραδοκει.Και σημερα τα λαθη πληρωνονται πολυ ακριβα.Σε μια επιχειρηση λες -φυγε εσυ, ελα εσυ- στη πατριδα ομως τι λες; οταν μαλιστα ειναι στην ακρη του γκρεμου;Δεν εχεις δικαιωμα ουτε να παραμερισεις καν για τον επομενο οταν μαλιστα υποψιαζεσαι ποιος θα ειναι αυτος…..
    Η ιστορια μας γραφτηκε ΟΛΗ πανω σε τετοια διλημματα, πανω σε Ελληνικες ψυχες που υψωσαν παραστημα στις αντιξοοτητες και σε μικροψυχους που δεν μπορεσαν να βαλουν τιποτα πανω απο τη καριερα τους και τη τσεπη τους.
    Συντομα ο πρωθυπουργος μας -και οχι ακομα οπως νομιζουν μερικοι-θα κληθει να αντιμετωπισει ενα τετοιο διλημμα.Εκει θα πρεπει να σκεφτει οπως περιπου….ο Θεος.Οτι ολοι απο κατω [αριστεροι, δεξιοι, προδοτες, φιλοι, εκμεταλλευτες, μαυραγοριτες, εθνικοφρονες κλπ] ειναι μια μοναδικη ευκαιρια να νοιωσουν και να συμπεριφερθουν μονο ως ΕΛΛΗΝΕΣ και αυτο δεν γινεται απο μονο του.Πρεπει καποιος να το εμπνευσει και η εμπνευση δεν εχει να κανει μονο με οικονομικα μεγεθη, μπορεις να εμπνευσεις ακομα και ανθρωπους με αδειο στομαχι στραπατσαρισμενους απο τη πραγματικοτητα, αρκει αυτο που θα πεις να ειναι Α Λ Η Θ Ι Ν Ο .Το ποσο αληθινο θα ειναι θα πρεπει να περιμενεις να το πει η Ιστορια και αυτη η αναμονη ειναι που εριξε πολλους στα αζητητα της…….
  12. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ είπε:
    Η Εθνική συνείδηση πρέπει νά συνοδεύεται καί από εντιμότητα.
    Οι αναγκαίες αλλαγές ενώ είναι από χρόνια ώριμες, δέν γίνονται επειδή απουσιάζει ο Ρηξικέλευθος Ηγέτης.
    Ο λαός ενώ είναι υποψιασμένος γιά τό τί έφταιξε καί τό τί διακυβεύεται, επειδή έχει ενοχικά σύνδρομα δέν μπορεί νά συντροφεύση έναν τέτοιο Ηγέτη. Μόλις θιγούν τά συμφέροντα τών κλεπτοκρατών θά γίνουν εξεγέρσεις.
    Η Ιστορία όταν γράφεται μέ μεγάλη προσπάθεια αντικειμενικότητας μπορεί νά μήν χαρισθή σέ όποιον Ηγέτη ωλιγόρησε. Πότε όμως θά γραφή καί από ποιόν ?
    Άλλη οπτική έχει η “μαινομένη Ηρωδιάς” κα Ρεπούση, άλλη ένας σύγχρονος Παπαρρηγόπουλος, άλλη ένας σύγχρονος Κορδάτος.
    Η ουσία είναι ότι ο απλός πολίτης υποφέρει χωρίς ορατή προοπτική διεξόδου.
    Ο Αντώνης εάν αποπειραθή νά τά βάλη μέ τήν Διαπλοκή, τήν Μεταπολιτευτική Εξουσία ηθών-καταστάσεων-νοοτροπιών-ενεργειών μπορεί νά έχη τεράστιο ψυχικό κόστος αλλά κάτι μεγάλο καί ωραίο θά προσφέρη στό τέλος.
    Άς μήν ξεχνούμε πώς καί μία αποτυχημένη προσπάθεια αφήνει τήν μαγιά της, άρα ο επόμενος τολμητίας ίσως επιτύχη ευκολότερα !
    Ο κόσμος αλλάζει όταν εκτός από τήν κακή νοοτροπία αλλάξη και η κάκιστη βιοτροπία !
    Αλλά ξεχάσαμε καί τήν ρήση “Ει Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών”.
    Αυτός πού ορίζει τήν Ιστορία τών Εθνών από καταβολής Σύμπαντος, απουσιάζει μέ δική μας ευθύνη από τά εν Ελλάδι τεκταινόμενα.
    Άρα, πςεριμένουμε χαίρι καί προκοπή ? Ματαίως…..
  13. Διογένης είπε:
    Ο Σαμαράς έχει εγκλωβιστεί πλήρως σε όσους τον στήριξαν λυσσαλέα στις δύο τελευταίες εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός. Έχει προωθήσει σε διάφορες θέσεις τους ανθρώπους τους, έχει δημιουργήσει εκλογικό σώμα που του το προσπόρισε η στήριξη των “φεουδαρχών” της ελληνικής οικονομικο-πολιτικής σκηνής. Επίσης, έχει εγκλωβιστεί στην στήριξη της κυβέρνησής του από την τρόικα. Με άλλα λόγια, είναι πρωθυπουργός, επειδή τον στηρίζουν όλοι αυτοί που το άρθρο σας τον καλεί εμμέσως πλην σαφώς να τους αποκηρύξει.
