Friday 21 March 2014

Ψυχρός Πόλεμος με επικηρύξεις από ΗΠΑ - Ρωσία

Ψυχρός Πόλεμος με επικηρύξεις από ΗΠΑ - Ρωσία

Την ώρα που η Κριμαϊκή χερσόνησος περνάει για τα καλά σε ρωσικά χέρια με την έγκριση της σχετικής συνθήκης από τη Δούμα και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, ένας πόλεμος κυρώσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα.

Ενας πόλεμος κυρώσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, με στενούς συνεργάτες του Ομπάμα και του Πούτιν να μπαίνουν στο στόχαστρο
Ενας πόλεμος κυρώσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, με στενούς συνεργάτες του Ομπάμα και του Πούτιν να μπαίνουν στο στόχαστρο
Ακολουθώντας την τακτική του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», οι ΗΠΑ και η Ρωσία αντάλλαξαν χθες κυρώσεις, ενώ εμφανώς διστακτική η ΕΕ εξέταζε τα επόμενα βήματά της.
Σε μια σειρά μέτρων που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Λευκός Οίκος, ακόμα 20 στενοί συνεργάτες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και η ρωσική τράπεζα Rossiya Bank προστέθηκαν στη λίστα με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα στα οποία επιβάλλεται πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου.
Ομως ακόμα πιο επιθετική κίνηση του Λευκού Οίκου είναι το νέο διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για περιοριστικά μέτρα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, σε τομείς-κλειδιά της ρωσικής οικονομίας, στην ενέργεια, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, στις μεταλλευτικές δραστηριότητες και τις μηχανοκατασκευές.
Η λίστα των ΗΠΑ
Στην αμερικανική «μαύρη λίστα» μπήκε ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και έμπιστος του Πούτιν, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, οι αδελφοί Ρότενμπεργκ, που κέρδισαν δισεκατομμύρια με συμβόλαια για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, αλλά και ο Γενάντι Τιμσένκο, συνιδρυτής του ομίλου Gunvor με επενδύσεις στον πετρελαϊκό και ενεργειακό κλάδο.
«Ο Πούτιν έχει επενδύσεις στον Gunvor και ίσως και πρόσβαση στα κεφάλαιά του», ανέφερε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, συνδέοντας άμεσα τον όμιλο με τον Ρώσο πρόεδρο, ωστόσο ο Gunvor, που έχει τη βάση του στην Ελβετία, το διέψευσε κατηγορηματικά. Πάντως, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν το παιχνίδι αγγίζοντας τον πετρελαϊκό κλάδο, που μέχρι στιγμής είχε μείνει ανέπαφος από την ουκρανική κρίση.
Στη λίστα βρίσκεται ο πρόεδρος της Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού, Ιγκόρ Σεργκούν, ο προσωπάρχης του Πούτιν, Σεργκέι Ιβάνοφ, και ο αναπληρωτής του, Αλεξέι Γκρομόφ. Ακόμη ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, Βίκτορ Ιβάνοφ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Ολεγκ Παντελέεφ, ο επιχειρηματίας Βλαντιμίρ Κοζίν, ο βοηθός του Πούτιν Αντρέι Φουρσένκο και υψηλόβαθμα μέλη της ρωσικής άνω Βουλής και της Δούμας (Βίκτορ Οζέροφ, Βλαντιμίρ Ντζαμπάροφ, Εβγκένι Μπουσμίν, Νικολάι Ριζκόφ, Αλεκσάντρ Τοτούνοφ, Σεργκέι Ζελεζνιάκ και Σεργκέι Μιρόνοφ).
Στις κυρώσεις συμπεριελήφθη η τράπεζα Rossiya στην Αγία Πετρούπολη που έχει περιουσία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρησιμοποιείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά και ο μεγαλύτερος μέτοχός της και προσωπικός τραπεζίτης των Ρώσων αξιωματούχων, Γιούρι Κόβαλτσουκ.
Ανακοινώνοντας τις «αντικυρώσεις» της -απάντηση στα αμερικανικά μέτρα της Δευτέρας που περιλάμβαναν αρχικά 11 Ρώσους αξιωματούχους- η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της «μαύρη λίστα», απαγορεύοντας σε εννέα υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η λίστα της Ρωσίας
Η ηχηρή λίστα-καθρέφτης της αντίστοιχης αμερικανικής περιλαμβάνει τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας Χάρι Ρέιντ και Τζον Μπένερ, που δήλωσε «περήφανος» που φιγουράρει στη λίστα, τρεις συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα (Κάρολιν Ατκινσον, Ντάνιελ Πφάιφερ, Μπέντζαμιν Ρόουντς), τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντες, και τρεις γερουσιαστές, τον σκληροπυρηνικό Τζον Μακέιν και τους Μέρι Λάντριου και Ντάνιελ Κόουτς. Πάντως, μετά τα συμπληρωματικά μέτρα των ΗΠΑ το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε χθες ότι επιφυλάσσεται για νέα απάντηση, λέγοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ.
Την ίδια ώρα, με τα ουκρανικά στρατεύματα να αποσύρονται από την Κριμαία, η ΕΕ συζητούσε στη σύνοδο κορυφής τα επόμενα βήματα, με το Βερολίνο και το Παρίσι να αναφέρονται σε επέκταση των κυρώσεων σε οικονομικό επίπεδο σε περίπτωση κλιμάκωσης, αν και η Σόφια εμφανίστηκε διστακτική.
Ανακοινώθηκε η ακύρωση της ευρωρωσικής συνόδου κορυφής στο Σότσι τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, με το Κίεβο να δηλώνει απρόθυμο να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με τη Μόσχα.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

No comments:

Post a Comment