Friday, 21 June 2013

Οριστικό το λουκέτο στην ΕΡΤ, σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ
Στους βασικούς άξονες της απόφασης Μενουδάκου κινήθηκε και η Επιτροπή Αναστολών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εξέδωσε απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ αργά χθες το βράδυ μετά την ακρόαση των εκπροσώπων των εργαζομένων και του Δημοσίου.
Της Ιωάννας Μάνδρου
Σύμφωνα με το «διά ταύτα» της απόφασης του ΣτΕ, από την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αναστέλλεται μόνον η διάταξη με την οποία διακόπηκε η εκπομπή ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος (μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες) και διατάσσεται η προσωρινή επαναλειτουργία της πρώην ΕΡΤ. Η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο ισχύει, ενώ το Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του την ΕΡΤ «καταργηθείσα».
Σε ό,τι αφορά την προσωρινή επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ορίζεται, όπως και στην απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, Κων. Μενουδάκου, ότι θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Την ευθύνη για τη δημιουργία του μηχανισμού, ώστε η κρατική ραδιοτηλεόραση να εκπέμψει πρόγραμμα έστω και προσωρινά, το Δικαστήριο αναθέτει στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου αλλά και στον ειδικό διαχειριστή που έχει οριστεί στην ΕΡΤ για τις ανάγκες της εκκαθάρισης. Κρίσιμες είναι οι αποσαφηνίσεις της Επιτροπής Αναστολών για το πότε και πώς πρέπει να επαναλειτουργήσει προσωρινά η κρατική ραδιοτηλεόραση καθώς στην απόφαση γίνεται λόγος «για αναγκαίο προσωπικό και αναγκαίο πρόγραμμα» και επαναλειτουργία «στον συντομότερο δυνατό χρόνο». Μάλιστα το Δικαστήριο αναφέρει ότι αυτεπάγγελτα θα επανέλθει και θα ελέγξει αν η απόφασή του έχει εφαρμοστεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.
Οι πέντε ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που μετείχαν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναστολών υπό την προεδρία του κ. Κων. Μενουδάκου αναφέρουν στο σκεπτικό τους ότι το μαύρο στις οθόνες με τη διακοπή της εκπομπής ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος «προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη, διότι παύει, έστω και προσωρινά, να παρέχεται η δημόσια υπηρεσία της εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και διαδικτυακών υπηρεσιών». Ενα μέλος του Δικαστηρίου, η σύμβουλος του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ, διατύπωσε αντίθετη άποψη, επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, υποστήριξε ότι «η κατάργηση της ΕΡΤ χωρίς την ταυτόχρονη ίδρυση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα δεν μπορεί να θεραπευθεί και ως εκ τούτου πρέπει να ανασταλεί το σύνολο της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ».
Σύμφωνα με όσα είπε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το σχέδιο που προωθείται για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αφορά την ίδρυση νέου φορέα, ο οποίος θα απασχολεί μέχρι και 2.000 από τους παλαιούς εργαζομένους στην ΕΡΤ, με συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου. Για την ανασυγκρότηση θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ενώ θα ζητηθεί η συνδρομή δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα του εξωτερικού, εγνωσμένης αξίας, π.χ. το BBC. Ο νέος φορέας θα στελεχωθεί με προσωπικό που θα προσληφθεί έπειτα από αξιολόγηση. Οι παλαιοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία και μάλιστα, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, θα μοριοδοτηθούν. Το όλο εγχείρημα θα ανατεθεί σε υφυπουργό που δεν θα προέρχεται από τη Ν.Δ.
www.kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment