Tuesday 18 March 2014

Οι ΗΠΑ πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη

Οι ΗΠΑ πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη

συνέντευξη του Ιβαν Ιβάν Βέιβοντα στην ΦτΑ
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Ζωή Λεουδάκη
Η κρίση στην Ουκρανία απειλεί να ανατρέψει τις υπάρχουσες ισορροπίες στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ο Ιβάν Βέιβοντα, αντιπρόεδρος του Κληροδοτήματος Μάρσαλ στις ΗΠΑ και πρώην στέλεχος της σερβικής κυβέρνησης μίλησε στη ΦτΑ για την αλλαγή στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης με τη Ρωσία που μπορεί να προκαλέσει η Ουκρανική κρίση.

Η κρίση στην Ουκρανία εγείρει το θέμα της αυτεξουσιότητας και εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας καθώς και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης ενός λαού το οποίο προστατεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη. «Ποιος έχει το πάνω χέρι σ’ αυτά τα θέματα» αναρωτιέται ο Βέιβοντα.

Οι επόμενες μέρες «θα είναι κρίσιμης σημασίας» δηλώνει.  Την Κυριακή, 16 Μαρτίου πρόκειται να διενεργηθεί δημοψήφισμα στην Κριμαία για να αποφασίσει αν θα αποσχιστεί από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κρίση.

Ο αντιπρόεδρος του Κληροδοτήματος Μάρσαλ επισημαίνει ότι από το 1989 μετά την πτώση του Κουμμουνισμού και την πτώση του τείχους του Βερολίνου επικρατούσε η άποψη ότι «η τάξη πραγμάτων είχε αποκατασταθεί», ότι «οι τεκτονικές αυτές αλλαγές δημιούργησαν μια νέα τάξη όπου όλα επιλύονται ειρηνικά, μέσω της διπλωματικής οδού». Οι προσπάθειες «για την αποκλιμάκωση των εντάσεων είναι πολύ σημαντικές γιατί κανείς δεν θέλει πόλεμο», αλλά η κατάσταση στην περιοχή όπως διαμορφώνεται μπορεί να καταλήξει σε ένοπλη αντιπαράθεση.  «Αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερα ερωτηματικά απ’ ότι απαντήσεις» τονίζει.

Ο Βέιβοντα πιστεύει ότι η Αμερική πρέπει να επαναπροσδιορίσει την εξωτερική της πολιτική και στρατηγική. Τα τελευταία χρόνια ο Λευκός Οίκος έχει ρίξει το βάρος στην Ασία και τείνει να απομακρύνεται από την Ευρώπη και την Ευρασία.

Η Ευρω-Ατλαντική ολοκλήρωση δεν έχει επιτευχτεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, επισημαίνει  και η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία, θα ασχοληθεί με το μέλλον της συμμαχίας. Όπως ξέρετε, αναφέρει ο Βέιβοντα, υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις για το ρόλο που πρέπει να έχει η συμμαχία.  Πρέπει μήπως να επιστρέψει στην περιοχή; Η κρίση στην Ουκρανία βρίσκεται στη «γειτονιά και της Ευρώπης και της Ρωσίας». Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Ρωσία έχει συμφέροντα στην Ουκρανία. Οπότε το θέμα έγκειται στο πως « γίνεται ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές οπτικές γωνίες όλων των πλευρών που ενδιαφέρονται για μια σταθερή, αυτεξούσια και εδαφικά ακέραιη Ουκρανία;» Και αυτό, καταλήγει ο Βέιβοντα, σημαίνει ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθεί ξανά στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.VOA

No comments:

Post a Comment