Sunday 30 March 2014

Ζ. ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ: Η ΡΩΣΙΑ ΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ

Ζ. ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ: Η ΡΩΣΙΑ ΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ
29/03/2014
Τη Ρωσία βλέπει ως λογική εναλλακτική επιλογή για την προμήθεια της Ευρώπης σε ενέργεια από το φυσικό αέριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς η επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας εξακολουθεί να είναι έντονη.
«Ακόμη και στις πιο σκοτεινές ώρες του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία τήρησε τις εμπορικές δεσμεύσεις της» ανέφερε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι και υπουργός Ενέργειας, μιλώντας σε ένα φόρουμ για την ενέργεια που οργανώθηκε από την περιφερειακή εφημερίδα "Νόιε Οσναμπρίκερ Τσάιτουνγκ" (NOZ).
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να «σταματήσει τον εκφοβισμό» της Ουκρανίας και να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της στα σύνορα με την πρώην σοβιετική δημοκρατία.
«Βλέπετε ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών δυνάμεων να συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων υπό το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων», δήλωσε ο κ. Ομπάμα στην εκπομπή This Morning του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS στην πόλη του Βατικανού.
«Αλλά αυτές οι κινήσεις δεν είναι κάτι που θα έκανε η Ρωσία φυσιολογικά», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προοιωνίζονται νέες ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες, ενώ πρόσθεσε ότι «ο Βλάντιμιρ Πούτιν θέλει να δείξει την βαθιά του θλίψη για εκείνο το οποίο θεωρεί ως απώλεια της Σοβιετικής Ένωσης».
Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ καταδίκασε την υπερεθνικιστική οργάνωση του «Δεξιού Τομέα», κατηγορώντας την ότι εργάζεται για την «αποσταθεροποίηση» της χώρας, προς όφελος της Ρωσίας.
Ακτιβιστές του Δεξιού Τομέα απέκλεισαν την Πέμπτη το κτήριο του ουκρανικού κοινοβουλίου την Πέμπτη το βράδυ στο Κίεβο, σπάζοντας παράθυρα.
Από την πλευρά του, ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον προσδιορισμό του καθεστώτος κάθε επαρχίας στο πλαίσιο της Ουκρανίας.
«Ως ένας πρόεδρος που είναι μαζί σας με την ψυχή και τη σκέψη του, καλώ κάθε λογικό πολίτη της Ουκρανίας: Μην υποκύψετε στους αγύρτες! Απαιτήστε δημοψήφισμα για το καθεστώς κάθε επαρχίας της Ουκρανίας!», ανέφερε ο κ. Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.
Τόνισε παράλληλα ότι δεν αναγνωρίζει τις πρόωρες προεδρικές εκλογές οι οποίες έχουν προκηρυχθεί για τις 25 Μαΐου.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment