Tuesday, 18 June 2013

G8: Κοντά σε συμφωνία για τη Συρία
Υπάρχουν σημεία σύγκλισης, αλλά οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Απίθανο να διεξαχθεί η ειρηνευτική σύνοδος Γενεύη 2 πριν από τον Αύγουστο.

Οι ηγέτες της συνόδου κορυφής της G8 στη Βόρεια Ιρλανδία είναι κοντά σε συμφωνία για το θέμα της Συρία με την υπογραφή κοινής δήλωσης, παρά τις διαφωνίες τους. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν διαφωνίες στο θέμα της Συρίας, ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχους υπάρχουν σημεία σύγκλισης. Προς μια τέτοια κατεύθυνση συμφωνίας είναι η διεξαγωγή της διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου με σκοπό να τερματιστεί η σύρραξη στη Συρία, η οποία ωστόσο είναι απίθανο να λάβει χώρα πριν από τον Αύγουστο, αφού οι ηγέτες οι οποίοι συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) συγκρούστηκαν για το θέμα αυτό.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση επτά εναντίον ενός όσον αφορά τη Συρία και ξεκάθαρα ο (Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν κρύβει τις απόψεις του», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η πηγή αυτή, προσθέτοντας πως η ειρηνευτική σύνοδος δεν μοιάζει πλέον πιθανό να διεξαχθεί μέσα στον Ιούλιο.
Αντιθέτως, νωρίτερα άλλες διπλωματικές πηγές είχαν πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ηγέτες που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο της G8 στο Ένισκιλεν έμοιαζαν να βρίσκονται «κοντά» σε μια συμφωνία όσον αφορά στη Συρία, παρά τις διαφορές τους.
Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην συριακή αντιπολίτευση να θέσει όρους για να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία.
Παρά τις πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) για να μεταβάλει τη στάση του και να πάψει να υποστηρίζει τον Άσαντ —όπως θεωρεί η Δύση ότι πράττει— ο Λαβρόφ διεμήνυσε ότι δεν έχει υπάρξει ουδεμία μεταβολή στη θέση της Μόσχας ότι η αποχώρηση του Σύρου ηγέτη δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία πρέπει να «αποφύγουν να θέσουν οποιεσδήποτε προϋποθέσεις», αναφερόμενος σε μια ανακοίνωση της συριακής αντιπολίτευσης τον περασμένο μήνα ότι θα λάβει μέρος στη σύνοδο Γενεύη 2 μόνον αν τεθεί προηγουμένως ένα χρονοδιάγραμμα για μια ρύθμιση που θα προβλέπει την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία.
«Αντιτασσόμαστε κατηγορηματικά. . . σε τοποθετήσεις κατά τις οποίες η σύνοδος θα έπρεπε να γίνει ενός είδους δημόσια εκδήλωση συνθηκολόγησης της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με τη συνεπακόλουθη παράδοση της εξουσίας στη Συρία στην αντιπολίτευση», ανέφερε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται για να διοργανώσουν την σύνοδο αυτή. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία έπραξε αυτό που της αναλογούσε, ώστε να προσέλθει ο Άσαντ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Λαβρόφ τόνισε πως η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε να λάβει μέρος και σχημάτισε μια διαπραγματευτική ομάδα υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ.
Ωστόσο, «με την αντιπολίτευση είναι πιο δύσκολο» να συμβεί αυτό, επισήμανε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι οι εκκλήσεις των αντικαθεστωτικών να απομακρυνθεί η κυβέρνηση δεν βοηθούν να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές προσπάθειες.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία επίσης έλαβε μέρος στη σύνοδο της G8, εξήγγειλε ότι η χώρα της πρόκειται να διπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει στους Σύρους πρόσφυγες.
Με επίσημη ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνηση διευκρινίζει πως φέτος θα προσθέσει 200 εκατ. ευρώ στο ταμείο που έχει ιδρύσει η Γερμανία για τους πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία, που σήμερα διαθέτει ένα αποθεματικό 190 εκατ. ευρώ.
Το Βερολίνο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στους αντάρτες οι οποίοι μάχονται εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν από την πλευρά τους 300 εκατ. δολάρια (περίπου 225 εκατ. ευρώ) σε «ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές», όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ

No comments:

Post a Comment