Wednesday, 19 June 2013

Νέα συνάντηση των τριών αρχηγών την Πέμπτη
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε νέα συνάντηση την Πέμπτη, στις 20.30, για το θέμα της ΕΡΤ αλλά και την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων. «Η δύσκολη συζήτηση θα συνεχιστεί», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος. «Πρέπει να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία», είπε ο Φ. Κουβέλης. «Σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου.
Tων Κωνσταντίνου Ζούλα, Γιώργου Π. Τερζή

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι κυβερνητικοί εταίροι και η συζήτηση για το θέμα της ΕΡΤ θα συνεχιστεί την Πέμπτη στις 20.30. Όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των κυρίων Βενιζέλο και Κουβέλη, η ΕΡΤ αποτελεί παρελθόν, ενώ αναμένεται ότι ο νόμος για τη νέα τηλεόραση θα ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή. Στις δηλώσεις του ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η «δύσκολη συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ στις 20.30. Θέλω να διαβεβαιώσω κάθε Έλληνα ότι η στάση μας διαπνέεται από ισχυρό αίσθημα εθνικής ευθύνης». Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να συζητήσουμε αξιόπιστα ζητήματα σεβασμού της δημοκρατικής τάξης, της δικαιοσύνης, ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και αναθεμελίωσης της σύμπραξης της κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα και όχι εκλογές, αλλά και μια κυβέρνηση γνησίας τρικομματικής συνεργασίας, που να αφουγκράζεται τις προτεραιότητες της αγοράς, μια κυβέρνηση που να λειτουργεί με αποτελεσματικό και προοδευτικό πρόσημο. Έχει σημασία να υπάρξει συμφωνία για άμεση συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ».
Επέμεινε στην άμεση επαναλειτουργία της κρατικής τηλεόρασης σε όλες τις συχνότητες «που θα δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση», ενώ έδωσε έμφαση στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. «Αυτό επιβάλλει η εθνική ανάγκη. Θα παρουσιάσω λεπτομερέστατα την κατάσταση αύριο στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 5 το απόγευμα».
Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι «καταβάλλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει λύση, ώστε να επαναλειτουργήσει με όλες τις συχνότητες η δημόσια ραδιοτηλεόραση με κανονικό πρόγραμμα. Το αντικείμενο ήταν αυτό, αλλά και τα ζητήματα της λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης, που στηρίζεται από τρία κόμματα και πρέπει να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση και την κοινή απόφαση. Προέχει το συμφέρον του λαού. Η υπευθυνότητα της ΔΗΜΑΡ είναι διαρκώς παρούσα. Πρέπει ο τόπος να οδεύσει στην έξοδο από τα αδιέξοδα που έχει οδηγηθεί λόγω κρίσης». Γνωστοποίησε και εκείνος με τη σειρά του ότι «η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο το βραδύ στις 20.30. Προηγουμένως θα συνεδριάσει η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ». Επιπλέον, δήλωσε: «Πρέπει να επισημάνω ότι είναι αναγκαίο και το διεκδικώ να υπάρξει επικαιροποίηση στη βάση των νέων δεδομένων για το σύνολο των ζητημάτων που προσδιορίζουν την πολιτική για τη χώρα, δηλαδή της προγραμματικής συμφωνίας. Η αποψινή συνεδρίαση ήταν μια διαδικασία επίπονη, αλλά με υπομονή από τη μεριά της ΔΗΜΑΡ, ώστε να εξασφαλιστούν όλα όσα ανέφερα».
Κατέληξε, λέγοντας: «Προέχει το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας, του λαού. Πρέπει ο τόπος να οδέψει στην έξοδο από τα αδιέξοδα της κρίσης. Η υπευθυνότητα της ΔΗΜΑΡ είναι παρούσα, όπως και η θέλησή μας να βγούμε στο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει έξω από τα αδιέξοδα που είχε περιέλθει η χώρα»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι «υπήρξε σύνθετη πολύωρη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί αύριο. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το πώς θα λειτουργεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση με σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ. Συζητήθηκαν και άλλα θέματα. Αύριο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βιέννη και μόλις επιστρέψει θα γίνει η συνάντηση».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε νωρίτερα η «Κ», η λύση που αρχικά βρισκόταν στο τραπέζι ήταν να καταρτισθούν δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις με το προσωπικό που είναι απολύτως απαραίτητο για την εκπομπή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος σύμφωνα με όσα επιβάλλει η απόφαση του ΣτΕ και μέχρι να διαμορφωθεί ο νέος φορέας που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια από την λύση αυτή εξαιρούνται όχι μόνον τα μουσικά σύνολα και το προσωπικό του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», αλλά και όσες υπηρεσίες δεν κρίνονται απολύτως απαραίτητες για την εκπομπή προγράμματος (επικοινωνίας, διαφημιστικού κλπ). Βάσει επίσης της ίδιας πρότασης, από τις συμβάσεις θα εξαιρεθούν όσοι υπάλληλοι είναι επίορκοι, όσοι διαθέτουν δεύτερη εργασία, αλλά και εκείνοι που προσελήφθησαν μετά τις τελευταίες εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες τα επιτελεία των τριών κομμάτων επεξεργάζονταν ατύπως και μια παρεμφερή πρόταση για την υπογραφή συμβάσεων μικρής διάρκειας (δύο μηνών) με το σύνολο, όμως, των απολυμένων υπαλλήλων της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι συμβάσεις θα υπογραφούν με τον νέο ενδιάμεσο φορέα (πιθανώς μια γενική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών ή, καλύτερα, της Γ.Γ. Τύπου και ΜΜΕ), για ορισμένο χρόνο ενώ, παράλληλα, θα «τρέχουν» οι διαδικασίες συγκρότησης της νέας εταιρείας, ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Η πρόταση αυτή φέρεται να ετέθη υπ’ όψιν και της τρόικας (αφού άπτεται του στόχου των απολύσεων), ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να ικανοποιήσει την εντολή του ΣτΕ για εκπομπή σήματος και να μεταφέρει την ένταση από την κυβέρνηση στην... Αγία Παρασκευή.    καθημερινή

No comments:

Post a Comment