    Ποια είναι τα περιθώρια του Σαμαρά να πράξει αυτό που του ζητάτε; Από την αρχή ήταν φανερό ότι επιζητούσε τη στήριξη του “συστήματος” περισσότερο από όσο επιζητούσε τη στήριξη του λαού. Γι’ αυτό οδηγήθηκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, γι’ αυτό οδηγήθηκε στην ψήφιση του Μνημονίου 2 και του αυτοκαταστροφικού για τη χώρα, PSI. Πήγε στα άκρα τη σύγκρουση με Καμμένο και ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε να τους ξεσκεπάσει μερικώς, να δείξει ότι κι αυτοί κατά βάθος τα ίδια θα κάνουν αν έρθουν στα πράγματα, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει αυτή τη στιγμή μια ιδιότυπη πολιτική κυριαρχία (“αν είναι έτσι κι αλλιώς να έχουμε Μνημόνιο, καλύτερα Σαμαράς παρά ΣΥΡΙΖΑ”, είναι η ασυνείδητη τάση των περισσοτέρων Ελλήνων σήμερα).
    Όμως μπορεί να συνεχίσει έτσι; Το πιθανότερο είναι πως όχι. Δεν ξέρουμε σε τι οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον θα οδηγήσουν τα νέα μέτρα. Όσο και αν ήταν δυσβάστακτα τα προηγούμενα, ωστόσο η κοινωνία δεν έχει ακόμη καταρρεύσει, υπάρχουν κάποιες αντοχές ακόμη; Πόσες; Θα το δοκιμάσει στην επόμενη φάση, αλλά αν τυχόν και δεν αντέξει η κοινωνία (δεν αποκλείεται να αντέξει, αλλά κανένας δεν θα έβαζε στοίχημα), τότε η κατάσταση θα είναι χωρίς επιστροφή και “η ιστορία δεν θα χαριστεί” στον Σαμαρά, όπως σωστά λέτε.
    Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, που οι περισσότεροι επιμένουν να την παραβλέπουν. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι αρκετά καλύτερα του αναμενομένου. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να πανηγυρίζει για αυτή την εξέλιξη και να κοιτάζει να μεγιστοποιεί τα οφέλη από τις μειώσεις των ελλειμμάτων και το πρωτογενές πλεόνασμα που, όπως φαίνεται, θα το έχουμε φέτος. Να πανηγυρίζει, όχι για μικροκομματικά οφέλη, αλλά για να βελτιώσει το κλίμα στην οικονομία, να δείξει ότι “όντως” υπάρχει φως στο τούνελ και όχι μόνον στα λόγια, να διαπραγματευτεί με την τρόικα καλύτερα μέτρα και όχι χειρότερα. Αντί για αυτό, η κυβέρνηση υιοθετεί χωρίς άλλη κουβέντα τις “απαισιόδοξες εκτιμήσεις” της τρόικας, που μόνον στέρεες τεχνοκρατικές βάσεις δεν έχουν αυτές οι εκτιμήσεις. Χονδρικά θα μπορούσα να πω εγώ στον Τομσεν ότι, κύριε Τόμσεν, αν λέτε ότι τα προηγούμενα χρόνια “πέσατε τραγικά έξω στις εκτιμήσεις σας” και η ύφεση ήταν πολύ βαθύτερη (όπως όλα έδειχναν ότι θα είναι πολύ βαθιά) γιατί τώρα να πέσετε μέσα, που όλα δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάνετε λάθος στο παρελθόν και ότι τώρα διαβάζετε ανάποδα τα καλά στοιχεία.
    Η κυβέρνηση λοιπόν αποδεικνύεται να μην μπορεί ή να μην θέλει να αναλάβει οποιασδήποτε πρωτοβουλία, έστω και για προφανή μικροκομματικά οφέλη. Κάτι συμβαίνει λοιπόν εδώ. Η κυβέρνηση άγεται και φέρεται ακόμη περισσότερο από ό,τι μας δείχνει η επιφάνεια. Αν δεν μπορεί ούτε να πανηγυρίσει κάποιες επιτυχίες, με ποιους ανθρώπους και με ποια πνοή θα μεταβάλει στάση και πολιτική σε τόσο ριζικά θέματα; Ποιος θα εκπονήσει ένα πλάνο για τον Σαμαρά, κάτι που να μπορέσει να συναρπάσει τον κόσμο και να πείσει και τους ξένους και τους εγχώριους φεουδάρχες ότι θα πάμε σε κάτι καλύτερο από αυτό που είμαστε σήμερα;
    Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το καλύτερο είναι εφικτό εκτός Μνημονίων. Και μάλιστα, ασχέτως νομίσματος (είναι δυνατόν και το χειρότερο με το ευρώ, και το καλύτερο με τη δραχμή και αντίστροφα, οι άλλες πολιτικές θα μετρήσουν περισσότερο). Αλλά αυτό πρέπει και να οργανωθεί κάπως. Να σχεδιαστεί. Να υλοποιηθεί. Να προπαγανδιστεί. Πώς θα γίνουν όλα αυτά;
    Καταλήγω στο ότι αυτό που ζητάτε από τον Σαμαρά είναι σήμερα σχεδόν ουτοπικό. Μακάρι να σας ακούσει, αλλά δεν το βλέπω…
    Συνεπώς, το σωστότερο για τον ίδιο και για την χώρα θα είναι να αλλάξει πορεία.
  14. akisenv είπε:
    Τα γραφετε σε λογοτεχνικο υφος, για να τα καταλαβαινει καλυτερα ο Αντωνης;
    Θα το επαναλαμβανω μονοτονα μεχρι να γινει κατανοητο και παραδεκτο απο ολους που ακομη και τωρα αρνουνται να το ψελισουν ενω το αντιλαμβανονται…
    Η Ιερη Αγελαδα αυτης της Ιστοριας ειναι 5 Τραπεζες. Ολοι οι υπολοιποι και ολα τα υπολοιπα, ακομη και η ακεραιοτητα της Πατριδας, ειναι αναλωσιμα….απολυτως αναλωσιμα ομως!!!
  15. alexei είπε:
    ρε παιδια, ο Σαμαρας δε βαρεθηκε να ακουει και να διαβαζει αρθρακια για το οτι πρεπει να κανει κατι;
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ! οχι αλλα αρθρα παροτρυνσης! ηρθε η ωρα για ΠΡΑΞΕΙΣ! ποτε θα το καταλαβει ο Σαμαρας και ο καθε υπουργος;
  16. decodex είπε:
    Οραμα, όραμα…και ξανά όραμα.
    Το οποίο δεν υπάρχει.
    Αν θεωρούμε όραμα το να έχουμε χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 τότε σαν λαός πάμε φούντο.
    Εχουμε μπεί σε μία δίνη αριθμών, μέτρων και οικονομικών αναλύσεων. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το πως θα φανούμε “αρεστοί” στους Ευρωπαίους “φίλους” μας ξεχνώντας το κόσμο που ελπίζει σε μιά καλύτερη ζωή.
    Ξεχάσαμε τον άνθρωπο και πιάσαμε το έλλειμα και το δανεισμό ακούγοντας καθημερινά οικονομολόγους, αστρολόγους, μελλοντολόγους για το αν τα μέτρα ήταν σωστά ή δεν ήταν ή τι θα γίνει ή πως θα καταστραφούμε ή πως θα σωθούμε.
    Ξαφνικά όλος ο ευρωπαικός νότος “αποδεικνύεται” ότι δεν εργαζόταν αρκετά, έκλεβε, χάζευε και εκμεταλευόταν τα υπόλοιπα “υγιή” κράτη.
    Ξέρουμε ότι η συνταγή σκοτώνει αλλά τη συνεχίζουμε μέσα στο πλαίσιο παραλογισμού της τρόικα. Είμαστε ηλίθιοι;
    Γιατί το κάνουμε αυτό; Για μία δόση 30κάτι Δις αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το διεθνές παραφουσκωμένο, παράλογο και εντελώς αφύσικο οικονομικό σύστημα έχει εφαρμόσει επιτυχώς τη μέγγενη του δανεισμού εκβιάζοντας πλέον ΛΑΟΥΣ.
    Μετά από χιλιάδες χρόνια επιστρέφουμε πάλι στη φεουδαρχία, με κυβερνήτες και “ηγέτες” εντολοδόχους των νεοφεουδαρχών. Η αξίες ευτελίζονται μέσα στα πλαίσια της “ηθικής” των τόκων, ομολόγων και δόσεων.
    Το Οραμα αφορά στο να κάνεις τον Έλληνα να αλλάξει. Οχι για να γίνει Γερμανός..Αλλά να γίνει συνειδητός πολίτης, να πράττει ξανά αυτό που είναι δίκαιο μέσα στα πλαίσα του φιλότιμου. Ενωμένοι να εργαστούμε όλοι μαζί για να βγούμε από τη δίνη και το βούρκο “του δανεισμού” με όπλα τη παιδεία και το πολιτισμό. Ενας πραγματικός ηγέτης πρέπει να διώξει τη μιζέρια με το να κάνει το κόσμο να πιστέψει ότι ΚΑΙ με τη δική του συμμετοχή όλα θα αλλάξουν.
    Αλλά πρέπει πρώτα από όλα να δώσει το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ότι πράττει, αλλάζει και βγαίνει έξω από το πλαίσιο της απλής “διαχείρισης” προς τη κατεύθυνση που η κοινωνία έχει ανάγκη. Και αυτό όμως να έχει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ στην πράξη και όχι να γίνεται για επικοινωνιακούς σκοπούς.
  17. Alex είπε:
    Δεν φτωχύνατε αρκετά…
    Θέλατε και Αντώνη Σαμαρά!
    Μόκο τώρα…
  18. αβαρία είπε:
    Αγαπητέ Φάκτορα,
    Να δείς που πάλι θα βρεθούμε μαζί στο τέλος…
    Πιστεύω οτι αυτά που λές για τον Σαμαρά και συμφωνώ απόλυτα οτι ισχύουν για τον τελευταίο ηγέτη της Δεξιάς στην Ελλάδα, ισχύουν Ακριβώς σαν σε καθρέφτη και για τον Τσίπρα, όσον αφορά τον πρώτο ηγέτη της Αριστεράς στην Ελλάδα.
    Καί βέβαια ο Σαμαράς είναι η τελευταία ελπίδα της Δεξιάς. Οντως
    “Στον Αντώνη Σαμαρά έλαχε ο κλήρος να είναι ο τελευταίος αστός Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης”.
    Ομως Στον Αλέξη Τσίπρα έλαχε επίσης ο κλήρος να είναι ο πρώτος αριστερός* Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης. Και αυτός τουλάχιστο μέχρι τώρα, αν τηρήσει έστω και στοιχειωδώς αυτά που λέει, θα κάνει αυτές τις κινήσεις που απαιτούν οι περιστάσεις και τις λένε σε … απλά ελληνικά «out of the box»!
    Εχει μάλιστα το προβάδισμα έναντι του Σαμαρά, γιατί αυτός τουλάχιστο τις ανακοίνωσε και μάλιστα Διεθνώς, ενώ όπως λές, ο Σαμαράς δεν ξέρουμε καν αν τις σκέφτεται…
    *Γιατί μη μου πείς οτι ο Αντρέας και οι κληρονόμοι του ήταν αριστεροί, επειδή γελάνε και οι κατσαρίδες όταν το ακούνε…
    • GreekInLux είπε:
      Το να αποκαλείται ο Τσίπρας, που ακόμα δεν έχει καταφέρει να αρθρώσει σαφή και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, πέρα από αφοριστικά παραληρήματα στα όρια της ύβρεως, ως ο “πρώτος ηγέτης της αριστεράς” στην Ελλάδα, αποτελεί τουλάχιστον βλασφημία, όχι μόνο προς τα πρόσωπα που κατείχαν ιστορικά το ρόλο αυτό, αλλά και για τον ίδια την αριστερά και την ιστορία της.
      • αβαρία είπε:
        Aγαπητέ GreekInLux απο τη δική σου σκοπιά μπορεί να θεωρείς βλασφημία και αφοριστικά παραληρήματα στα όρια της ύβρεως το να θεωρώ οτι ο Τσίπρας είναι ο “πρώτος ηγέτης της αριστεράς” μετά την μεταπολίτευση,(αλήθεια, ευγενής η υποστήριξή σου προς τα πρόσωπα που κατείχαν ιστορικά το ρόλο αυτό, αλλά και για τον ίδια την αριστερά και την ιστορία της) όμως απο τη δική μας σκοπιά, όσων τον ψηφίσαμε, δεν είνα βλασφημία αλλά έπαινος…
        Οσο για την θεώρηση του Σαμαρά, που υπέγραψε και τηρεί και θα ξαναψηφίσει το Μνημόνιο, ως
        ” ο τελευταίος αστός Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης και συγχρόνως, οι περιστάσεις απαιτούν από αυτόν να γίνει ο πρώτος επαναστάτης – μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας που γεννιέται. Αυτός είναι ο ρόλος που του επιφύλαξε η Ιστορία.”, τι να πούμε, ιδίως αν τον δούμε απο τη δική μας σκοπιά?
        Μήπως είναι προτιμώτερο τελικά πριν συμπεράνουμε να δοκιμάζουμε και τις δυό σκοπιές για να δούμε ποιά τελικά αληθεύει?
        • GreekInLux είπε:
          Αν διαβάζατε προσεκτικά και όχι βιαστικά την απάντηση μου, θα παρατηρούσατε ότι το σχόλιο μου περί αφοριστικών παραληρημάτων δεν αφορά στο πως αντιμετωπίζετε εσείς τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ένας χαρακτηρισμός από μέρους μου της εντύπωσης που μου δίνει ο πολιτικός του λόγος και πιστέψτε με δεν είμαι ο μόνος. Μπορεί όμως και να κάνω λάθος. Εσείς που προφανώς τον έχετε μελετήσει περισσότερο από εμένα, γιατί σας ενδιαφέρει και περισσότερο απ’ ότι ενδιαφέρει εμένα, ως πολιτικός και ως άνθρωπος, μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω τι επιτέλους αντιπροσωπεύει και τι εκφράζει με τις πολιτικές του;
          Υγ. Ευχαριστώ για τα εύσημα που μου αποδίδετε σε σχέση με την πρόθεση στήριξης των πολιτικών που μεταπολιτευτικά θεωρήθηκαν ηγέτες της αριστεράς. Αν και «δεξιός» δεν περιχαρακώνομαι σε ιδεολογίες, τουλάχιστον σε βαθμό τέτοιο που να μην αναγνωρίζω τη σημαντική προσφορά της αριστεράς σε πολλά ζητήματα μέσω των εκφραστών της (κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει με έναν αριστερό). Αυτό με κάνει να έχω και την συγκεκριμένη άποψη για τον Τσίπρα όταν νοερά τον συγκρίνω για παράδειγμα με τον Κύρκο και τον Φλωράκη.
    • Γεώργιος Τ. είπε:
      Μα ο Τσίπρας σήμερα και χθες λέει παντού πως η έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφή. Η κολοτούμπα! Ο Σαμαράς δεν είπε ποτέ για δραχμή όπως το λαμόγιο που αλλάζει γνώμη μαζί με τα στελέχη του 10 φορές τη βδομάδα μήπως ζαλίσει τους άσχετους και τον ψηφίσουν…
  19. Ο Θείος είπε:
    Σε κανέναν δεν χαρίζεται αυτή η σκύλα, “βασιλέα ή στρατιώτη”.
    Προπάντων δεν χαρίζεται στους “απλούς στρατιώτες”, το βλέπομεν άλλωστε.
    “Αστός” ή “μή αστός” (τι άραγε;), όποιος και να είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδος τα επόμενα χρόνια, “όπου και όπως στρώσαμε θα κοιμηθεί” (το β’ πληθυντικό της ευγενείας). Πολύ αργά για εναλλακτικές. Δεν αλλάζει πιά τίποτε, στην πράξη.
    Το βλέπετε άλλωστε: Η “αξονική” Ευρώπη δεν θ’ αφήσει το απερίσκεπτο και κακοπαθημένο περιφερειακό μέλος της ν’ αποκοπεί, διότι δεν θα συναινέσει να ακρωτηριαστεί η ίδια. Με Σαμαρά, με Τσίπρα ή με Φούφουτο καπετάνιο στη γέφυρα, η ρότα του καραβιού δεν θ’ αλλάξει: Τώρα την ορίζει ο πλοηγός που ανέβηκε να κουμαντάρει στους δύσκολους ελιγμούς.
    Κι εμείς θα χύσουμε δάκρυα και ιδρώτα πολύ, τουλάχιστον για να μη χύσουμε αίμα.
    Μέσα στο δράμα, αυτοί που μεγαλοπιαστήκανε μέχρις ύβρεως στα nineties και στα 2000′s, θα ξαναγίνουν αυτό που είναι εκ φύσεως, Μεσογειακή Ευρώπη, Νοτιοανατολική Ευρώπη των Βαλκανίων, Ευρώπη των Ορίων και Οριακή Ευρώπη. Αλλά Αφρική δεν θα γίνουν ποτέ. ¨Οσο κι άν το ονειρεύονται.
    Δεν θα εξέλθουμε ποτέ, κουφάλες απ’ τα Κέïμαν…
    • αγθ είπε:
      Θείε, μάλλον σε έχουν πειράξει τα βαριά γερμανικά λουκάνικα και οι παχιές μπύρες. Συνιστώ να τα περιορίσεις αμφότερα…
  20. theo1611 είπε:
    Στην παρούσα συγκυρία εκτιμώ πως δεν θα έπρεπε να σηκώνουμε τον πήχυ ψηλότερα από εκεί που τον βάζει κάθε ώρα και κάθε μέρα ο …. άλτης.
    Εκτός από τον κίνδυνο να περάσει από κάτω, κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, υπάρχει και ένα ζήτημα ηθικής και ρεαλισμού που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον σε αντιπαράθεση με την ηθική και το ρεαλισμό του προσωπικού συμφέροντος και την ανούσια επικοινωνιακή διαχείριση των υποθέσεων.
    Δεν αμφισβητούνται οι καλές προθέσεις, αλλά και ο δρόμος προς την καταστροφή ήταν στρωμένος με καλές προθέσεις!!!
  21. Ο Θείος είπε:
    Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ τώρα, είναι καλή (όσο γίνεται) συνεργασία καπετάνιου και πλοηγού.
    Και να προσέξουν ποιούς θα ρίξουν στα σκυλόψαρα, για να ελαφρώσει το σκάφος. Κάποιοι πρέπει να “θυσιαστούν”, άς μην είναι ακόμη πιό άδικες οι θυσίες.
    Τώρα η ευχή και η παραίνεση πάει στον Σαμαρά. Για μεθαύριο, δεν ξέρω.
    • decodex είπε:
      Χαχα, ναι…ο πλοηγός όμως έδωσε και τις εντολές να μπούμε στα αχαρτογράφητα νερά…στον άλλο τιμονιέρη…
      Ασε δεν θέλουμε πλοηγούς…Έλληνα καπετάνιο θέλουμε. Είναι οι καλύτεροι. Οι πλοηγοί για Σιγκαπούρη…
      • Ο Θείος είπε:
        Όλος ο στόλος σε αχαρτογράφητα νερά είναι.
        Ο πλοηγός που ανέβηκε στο σκάφος με την πιλοτίνα – υποτίθεται – εκτελεί εντολές ανωτέρων και “βλέπει” μόνον ότι βλέπει η πλώρη.
        Αλλά εδώ δεν υπάρχει κάν ναύαρχος !
        Σιγά, το Ναυαρχείο κοιμάται…
    • Karenin είπε:
      Μην ανησυχείς, ο απο μηχανής θεός εδω εφευρέθηκε, και κάπου εδώ θα γυρίζει….
      • Ο Θείος είπε:
        Μαζί με τον αυτόματο πιλότο και έναν καλό πλοηγό, ιδανική τρόικα (χε χε) για πλοηγηση δια μέσου παγόβουνων, στο Βορειοδυτικό Πέρασμα.
        Μας λείπει ο καλός πλοηγός μόνον…
  22. nick είπε:
    Αντώνη Σαμαρά, κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά…
  23. franc είπε:
    Tώρα θείε αρχίσαμε να συμφωνούμε…Η “αξονική” Ευρώπη δεν θ’ αφήσει το απερίσκεπτο και κακοπαθημένο περιφερειακό μέλος της ν’ αποκοπεί, διότι δεν θα συναινέσει να ακρωτηριαστεί η ίδια. Με Σαμαρά, με Τσίπρα ή με Φούφουτο καπετάνιο στη γέφυρα, η ρότα του καραβιού δεν θ’ αλλάξει.
    Αρα δεν υπάρχει πρόβλημα αν ο Σαμαράς δεν γίνει ο πρώτος επαναστάτης – μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας που γεννιέται, όπως εύχεται ο Φάκτωρ στην ανάρτησή του αυτή.
    Μπορεί κάλλιστα τον ρόλο αυτό να του τον πάρει ο Τσίπρας αφού πλέον η εξίσωση Τσίπρας =Δραχμή δεν ισχύει…
    • Ο Θείος είπε:
      Πάντως, ζηλευτός ρόλος δεν είναι. Για κανέναν. Αγγαρεία.
      Απορώ για τη φιλοδοξία τόσων μέχρι τώρα (μετρώ ήδη 3) να τον αναλάβουν…
  24. firiki2010 είπε:
    Εντάξει, το να συνιστούμε κινήσεις “out οf the box” ωραίο ακούγεται (αν και αρκετά αφηρημένο). Με συγχωρείτε όμως, αλλά οι συνθήκες είναι πολύ συγκεκριμένες και οι εναλλακτικές πολύ περιορισμένες. Μπορεί να ενοχλεί και να μην φαίνεται καθόλου ηρωικό, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αποτελεσματική διαχείριση και μάλιστα με πολύ λίγα και συγκεκριμένα εργαλεία. Κι ισορροπίες χρειάζονται και αριθμητικές εξισώσεις και επικοινωνία και όλα. Ζόρικο πράγμα η πολιτική!
  25. Aφροδίτη είπε:
    Η λέξη είναι μία και μοναδική και πολύ γνώριμη του Αντώνη, η “Υπέρβαση”! Είναι η μόνη που μπορεί να του κλείσει το ποθούμενο ραντεβού με την Ιστορία και η μόνη που θα δικαιολογήσει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.
  26. mitikas είπε:
    Όσοι τον ακολουθούμε από τα φοιτητικά μας χρόνια(1990+)αυτό περιμένουμε…
  27. christof είπε:
    Δεν χρειαζομαστε αλλο ηγετη. Ο Σαμαρας να τα αλλαξει ολα. Καταστατικη συνελευση για αλλαγη συνταγματος, και θα μεινει στην Ιστορια ως ο Ηγετης .
  28. Ο Θείος είπε:
    Ο Χ. Γιανναράς, κάνει στο άρθρο αυτό τις διαπιστώσεις του. Μερικές είναι προφανέστατα εύστοχες, άλλες πολύ προβληματικές:
    Το σημαντικό – πέρα από εν μέρει λανθασμένες διαπιστώσεις – είναι ότι έχει πρόταση. Οραματική και ρεαλιστική:
    “…Μοιάζει παράλληλα να συνειδητοποιείται από όλο και μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού συγκεκριμένο ζητούμενο: …. σύγκληση Συντακτικής Eθνοσυνέλευσης, καινούργιο Σύνταγμα. Nα θεσπιστούν όροι δημοκρατικής άρθρωσης και λειτουργίας των κομμάτων, να αποκλείονται από τη Bουλή κόμματα που οι καταστατικές τους αρχές και οι πρακτικές τους αποβλέπουν στην κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Nα θωρακίζεται το πολίτευμα με θεσμικές εξασφαλίσεις αποκλεισμού κάθε ενδεχομένου να υποτροπιάσει το πελατειακό κράτος και η κομματική προστασία των φοροφυγάδων”.
    “Ανεδαφικό το ζητούμενο”, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, αλλά ανεδαφικό σήμερα. Όταν το άγχος “της ζωής και του θανάτου” περάσει, όταν ξέρουμε θετικά ότι η Ελλάδα έχει σωθεί ως οριακή Ευρωπαική χώρα και ως Ευρώπη των ορίων, έστω με πολύ δάκρυ και ιδρώτα, τότε το ζητούμενο θα είναι ρεαλιστικό και άκρως επίκαιρο.
    Εκεί θα πάμε. Εκεί πρέπει να πάμε. Μια άλλη Ελληνική Δημοκρατία, πέρα από τις κληρονομιές του Εμφυλίου και έξω από την Βαβυλώνεια αιχμαλωσία της μεγαλομανίας και αλαζονείας, έξω από την Ύβρι των δεκαετιών του 1990 και 2000…
    Να γίνουμε μια κανονική χώρα της Νοτιονατολικής Ευρώπης. Στα μέτρα μας και στα κιλά μας. Αλλά πατώντας με τα πόδια κάτω, σε γερό έδαφος, και με το κεφάλι στον καθαρό αέρα. Όχι στις μολυσμένες αιθαλομίχλες του κομματικού κράτους και των τρελών ιδεολογημάτων.
    • Ο Θείος είπε:
      απαντούσα σε κάποιον…
    • αβαρία είπε:
      Αυτά περίπου λέει και ο Μίκης Θεωδωράκης:
      ” σύγκληση Συντακτικής Eθνοσυνέλευσης, καινούργιο Σύνταγμα. Nα θεσπιστούν όροι δημοκρατικής άρθρωσης και λειτουργίας των κομμάτων, να αποκλείονται από τη Bουλή κόμματα που οι καταστατικές τους αρχές και οι πρακτικές τους αποβλέπουν στην κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Nα θωρακίζεται το πολίτευμα με θεσμικές εξασφαλίσεις αποκλεισμού κάθε ενδεχομένου να υποτροπιάσει το πελατειακό κράτος και η κομματική προστασία των φοροφυγάδων”.
      O Tσίπρας συμφωνεί μαζί του…
    • ψυχραιμια είπε:
      Ωραια φιλοδοξια.Κανονικη χωρα της ΝΑ Ευρωπης δηλαδη των Βαλκανιων.
      Μα τοτε πρεπει να φυγουμε απο το ευρω τρεχοντας.Καμμια αλλη χωρα των Βαλκανιων δεν εχει ευρω.
  29. tzagerCrete είπε:
    Ο Σαμαράς προς τιμή του είχε διαβλέπει από πολυ νωρίς ότι η συνταγή όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα πολύ απλά δεν βγαίνει.
    Αυτό και αποδείχθηκε στην πράξη μετά από δυόμιση χρόνια ανηλεούς σφυροκοπήματος των λαϊκών εισοδημάτων.
    Στο δια ταύτα όμως η ρότα άλλαξε και με την μονότονη επίκληση της παραμονής μας στην Ευρωζώνη η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά προχωράει σε μία άνευ προηγούμενου λιτότητα και στην τελειωτική αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων.
    Από μαύρο πρόβατο στους κόλπους των Ευρωπαίων συντηρητικών ο Σαμαράς έγινε ξαφνικά ο καλός ποιμένας που εγγυάται την σταθερότητα στην Ευρωζώνη..!
    Αν παρατηρήσει κανείς την πορεία των τριών ανδρών που ηγούνται των κυβερνήσεων τους στις τρεις πολύπαθες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ( Rajoy, Coelho, Σαμαράς) είναι σχεδόν ταυτόσημη. Ενώ κοινός ήταν ο χαρακτήρας και ο ρόλος των κυβερνήσεων Mondi και Παπαδήμου.
    Τυχαίο..;;
    • Afroditi P. είπε:
      ”Αν παρατηρήσει κανείς την πορεία των τριών ανδρών που ηγούνται των κυβερνήσεων τους στις τρεις πολύπαθες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ( Rajoy, Coelho, Σαμαράς) είναι σχεδόν ταυτόσημη. Ενώ κοινός ήταν ο χαρακτήρας και ο ρόλος των κυβερνήσεων Mondi και Παπαδήμου.
      Τυχαίο..;;”
      Επισης, ΚΑΙ οι τρείς αυτές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, ΒΓΗΚΑΝ από δικτατορικά καθεστώτα το έτος 1974 !
      Επίσης τυχαίο, θα μου πείς..
    • ψυχραιμια είπε:
      Η στιγμη ηταν περυσι το Νοεμβριο οταν ο Παπανδρεου εξηγγειλε το δημοψηφισμα.Μπορουσε να απαντησει με ενα ΟΧΙ που θα σημαινε τερμα το ευρω και να περασει ετσι στην ιστορια.
      Αποφασισε αλλιως.Τωρα ειναι αργα.
  30. Τοξότης είπε:
    Ανεμολόγιο
    Μουσική/Στίχοι: Μικρούτσικος Θάνος/Τριπολίτης Κώστας
    Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε
    Είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
    Και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε
    Στο εξής θα παίζουμε σ’ αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα
    Κάτω οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσαμε
    Αλλάξαν λέει τα ανεμολόγια και οι ορίζοντες
    Μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε
    Τώρα δημόσια θα ‘χουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζωντες
    Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε
    Είμαστε λάθος μες στο κεφάλαιο του λάθος λήμματος
    Ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε
    Κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος
    Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε
    Τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα
    Όνειρα ξένα ράκη αλλότρια ζητωκραυγάσαμε
    Τώρα εισπράττουμε απ’ την εξέδρα βροχή δεκάρικα
    Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα
    Τώρα για σέρβις μας ξαποστέλνει και για χαμόμηλο
    Την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα
    Την κουβαλήσαμε και μας κουβάλησε στον ανεμόμυλο
    Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε…
  31. klik είπε:
    Δεν μπορείς να ζητάς από τον Νίνη να παίξει σαν τον Μέσι.
  32. xp είπε:
    Θειο με την φράση”17 χώρες πλέουν “χωρίς να έχουν νόμισμα”, είμαστε απλά η μία από αυτές. Τυχαίνει απλά, να είμαστε η πιό ξεχαρβαλωμένη βάρκα του στολίσκου….” ξέρεις τι μου θύμησες?
    Μια φορτηγιδα που ναυλωνα το 2006 είχε φορτωθεί μονόπατα.Εσπασε ενας κάβος ξαφνικά και άρχισε να αναποδογυρίζει.Η φορτηγίδα ήταν δεμένη με ένα ρυμουλκό.
    Το ρυμουλκό θα “εβγαινε” στην στεριά αλλά ένας ναυτης πρόλαβε και αποσύνδεσε τα σχοινιά ,δηλαδή γλυτώσαμε το ατύχημα!
    Το γεγονός ειναι πραγματικό ,μήμπως και η λύση για το πρόβλημα που συζητάμε δεν είναι παρόμοια?
  33. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ είπε:
    ”What we do in life, echoes in eternity”
    Κορυφαίο!!
    Δεν ξέρω αν συγκρίνομαι με κάποιο Ρωμαίο μονομάχο , αλλά το βάρος της προ τριετίας σχεδόν επιλογής μου, κυριολεκτικά με συνθλίβει.
    Εάν θα γράψει η Ιστορία για τον Σαμαρά, αφορά αυτόν.
    Το γιατί θα τον γράψει αφορά όλους μας και αγγίζει τις πιο προσωπικές επιλογές μας.
  34. sotos είπε:
    Ούτε ξέρω, μήτε μ’ ενδιαφέρει τι θα γράψει η Ιστορία γιά τον Α. Σαμαρά.
    Ξέρω όμως, όπως όλοι μας, ορισμένα “instantané” της πολιτικής του καριέρας….
    Έριξε κυβέρνηση της Ν.Δ..
    Έκανε τη γνωστή δήλωση “ούτε νεκρός δεν επιστρέφω στη Ν.Δ.”.
    Ως υπουργός Πολιτισμού, λειτουργόντας ως πολιτικάντης των 50ς η των 60ς, φρόντισε να διορίσει τη μισή Μεσσηνία στο Μουσείο της Ακροπόλεως…..γνωστή “ιστορία”.
    Πρώην σφόδρα αντιμνημονιακός.
    Η πολιτική του συμπεριφορά, προεκλογικά και μετεκλογικά, καλώς η κακώς, έχει κάνει ορισμένους να τον παρομοιάζουν με τον “G.A.P.” της Ν.Δ.
    Οψόμεθα……
    • JKAL είπε:
      Πόσα ακόμα “instantané”, σου έχουν διαφύγει;
      Νεκρανάσταση ΠΑΣΟΚ, κόντρα στην επερχόμενη και πάλι στην εξουσία, Ν.Δ με τον ‘Εβερτ.
      Πρώτος Υπουργός Οικονομικών που καθιέρωσε επίδομα 18.000δρχ. σε μικρή μερίδα Δ.Υ.
      κλπ, κλπ, κλπ.
  35. μετοικος είπε:
    ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ, ΠΩΣ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΤΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΘΕΙ ΧΘΕΣ.
  36. η Dimi είπε:
    «Μέσα στο κουτί». «Έξω από το κουτί».
    Κύριε Πρόεδρε, πείτε κάθετα ΟΧΙ και διαλύστε τα κάθε λογής «κουτιά» του δόλιου εγκλωβισμού. Mείνετε με τα δώρα που σας δίνουν ζωή και δύναμη να προχωρείτε, ελεύθερα ν’ αναπνέετε, να αισιοδοξείτε, να ισορροπείτε http://tinyurl.com/cs8u4le Τα όνειρα είναι όπως τα θαύματα. Χρειάζεται ακλόνητα να πιστεύουμε σ’ αυτά, για να συμβούν.
  37. FALCON είπε:
    O Μέγας Αλέξανδρος έκοψε τον Γόρδιο δεσμό με το σπαθί του . Περιμένω από τον Αντώνη Σαμαρά να ανασυγκροτήσει το κράτος,, να βάλει τέλος στη διαφθορά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα , να δώσει ελπίδα στον Ελληνικό λαό . Εγώ ο Έλληνας πολίτης που δεν χρωστάω σε κανέναν και δεν θα χαριστώ σε κανέναν γιατί το πάρτι της διαφθοράς στο δημόσιο συνεχίζεται , στους φοροφυγάδες, στα φακελάκια, στις μίζες του δημοσίου στην τοπική αυτοδιοίκηση , στους οργανισμούς και βάλε. ΔΕΝ ΑΝΤΈΧΩ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΊΑ
  38. Α είπε:
    Κακό πράγμα να είναι κανείς αιθεροβάμμων ….
    Σε τι έγκειται η ¨επανάσταση¨; Θέλει ακριβή προσδιορισμό.
    Να διώξουμε την τρόϊκα, να δείξουμε στους ξένους ότι είμαστε ¨παλληκάρια¨και μπορούμε χωρίς το ευρώ και τα δανεικά τους;
    Εμείς πάντως τον Σαμαρά δεν τον εκλέξαμε για να κάνει τέτοιες ανοησίες ….
    Αν θέλαμε επαναστάτες της … φακής, θα ψηφίζαμε κάτι άλλο, είχε πολλά φυντάνια για να διαλέξουμε …
  39. Δρυς είπε:
    “Η αναδοχή ή η απεμπόληση αυτού του ιστορικού ρόλου είναι δική του απόφαση”. Προεκλογικά θα έπρεπε να το σκεφτεί, όχι στο τιμόνι.
  40. panas είπε:
    ” Nα θωρακίζεται το πολίτευμα με θεσμικές εξασφαλίσεις αποκλεισμού κάθε ενδεχομένου να υποτροπιάσει το πελατειακό κράτος και η κομματική προστασία των φοροφυγάδων”…
    Θα γινόμουν φανατικός υποστηρικτής του κόμματος που σέβεται την δημοκρατία και θα έκανε σημαία του αυτόν το στόχο. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι σοσιαλοδημοκρατικό – σοσιαλιστικό ή φιλελεύθερο – νεοφιλελεύθερο κόμμα. Ο Γιανναράς εστιάζει εύστοχα στην πηγή των περισσοτέρων δεινών στη χώρα μας. Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον καρκίνο του πελατειακού – κομματικού κράτους, μπορούμε σαν χώρα να μεγαλουργήσουμε, είτε τονώνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία με φιλελεύθερες πολιτικές, είτε ρυθμίζοντας επηρεάζοντας την οικονομία με κρατικές επενδύσεις και σοσιαλιστικές πολιτικές…

No comments:

Post a Comment