Την ώρα που η Συρία να αναδεικνύει τις διαφωνίες των συνομιλητών, μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκεται ολοένα πιο κοντά. Αφετηρία των διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.
Η σύνοδος του G8 συνεχίζεται από χθες στο Λοκ Ερν της Βόρειας Ιρλανδίας. Εν αναμονή του σημερινού τελικού ανακοινωθέντος, οι εκπρόσωποι των οκτώ ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη φαίνεται ότι καταλήγουν σε αδιέξοδο στο θέμα της Συρίας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου. Η επιμονή του Βλαντιμίρ Πούτιν να εξοπλίζει το «νόμιμο», όπως είπε, καθεστώς του Άσαντ καθιστά, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών, ανέφικτη μία σύγκλιση των συνομιλητών. Ο ρώσος πρόεδρος έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να άρει την στήριξή του στον Άσαντ, όσο δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση που να αποκλείει τους ισλαμιστές. Έδωσε, ωστόσο, την έγκρισή του για την επανεκκίνηση νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών
Ελπιδοφόρα είναι, αντίθετα, τα μηνύματα στο οικονομικό πεδίο, με την ιδέα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ να κερδίζει κι άλλο έδαφος και τον πρώτο γύρο συνομιλιών να προαναγγέλλεται για τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που επισκέπτεται το βράδυ της Τρίτης το Βερολίνο, έκανε σχετικές χθες σχετικές δηλώσεις: «Οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι πιο εκτενείς στον κόσμο. Συνεισφέρουν σχεδόν το μισό του παγκόσμιου εισοδήματος. Εμπορευόμαστε κάθε χρόνο αγαθά και υπηρεσίες αξίας ενός τρισ. δολαρίων. Επενδύουμε, η μία πλευρά στην άλλη, σχεδόν τέσσερα τρισ. δολάρια, που εξασφαλίζουν περίπου 13 εκ. θέσεις εργασίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αυτή η εν δυνάμει πρωτοποριακή συμφωνία θα εμβαθύνει αυτούς τους δεσμούς».
Πλεονέκτημα για ΗΠΑ-ΕΕ, μειονέκτημα για αναπτυσσόμενες χώρες
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μείωση των τελωνειακών δασμών και την άρση σειράς εμπορικών περιορισμών, εντός των επόμενων δύο ετών. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε αυτό το βήμα: «Είμαι μεγάλη υπέρμαχος μίας τέτοιας εμπορικής συμφωνίας. Οι εμπειρίες μας δείχνουν ότι όπου έχουν συναφθεί τέτοιες συμφωνίες προκύπτει ανάπτυξη και δίνεται ώθηση στο εμπόριο και την εξέλιξη».
Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν, μία τέτοια εμπορική συμφωνία θα αύξανε το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ κατά 5%. Η αντίστοιχη αύξηση σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία μάλιστα εκτιμάται ότι θα υπερέβαινε το 10%. Το γερμανικό ίδρυμα προβλέπει ωστόσο μειονεκτήματα για τις αναπτυσσόμενες χώρες και για παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως το Μεξικό και τον Καναδά. Όπως τόνισε ο οικοδεσπότης της συνόδου, βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζητούμενο είναι να δοθεί νέα ώθηση στην παγκόσμια οικονομία και να διασφαλιστεί η παράλληλη ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων και των βιομηχανικών χωρών: «Εξασφαλίζοντας περισσότερες εμπορικές συμφωνίες, ώστε να διατηρούμε χαμηλά τις τιμές, περισσότερη διαφάνεια, ώστε να εγγυηθούμε τα φορολογικά έσοδα των αναπτυσσόμενων χωρών καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή και την εκτεταμένη φοροαποφυγή».
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της συνόδου, εξετάζονται τρόποι για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ζήτημα προτεραιότητας για την κυβέρνηση Κάμερον. Ένα πρόβλημα με τρία σκέλη: την πλήρη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των μεγάλων επιχειρήσεων, τον έλεγχο των φορολογικών παραδείσων και τέλος την εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα νόμιμης φοροδιαφυγής.
DLF, dpa / Άρης Καλτιριμτζής / Mαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment