Saturday, 3 August 2013

ασυνηθιστοι κλάδοι σπουδών

Κοινωνία & Πολιτισμός

Ασυνήθιστοι κλάδοι σπουδών

Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει τόσους πολλούς 'εξωτικούς" κλάδους σπουδών όσους η Γερμανία. Όπως για παράδειγμα η παπυρολογία. Οι μικροί αυτοί κλάδοι όμως προσελκύουν σπουδαστές απ΄ όλο τον κόσμο.
Έκπληξη προκαλεί στους περισσότερους όταν ο Όλαφ Πινκπάνκ διηγείται τι σπουδάζει. Σπουδάζει νέα ελληνικά, ένας από τους όχι γνωστούς και μεγάλους κλάδους σπουδών στη Γερμανία. Οι επαγγελματικές προοπτικές μετά το πέρας των σπουδών παραμένουν άδηλες ωστόσο δεν το μετανιώνει που διάλεξε να σπουδάσει νέα ελληνικά.
"Δούλεψα στην Ελλάδα και έμαθα τη γλώσσα. Όταν επέστρεψα στη Γερμανία συνέχισα να μαθαίνω τη γλώσσα. Αποφάσισα να σπουδάσω ελληνικά γιατί νομίζω πως έχω μια έφεση για τη γλώσσα".
Ο Όλαφ Πινκπάνκ χαίρεται πραγματικά τις σπουδές του. Είναι αμφίβολο πάντως εάν αυτές τον οδηγήσουν σε μια καλοπληρωμένη δουλειά. Σε αυτούς τους μικρούς κλάδους οι προοπτικές δεν είναι τόσο σαφείς όπως για τους γιατρούς ή για τους φιλόλογους. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις αναζητούν ολοένα και περισσότερους ειδικούς, λέει ο Γιόαχιμ Ζάουερ, πρόεδρος της Ένωσης Διαχείρησης Προσωπικού:
"Όπως πάντα ισχύει το ρητό ότι όποιος είναι καλός θα βρει αργότερα δουλειά. Παράλληλα αυξάνεται η εξειδίκευση. Σήμερα έχουμε τόσους πολλούς ειδικούς όσο ποτέ πριν. Αυτό οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και οι επιχειρήσεις χαίρονται όταν βρίσκουν τους κατάλληλους συνεργάτες".
Σχεδόν οικογενειακή υπόθεση
Φοιτητές μπροστά από Πανεπιστήμιο της ΒόννηςΦοιτητές μπροστά από Πανεπιστήμιο της Βόννης
Μια σημαντική προϋπόθεση για να βρει κανείς δουλειά είναι να μπορέσει κάποιος να βρει μια θέση μαθητείας. Η Καρίνα Λένες είναι 21 ετών και σπουδάζει Τουρκολογία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και έχει σαφείς φιλοδοξίες για το τι θέλει να κάνει αργότερα:
"Μετά μια περίοδο εθελοντικής εργασίας στα πλαίσια ενός ευρωπαικού προγράμματος σε μια μη κυβερνητική οργάνωση στη Γεωργία, σκέφτομαι πως θα με ενδιέφεραν οι ανταλλαγές νέων σε πολιτιστικά προγράμματα και ίσως αυτό να μπορούσα να το κάνω στην Τουρκία".
Ο Όλαφ Πινκπάνκ, ο οποίος σπουδάζει νέα ελληνικά λέει πως σε αυτούς τους μικρούς κλάδους, η ατμόσφαιρα στο Πανεπιστήμιο είναι σχεδόν οικογενειακή. Γνωρίζεται κανείς γρήγορα και εύκολα με τους άλλους συμφοιτητές αλλά και τουςκαθηγητές. Οι διδάσκοντες μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα τους φοιτητές τους και οι πιθανότητες για τους καλούς φοιτητές να ακολοθήσουν μια ακαδημαϊκή καριέρα είναι μεγαλύτερες μια και ο συναγωνισμός είναι μικρότερος. Κάθε επιλογή λοιπόν έχει και τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές.
Bianca Schröder / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος    dw de 

No comments:

Post a Comment