Tuesday, 25 June 2013

Επισκόπηση τύπου

Τουρκία- ΕΕ: μία δύσκολη σχέση

Οι διαβουλεύσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος απασχολούν και σήμερα τον γερμανόφωνο τύπο.
Η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt-Anzeiger υπενθυμίζει πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος είχε αφήσει αιχμές για αντίποινα προς τη Γερμανία και σχολιάζει: «Η κ. Μέρκελ (έλεγε ο Εγκεμέν Μπαγίς) θα έπρεπε να σκεφτεί όχι μόνο τις 4.000 γερμανικές επιχειρήσεις που κάνουν δουλειές στην Τουρκία, αλλά και τα 3,5 εκατομμύρια των ʻομοαίματων αδελφώνʼ, πολλοί εκ των οποίων ψηφίζουν στις γερμανικές εκλογές. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη γερμανική πλευρά» τονίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος καταλήγει στον σχολιασμό του για τον Μπαγίς ως εξής: «Πολλοί τον θεωρούν κομματόσκυλο του Ερντογάν, που μπορεί να διαθέτει ευφράδεια και κοσμοπολιτισμό, αλλά κατά βάθος έχει σκληροπυρηνικές απόψεις».
Τη συμβιβαστική φόρμουλα της Γερμανίας στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξηγεί ηSüddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα θα γίνουν, όχι όμως τώρα, αλλά αργότερα και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δηλαδή προφανώς το φθινόπωρο, εάν μέχρι τότε δεν εκδηλωθεί και άλλη βία κατά των διαδηλωτών. Εάν όντως γίνουν διαπραγματεύσεις, θα επικεντρωθούν στα κρίσιμα ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, τα δικαστήρια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ καλά θα έκαναν να ακολουθήσουν τη γραμμή αυτή του Βερολίνου. Γιατί η σύγκρουση απαιτεί αλληλεγγύη στους κόλπους της ΕΕ».
«Η Τουρκία έχει επιλέξει τον δικό της δρόμο»
Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει τί ζητούν οι διαδηλωτές, εκτιμούν οι γερμανικές εφημερίδεςΟ Ερντογάν δεν καταλαβαίνει τί ζητούν οι διαδηλωτές, εκτιμούν οι γερμανικές εφημερίδες
«Το Βερολίνο εγκαταλείπει τις αντιστάσεις του για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ηFrankfurter Allgemeine, διατυπώνει ωστόσο απαισιόδοξες προβλέψεις για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας: «Στα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει ολοκληρωθεί μόνο ένα από το 2005, ενώ έχουν ανοίξει άλλα δώδεκα. Αυτό δεν είναι παρά η τεχνική περιγραφή του όρου ʻστασιμότηταʼ. Η Τουρκία έχει προ πολλού επιλέξει έναν δικό της δρόμο, ο οποίος δεν βρίσκει πάντα σύμφωνη την ΕΕ, παράδειγμα ο ρόλος της Τουρκίας στον συριακό εμφύλιο πόλεμο».
Τη στάση του πρωθυπουργού Ερντογάν επικρίνει η Tagesspiegel του Βερολίνου: «Ο Ερντογάν, ο οποίος στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του είχε προωθήσει τον εκδημοκρατισμό όσο κανείς άλλος πρωθυπουργός πριν από αυτόν, δυσκολεύεται τώρα να αντιληφθεί τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ίδιων των μεταρρυθμίσεών του. Εάν πραγματικά πιστεύει ότι για το κύμα διαμαρτυρίας ευθύνονται κάποιοι συνωμότες στο εξωτερικό, τότε προφανώς έχει τυφλωθεί πολιτικά και δεν αντιλαμβάνεται ότι οι διαδηλωτές διεκδικούν τον σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή στα δικαιώματα των μειονοτήτων».
Τη δική της μαρτυρία καταθέτει η συγγραφέας Σεμά Καϊγκιουσούζ που ζει στην Κωνσταντινούπολη και μιλάει στην εφημερίδα Berliner Zeitung: «Ο πρωθυπουργός Ερντογάν προσπαθεί να διχάσει» λέει η Καϊγκιουσούζ: «Οι καλοί μουσουλμάνοι εναντίον των κακών κοσμικών, οι καλές γυναίκες με μαντήλα απέναντι στις κακές γυναίκες χωρίς μαντήλα. Αλλά το παιχνίδι αυτό έχει πλέον ξεπεραστεί και νομίζω ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά, εάν θέλει να συνεχίσει να παίζει. Όταν ο κόσμος μαζεύεται στις πλατείες και φωνάζει ʻΤαγίπ, εξαφανίσουʼ στην πραγματικότητα δεν εννοεί ʻΤαγίπ σήκω και φύγεʼ γιατί όλοι ξέρουν ότι αυτό θα επέφερε μία μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση. Αυτό που εννοεί ο κόσμος είναι ʻΤαγίπ, πρόσεχε. Μη με πνίγεις. Μην ξεπερνάς τις κόκκινες γραμμές μου».
Τα δεινά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης
Χρόνια η αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων στην ΕλλάδαΧρόνια η αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα δεν απορροφά ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στο οικονομικό ένθετο τηςFrankfurter Allgemeine, που αναφέρεται σε ένα από τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης: την αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Στην Frankfurter Allgemeine μιλάει για την Ελλάδα ο Μάριος Ψάλτης, στέλεχος της Pricewaterhouse Coopers, ο οποίος μεταξύ άλλων δηλώνει τα εξής: «Μετά από μία φάση απώθησης και οργής, οι Έλληνες αρχίζουν να διακρίνουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμησή της».Ο Μάριος Ψάλτης λέει ότι «βρίσκεται σε καλό δρόμο η φορολογική μεταρρύθμιση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΔΝΤ και της ΕΕ», αλλά επισημαίνει προβλήματα στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και γενικότερα στη δημόσια διοίκηση. «Η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή εξακολουθεί να μην είναι αυτονόητη σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Με αυτήν την αφορμή η Frankfurer Allgemeine σχολιάζει: «Τα τέσσερα χρόνια της κρίσης δεν ήταν αρκετά, για να εξοπλιστεί ολόκληρη η ελληνική δημόσια διοίκηση με υπολογιστές και να συνηθίσουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην καθημερινή χρήση τους. Πρόκειται για καταστροφή, όταν μάλιστα το ΔΝΤ χτυπάει καμπανάκι για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εδώ απέτυχαν οι Έλληνες, αλλά όχι μόνο οι Έλληνες: η ευρωπαϊκή στρατιά των συμβούλων μάλλον αδράνησε τα προηγούμενα χρόνια στην προσπάθειά της να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και της πραγματικής οικονομίας».
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ.σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη                  dw de

No comments:

Post a Comment