Η επιστροφή Βενιζέλου σηματοδοτεί μία ξεκάθαρη ενίσχυση του ΠαΣοΚ στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ερμηνεύεται από μερίδα του γερμανικού τύπου ως ενίσχυση της συνοχής της ΝΔ.
Ενώ στο Βερολίνο επικρατεί ικανοποίηση για τον απρόσκοπτο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μολονότι επισήμως δεν υπάρχει ακόμη τοποθέτηση, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στο θέμα, υπογραμμίζοντας την αναβαθμισμένη παρουσία του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση.
Για «ιστορική συμμαχία» κάνει λόγο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και παρατηρεί ότι «ειδικά εκείνα τα κόμματα που τις περασμένες δεκαετίες έριξαν τη χώρα τους στην σοβαρότερη κρίση της ιστορίας τους, συνεχίζουν τώρα να κυβερνούν. Ένα ενδιαφέρον πείραμα», επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Σύμφωνα με τη Die Welt, «για άλλη μία φορά ο Βενιζέλος θα είναι "το πρόσωπο της Ελλάδας" στα μέσα ενημέρωσης, οπουδήποτε θα υπάρξει μία "εστία ανάφλεξης" στην εξωτερική πολιτική, η οποία σήμερα είναι σχεδόν ταυτόσημη με την ελληνική οικονομική πολιτική…Η επιστροφή Βενιζέλου σηματοδοτεί μία ξεκάθαρη ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Το κόμμα βρίσκεται σε οριακό σημείο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων (συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή το 6,5%). Ο Σαμαράς όμως φαίνεται να θεώρησε απαραίτητο -μετά την αποχώρηση της αριστερής ΔΗΜΑΡ- να δώσει στην κυβέρνησή του "σοσιαλδημοκρατική" νομιμότητα...» εκτιμά η Die Welt. «Οι κύριοι πρωταγωνιστές της νέας κυβέρνησης είναι οι παλιοί, το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα», παρατηρεί σε άλλο ρεπορτάζ η ίδια εφημερίδα.
Το μόνο που δεν θέλει το ΠαΣοΚ είναι εκλογές
Η Frankfurter Allgemeine Zeitungυποστηρίζει ότι «η αδυναμία του ΠαΣοΚ θα μπορούσε να προσδώσει στην κυβέρνηση μια κάποια σταθερότητα, κι αυτό γιατί εάν είναι κάτι που δεν θέλουν στην παρούσα φάση οι βουλευτές του ΠαΣοΚ είναι νέες εκλογές... Ο Βενιζέλος είναι διαφιλονικούμενος ως ηγέτης του κόμματος», προσθέτει η ίδια εφημερίδα για να διευκρινίσει ότι «είναι δοκιμασμένος στη μάχη και δεν μπορεί να του επιρρίψει κανείς ότι τα παρατάει εύκολα». Το αντίθετο, αποφαίνεται η εφημερίδα. Επίσης η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση ερμηνεύεται από την FAZ ως ενίσχυση της συνοχής της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Σαμαράς είχε περιθωριοποιήσει την φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματός του.
Στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung δημοσιεύεται ανταπόκριση-ρεπορτάζ από την Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι o νέος συνασπισμός θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Ένα καυτό θέμα παραμένει το μέλλον της ΕΡΤ, της οποίας το κλείσιμο μετά από προσωπική απόφαση του Σαμαρά οδήγησε σε ρήγμα στην τρικομματική κυβέρνηση.
Επίσης, σχετικό ρεπορτάζ της αυστριακής οικονομικής εφημερίδας Wirtschaftsblatt που φέρει τον τίτλο «Αθήνα: Έτοιμη η νέα ‘ανακυκλωμένη κυβέρνηση’», χαρακτηρίζει ως σημαντικότερη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα την ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών στον Ευάγγελο Βενιζέλο
Επίσης, σχετικό ρεπορτάζ της αυστριακής οικονομικής εφημερίδας Wirtschaftsblatt που φέρει τον τίτλο «Αθήνα: Έτοιμη η νέα ‘ανακυκλωμένη κυβέρνηση’», χαρακτηρίζει ως σημαντικότερη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα την ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών στον Ευάγγελο Βενιζέλο
Η Ελλάδα αποκτά ξανά μια ικανή προς δράση κυβέρνηση
«Η κυβερνητική κρίση απετράπη κατ` αρχήν» παρατηρεί η Bild, επισημαίνοντας ότι «Συντηρητικοί και Σοσιαλιστές κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «ο λόγος που διαλύθηκε το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ήταν το γεγονός ότι ο Σαμαράς προχώρησε μονομερώς στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση 2.600 εργαζομένων».
Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Rundschauγράφει: Η Ελλάδα αποκτά ξανά μια ικανή προς δράση κυβέρνηση. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από Συντηρητικούς και Σοσιαλιστές συγκροτήθηκε. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ευάγγελος Βενιζέλος άφησαν αμετάβλητα κάποια σημαντικά χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment